Închide meniul

A murit Gerry, sufletul lui Liverpool! Rămas bun! And you’ll never walk alone!

Reclamă

Cătălin Oprișan Publicat: 4 ianuarie 2021, 4:53

A murit Gerry, sufletul lui Liverpool! Rămas bun! And youll never walk alone!

Paul Baker / Liverpool Echo

Jurgen Klopp și Gerry Marsden, la prima lor întâlnire

Cum șade el așa, cu scaunul olecuță dat pe spate, cu mâinile împreunate, admirând tavanul, Bill Shankly e ferm convins că ăștia doi îl iau la mișto. Recapitulare scurtă: e manager la Liverpool, echipa n-a mai luat titlul din '47, calendarul arată fără echivoc că anul e 1963, el are tremen clar să formeze o echipă până ieri iar unora le are de prezentat cântece? Sigur nu-s nebuni?

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Roger Hunt și Tommy Smith dăduseră buzna peste el. Ceva de genul ”Mister, dacă se poate, am vrea să ascultați ceva, doar trei minute. Atât!” Crezuse că e rost de fotbal, când în cameră se ițise gulia lui Gerry Marsden, liderul de la ”Gerry and the Pacemakers”. Cel care atunci când punea mâna pe chitară, leșina 10-20 domnișoare din sală. Restul se pierdea până la final. ”Bun, și ce să facă el pe gazon cu Gerry?”

Băiatul ăsta de 20 de ani, turuie foarte repede: că are el o melodie, compusă pirn 1945, de niște absolvenți de Broadway, unii Rodgers și Hammerstein, că-i zice ”Carusel”, că vine din perioada de aur a music-hall-ului. Are și o mică descriere: Netty, verișoara lui Julie, perosnajul principal feminin, îi cântă bucata asta după ce Billy Bigelow, al său bărbat, s-a sinucis în urma unui jaf armat eșuat. Asta e prin actul al doilea. Apoi, pe final, reapare. Billy coboară din ceruri pentru a fi alături de Louise, fiica sa și a Juliei, care termină liceul și aude piesa…

”Dacă nu sunteți cu trupa în turneu, la final de august, la meciul cu Forest, e bine?”

E clar, tată, ăștia n-au toți biscuiții în pachet! El are de încropit o echipă și ei au adus un greieraș care să-i cânte o melodie??? Pe bune??? Dar Gerry nu stă pe gânduri. Roger și Tommy, fotbaliști imenși, îi ziseseră să nu aștepte ”OK”-ul managerului. Când Shankly trage are și se face liniște o secundă, pac, să bage cărbuni! Și ”greierașul” începe: ”When you walk, trough a storm, hold your head up high”… ”Stai așa, ce e asta?”… ”Walk on, walk on”… ”Mamă, cum sună”… Tipul tras la costum continuă să cânte: ”With hope in your hearts… You'll never walk alooone”. Managerul a uitat să respire. Nu mai are vorbele la el, deși întotdeauna găsea măcar una! Strânge mâna lui Gerry și-l întreabă doar atât: ”Dacă nu sunteți cu trupa în turneu, la final de august, la meciul cu Forest, e bine?”

Reclamă

Hunt și Smith surâd, în planul secund. Cunoșteau bine marfa, se bazau pe ea.

Restul se cunoaște, nu? Gerry adună trupa, piesa e trasă în toamna lui 1963. Patru săptămâni pe primul loc în topuri. Se merge pe ”Anfield”, ”cormoranii” din ”The Kop”, obișnuiți să cânte, la încălzire, hiturile momentului, uită de ele. La un meci cu Leeds, în final Cupei, comentatorul Kenneth Wolstenholme începe să plângă și cere public ca ”Never walk alone” să devină imnul lui FC Liverpool. Cererea este acceptată.

Ce e urmat, se știe. De piesă aveau să se agațe și Elvis, și Tom Jones, și Frank Sinatra, și Pink Floyd. Prin mai 1989, la finla FC Cup, la o lună de la tragedia de pe ”Hillsborough”, la Liverpool-Everton, Gerry fusese rugat să mai cânt o singură dată. Până și zeii plânseseră sus, la ei în Olimp. 

Reclamă 4 / 0/3

S-a stins pe 3 ianuarie, la 78 de ani. Ceva cu o infecție a sângelui. Din 1965 era căsătorit cu Pauline, iubita lui soție… Rămas bun, Gerry! And you'll never walk alone!

 

Recomandări
  • Piesa apăruse în 1945, în Statele Unite
  • A fost preluată de către Elvis, Frank Sinatra, Pink Floyd ori Tom Jones

A procedat bine Istvan Kovacs când l-a eliminat pe Araujo, în Barcelona - PSG?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
14:17 Au început negocierile cu Carlos Sainz! Ce echipe sunt pe urmele pilotului spaniol: „Are o ofertă foarte profitabilă” 14:01 Valentin Mihăilă a decis unde va juca sezonul viitor! Ce se întâmplă în aceste momente cu colegul lui Dennis Man de la Parma 13:51 VIDEOBernadette Szocs – Manyu Wang 1-4 a fost în AntenaPLAY, în optimile Cupei Mondiale de tenis de masă Macao 2024 13:33 EXCLUSIV AS.ro LIVEExpertul din fotbal care crede că Adrian Mutu a fost „lucrat” de jucătorii lui CFR Cluj: „Nu au vrut să joace” 12:52 Dennis Man şi-a decis viitorul! Unde va evolua românul din sezonul viitor 12:18 EXCLUSIV AS.ro LIVE„Gigi Becali nu e un mare antrenor” Motivul pentru care patronul FCSB-ului se va încununa campion în acest sezon! 12:00 Tabloul principal al Campionatului Mondial de Snooker! Neil Robertson va lipsi de la Crucible pentru prima oară în 20 de ani! 11:42 Fernando Alonso a dezvăluit ce l-a convins să rămână la Aston Martin: „Probabil e ultimul meu contract” 11:15 AS.ro LIVE | Dan Chilom a fost invitatul lui Dan Pavel. A jucat în Finlanda și are o școală de fotbal! 11:01 Ioan Andone a dat verdictul! Pe cine vede campioană sezonul următor: „A demonstrat” Vezi toate știrile
Citește și