Pe Luka Modric l-au omorât cu două gloanțe în cap, la 500 de metri de casă. “Ce om poate face asta unui inocent?”

De Cătălin Oprişan. Publicat pe 08.10.2020 la 08:40 Actualizat pe 08.10.2020 la 08:49

În satul Zaton Obrovacki, din povârnișul Munților Velebit, parte a Alpilor Dinarici, Luka Modric, bunicul, a terminat micul dejun. Apucă traista cu merinde preparată de soție, îl pupă pe crește pe Luka, nepoțelul de șase ani, și pleacă cu vitele, ca-n fiecare zi. Zgomot de frâne, glasuri ridicate. Lume alergând. Împușcături…

Luka Modric

Luka Modric şi bunicul său

Arhivă personală

 • Bunicul fotbalistului de la Real a fost asasinat
 • Luka evolua cu apărători din... lemn de stejar!

L-au găsit a doua zi. La 500 de metri de casă. I-au găsit a doua zi. Uciși cu sânge rece, împușcați pe la spate. Moșnegii locului: Modric, Stipe Zubak, Maruna John, Jurcevic Diosa... Bunicul avea 66 de ani. Asta se petrecea prin iarna lui 1991. Războiul din Balcani plecase să muște din oameni în primăvară. Era plin de sânge. Nu se putuse apăra. Cu ce era să o facă? Cu toiagul cu care mâna cornutele? Fusese lichidat de către o patrulă chetniks, membri ai SAO Krajina, o auto-proclamată republică sârbă din Croația. Soția, bunica micuțului Luka, s-a stins la câteva luni, de dor.

Puștiulică nu pricepea prea multe lucruri. Nu înțelegea de ce Raiul, locul acela mirific unde se juca, nu mai exista. De ce trebuia să-l părăsească așa, brusc? De ce era gol, fără suflete-n el?

Înainte de urgia asta, Stipe și Jasminka, părinții, trebăluiau la o fabrică de confecții. Bărbatul intrase în armata croată. Când omul ei plecase la oaste, Jasminka își luase puii – pe Luka și pe Jasmine – și se mutaseră într-un loc mai sigur.

Băiețelul nu mai avea câmpul său pe care alerga și 10 kilometri. Dispăruseră și tovarășii de joacă, țâncii cu care bătea mingea. Au fugit la Makarska, în ”Satul copiilor”. Apoi, în Hotelul ”Kolovare” din Zadar, cu 191 de camere alocate pentru refugiați. ”Nu aveam voie să ieșim afară, de frica lunetiștilor. Trăgeau în tot ceea ce mișca”, avea să-și aducă aminte Luka Modric.

A ajuns la ”piticii” de la Zadar. În 1993, războiul era în floare, dar, vorba cântecului lui Julio Iglesias, viața își urma cursul firesc. Azi rândurile acestea sunt greu de crezut. ”Când suna antiaeriana și eram la antrenamente, o rupeam la fugă, direct în adăposturi. Care ajungea primul, câștiga”. Joacă de copii. Peste ani, Modric avea să-și dea seama că fuga aceea á la Forrest Gump însemna viață. ”Fotbalul m-a scos din moarte”, rememora, fără a fi filosof.

Când nenorocirea s-a terminat, Luka avea 10 ani. Tatăl s-a întors teafăr acasă. Dar erau sărmani. Foarte sărmani. Iubea tare fotbalul. Avea calități. Îl moștenise pe Zeljiko, unchiul, fratele geamăn a lui Stipe, cel care obosise mingea cu succes, în tinerețe. Banii lipseau. Din indemnizația de militar – cam 200 de euro în banii de azi – Stipe îi plătea și școala de fotbal. Pentru că Luka era mingicar, primea multe lovituri în tibie. Îl durea. Tomislav Basic, cel care avea grijă de pepinieră, l-a chemat într-o zi la teren pe Stipe. ”Omule, să-i faci la tine, la atelierul tău, niște apărători. Știu că n-ai bani de unele adevărate, dar să nu-i rupă copilului picioarele”, auzise. Stipe prinsese un loc la aeroportul militar din Zemunik, trebăluia pe acolo. A găsit o coajă de stejar, din ea i-a zămislit două apărtători. Îl îngreunau la alergat, dar ce alte opțiuni avea? Nu râdeți! Basic le păstrează și azi. ”Le-am ținut, pentru că știam că Luka va ajunge mare. Nu-i o rușine. Din contră, cred că e bucuros să-și amintească de ele, să vadă de unde a plecat și unde a ajuns”.

