La mulţi ani, Diego Maradona! "El Pibe d`Oro" împlineşte azi 60 de ani
De Antena Sport. Publicat pe 30.10.2020 la 09:12 Actualizat pe 30.10.2020 la 09:17
Marele Diego Armando împlineşte, azi, 60 de ani. Considerat de mulţi cel mai bun jucător din istorie, "El Pibe d`Oro" nu a putut petrece în adevăratul sens al cuvântului. El sărbătoreşte ziua de naştere în izolare, după ce s-a aflat în contact cu o persoană testată pozitiv cu noul coronavirus.
- Diego Armando Maradona a câştigat două titluri cu Napoli
- Maradona, exclus de la CM 1994, chiar înaintea meciului cu România
Născut pe 30 octombrie 1960, în Lanus, Buenos Aires, Argentina, Maradona a împărţit titlul de Jucătorul Secolului trecut cu merele său rival Pele. Momentul său de grazie a fost cu siguranţă Mondialul din 1986.
În afară de cele două goluri antologice marcate Angliei, unul cu "mâna lui Dumnezeu", celălalt după o cursă magică de 60 de metri rămasă în istoria fotbalului, el a fost numit şi Balonul de Aur al competiţiei, premiul pentru cel mai bun jucător al turneului. Asta după ce a jucat toate minutele în toate meciurile Argentinei şi după ce a marcat 5 goluri şi a oferit şi 5 pase de gol.
După o carieră începută la Argentinos Juniors şi Boca Juniors, Maradona ajunge la Barcelona, acolo unde devine primul jucător al catalanilor aplaudat de fanii rivalei Real Madrid, chiar pe "Santiago Bernabeu". După 3 trofee cu Barca, a urmat cea mai importantă perioadă a carierei.
Diego Maradona, idol la Napoli
Mutarea lui la Napoli a blocat oraşul! 75.000 de oameni au fost prezenţi pe San Paolo, în 1984, pentru a-l vedea în carne şi oase pe marele Maradona. Şi argentianul nu i-a dezamăgit. Au urmat cei mai mari 7 ani din istoria clubului. Maradona a condus-o pe Napoli la câştigarea a două titluri în Serie A, dar şi a Cupei UEFA.
Atât de mult l-au iubit napoletanii, încât acesta le-a cerut să susţină Argentina la semifinala de Mondial din 1990, disputată contra Italiei, chiar pe San Paolo. Sud-americanii s-au impus la penalty-uri, dar au pierdut finala contra Germaniei, 0-1.
Un alt Mondial, cel din 1994, i-a adus sfârşitul carierei la echipa naţională, cu 34 de goluri în 91 de selecţii. Asta chiar înaintea meciului nebun cu România, din optimi. Diegol a fost exclus de la Cupa Mondiala din SUA, găsit dopat cu efedrina.
Maradona a mai jucat până în 1997 pentru Boca Juniors, iar, la trei ani de la retragerea din activitatea de fotbalist, Diego Maradona şi-a publicat autobiografia, „Yo Soy El Diego”, care a devenit imediat bestseller în Argentina. În 2001, Federaţia Argentiniană de Fotbal (AFA) a cerut FIFA autorizaţia de a retrage tricoul cu numărul 10 pentru Maradona, dar forul mondial nu şi-a dat acordul, iar la 26 decembrie 2003, clubul Argentinos Juniors a dat stadionului său numele Maradona. La 15 august 2005, Maradona a debutat ca prezentator al unei emisiuni de televiziune, „Noaptea decarului”, emisiune ce a avut audienţe foarte mari in Argentina.
Cariera de antrenor a lui Diego Maradona
Cariera de antrenor a fost, din păcate pentru el, una diferită. A început în forţă la cârma naţionalei Argentinei, între 2008 şi 2010. O înfrângere contra Germaniei a dus la demiterea acestuia.
Au urmat apoi cluburi mici, precum Al Wasl, Deportivo Riestra, Fujairah, Dorados de Sinaloa sau Gimnasia de la Plata.
Viaţa personală a lui Diego Armando Maradona
Diego Maradona s-a căsătorit cu Claudia Villafane la 7 noiembrie 1989, în Buenos Aires, după naşterea fiicelor lor, Dalma Nerea (1987) şi Gianinna Dinorah (1989). El a recunoscut că nu i-a fost mereu fidel Claudiei, deşi a menţionat că ea este iubirea vieţii lui.
Maradona şi Villafane au divorţat în 2004. În urma unei decizii a justiţiei italiene, în 1993, Maradona a recunoscut că este tatăl lui Diego Sinagra (născut la Napoli, în 1986).
Maradona este si bunic, dupa ce fiica cea mică, Gianinna, are un fiu (Benjamin, născut la 12 februarie 2009) cu atacantul echipei Manchester City, Sergio Aguero.