Închide meniul

Van Basten: ”Sacchi era nebun după fotbal. Urla, prin somn, să facem pasul la ofsaid! Trezea tot etajul!”

Reclamă

Cătălin Oprișan Publicat: 18 martie 2021, 9:58

Van Basten: ”Sacchi era nebun după fotbal. Urla, prin somn, să facem pasul la ofsaid! Trezea tot etajul!”

Profimediaimages

”Guardiola e urmașul lui Cruyff. Am mers peste tot să-i urmăresc meciurile”

Marco Van Basten a fost nevoit să se retragă la doar 28 de ani, când avea deja marcate peste 300 de goluri la nivel profesionist. Era campion al Italiei cu AC Milan, deținător de Cupa Campionilor, ”aur” la ”europenele” din 1988 și ”Balon de Aur”. Acum, în memoriile sale, ”Ajunge!”, marele atacant povestește istorioare neștiute.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Johan Cruyff a fost cel care i-a influențat nu numai cariera, ci și viața. ”Am debutat înlocuindu-l, ne-am duelat în perioada în care el a evoluat la Feyenoord, apoi a devenit antrenorul și sfătuitorul mei. A fost tatăl fotbalistic și omul care a influențat cel mai mult acest sport în perioada sa modernă”. Pe vremea când evolua la AC Milan, Marco a fost dorit de FC Barcelona: ”Da, am discutat cu Johan această posibilitate dar, la acel moment, liga italiană era mult mai puternică decât cea spaniolă, mie îmi plăcea la Milano, iar Berlusconi nu avea niciun gând să-mi dea drumul”.

  • A adunat 172 de meciuri la Ajax, cu 152 de goluri marcate

Când își amintește despre colegi, Rijkaard e jucătorul cu cea mai mare viziune. ”Nu era obsedat de fotbal, îl juca din plăcere. Fără stilul său de joc, marele Milan nu ar fi existat. Echilibrat, tehnic și cu putere. Chiar îmi aduc aminte că m-a ajutat să înțeleg jocul italienilor. Veneam de la Ajax, fotbal total, ofensiv, am ajuns la Sacchi, alt stil”. Olandezul afirmă că antrenorul italian era obsedat de orice avea legătură cu dreptunghiul verde. ”Noaptea, prin somn, urla să facem pasul la ofsaid. Țipa atât de tare, încât își trezea toți vecinii de pe hol. Omul acesta se gândea, 24 din 24, numai la fotbal”. 

”Maradona a câștigat campionatul prin decret!”

Reclamă

În mai multe documentare, Maradona afirma că echipele din nord, precum Milan, erau, mereu, privlegiate. În capitolul ”Scudetto furat”, Van Basten afirmă exact contrariul. ”Era în 1990. O singură echipa mergea în Cupa Campionilor. Apoi, regulamentul s-a schimbat. Dacă erai deținătoare de trofeu european și o altă grupare cucerea titlul intern, aveai două trupe. Așa că italienii au făcut tot posibilul ca Napoli să câștige. Arbitraje îndreptate împotriva noastră și, deși Inter și Verona erau trupe senzaționale, napoletanii au câștigat prin decret. Partida de la Bergamo, cu Atalanta, cu Alemao simulând o agresiune când erau conduși cu 2-0, cea câștigată în birouri…”

Când ”vorbește” despre accidentarea sa, Marco dă detalii neștiute. ”În ultimul an am jucat, mereu, cu dureri. Crunte! Nu doar că evoluam cu durere, trăiam cu această durere. Psihic, eram la pământ. Era ca și cum mi-aș fi pierdut marea dragoste, chiar și viața. Mă întrebam, mereu, de ce mi se întâmplă mie astea, dar Dumnezeu nu mi-a trimis nicio scrisoare pentru a-mi explica”. Într-o zi, a decis să se retragă. Brusc! ”N-am cum să uit așa ceva. Era august (n.r. – 1993, evoluase, pe 26 mai, cu infiltrații, în ultimul său meci), mă găseam la Milanello. Mă antrenam singur și singurele exerciții pe care puteam să le fac erau cele de încălzire. Atât! Trecuse ceva vreme de când nu puteam uram un plan de bătaie, eram deprimat. Așa că am luat decizia de a mă retrage acolo, direct pe iarbă!”, a mai spus Marco Van Basten, care, după retragere, a devenit antrenor la Ajax, AZ Alkmaar, Heerenveen sau naționala Olandei.

Reclamă 4 / 0/3
Recomandări
  • ”Nu jucam cu durere, trăiam cu durere”, spune atacantul nevoit să se retragă la 28 de ani
  • ”Am vrut să merg la Barcelona, dar Italia era, atunci, cel mai tare campionat din lume”

Cine va câştiga Liga Campionilor în acest sezon?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
21:35 LIVE SCOREPAOK – Club Brugge (22:00). Răzvan Lucescu luptă pentru semifinalele Conference League! Primele meciuri din Europa se joacă ACUM 21:25 „Cu Gigi Becali sau cu Adrian Mititelu e mai greu de lucrat?” Nicolae Dică a răspuns fără să stea pe gânduri 20:52 Echipa națională de handbal feminin și-a aflat grupa de la EURO 2024! Meciuri dificile pentru „tricolorele” lui Florentin Pera 20:43 LIVE TEXTOţelul Galaţi – U Cluj 1-1. Cisse, lovitură de cap perfectă! Dan Nistor a egalat din penalty 20:35 Programul complet al Marelui Premiu al Chinei (19-21 aprilie, AntenaPLAY). Calificările, sprint-ul și cursa sunt pe Antena 3 CNN 20:35 „Antrenor nou! Mulți jucători pleacă!” Daniel Pancu, anunț despre revoluția de la Rapid! A vorbit despre planul lui Dan Șucu 20:33 FotoAnamaria Prodan a dat noi detalii despre împăcarea cu Gigi Becali: „Nu e vorba de năşit!” 20:17 FIA World Endurance Championship 2024 – cursa de 6 ore de la Imola e exclusiv în AntenaPLAY (19-21 aprilie). Programul complet 19:56 „Marius Șumudică la Rapid?” Cristi Săpunaru a dat răspunsul pe loc! Ce cred jucătorii despre cel mai mare vis al lui „Șumi” 19:25 „Nu și-a luat rămas bun!” Cristi Săpunaru, dezvăluiri incredibile despre plecarea lui Cristiano Bergodi de la Rapid! Vezi toate știrile
Citește și