Pentru că era mic de statură, mulți l-au refuzat. Un ”spion” de la Dinamo Zagreb l-a ochit. A semnat cu ei la 16 ani. Cu primii bani le-a luat părinților un apartament în Zadar. Dar problemele nu se terminaseră. L-au trimis la ”abator”, la HSK Zrinjski Mostar, acolo unde se duelau pe gazon cu drujba la jambiere. Dar i-a prins bine. S-a călit. Prin 2005, Dinamo l-a luat îndărăt, după mai multe împrumuturi. Avea 20 de ani. 20 de ani și un antrenor topit după el: spaniolul Juande Ramos. 27.000.000 de euro și Luka Modric a ajuns la Tottenham.

Azi are adunate 347 de meciuri la Real Madrid. E ”vice” mondial cu naționala Croației, ”Balon de Aur”. La 35 de ani, a scos o carte autobiografică: ”Mi partido”, în care vorbește despre toate. Dar cel mai mult îl doare amintirea: ”Ce suflet de om ar putea lua viața unui bătrân neajutorat și inocent?”

În articolul
Pe Luka Modric l-au omorât cu două gloanțe în cap, la 500 de metri de casă
:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp
Recomandări
Observatornews.ro
O tânără mamă și-a purtat bebelușul mort în pântece 10 săptămâni, ca sora geamănă să aibă șanse la viață
Cars.ro
Cum arata si cat costa masina Comisarului Moldovan din filmul „Un comisar acuza”?
Cele mai noi știri Antena Sport
River Plate şi Boca Juniors
Diverse • 
la 15:58
Imagini pentru istorie, după moartea lui Diego Maradona! Fanii lui River Plate şi ai Bocăi Juniors, înfrăţiţi! Plâng în hohote şi se iau în braţe
 • Diego Maradona i-a înfrâţit pe fanii lui River şi ai Bocăi Juniors
 • Maradona a murit la 60 de ani
Maradona
Fotbal • 
la 15:50
EXCLUSIV | Secretul lui Rotariu! Cum l-a marcat pe marele Maradona la Cupa Mondială: ”Nu a fost și nu va mai fi unul ca el. A fost unic”
 • Rotariu, devastat de moartea lui Maradona
 • Fostul internațional a fost adversarul lui El Pibe D'Oro
Un fan se roagă după moartea lui Diego Maradona
Diverse • 
la 15:23
Atac furibund al avocatului lui Diego Maradona. "Este inexplicabil ce au făcut medicii. Ambulanţa a ajuns după mai mult de 30 de minute"
 • Ambulanţa ar fi ajuns la casa lui Diego Maradona după mai mult de 30 de minute
 • Diego Maradona a suferit un infarct
Diego Maradona
Fotbal • 
ieri la 22:54
Adios, Dios! Ultimele clipe din viața lui Maradona. ”Era mâhnit. Urma să se întoarcă în Cuba”
 • Prietenii activaseră planul de revenire în Caraibe
 • Era trist că, la 60 de ani, nu-i putuse avea alături pe cei dragi
Maşină care iese din ambasada Argentinei
Diverse • 
la 14:28
Ultima imagine publicată cu Diego Maradona, înainte de moarte, a provocat un scandal uriaş în Argentina
 • Diego Maradona a murit la 3 săptămâni după ce a fost operat pe creier
 • Maradona avea 60 de ani
europa league
Fotbal extern • 
la 14:46
Europa League - etapa 4 | Cinci români vor fi implicați în partidele din această seară. Programul jocurilor
 • Toate meciurile vor fi în format LIVE SCORE pe AS.ro
 • CFR, singura echipă românescă din grupe
Știrile Antena Sport