Închide meniul

(P) Echipa de fotbal feminin a Canadei este implicată într-un scandal de spionaj la JO de la Paris

Publicat: 31 iulie 2024, 14:32

Reclamă
(P) Echipa de fotbal feminin a Canadei este implicată într-un scandal de spionaj la JO de la Paris

Echipa de fotbal feminin a Canadei este implicată într-un scandal de spionaj la JO de la Paris

Echipa de fotbal feminin a Canadei este implicată într-un scandal de spionaj la JO de la Paris

Echipa de fotbal feminin a Canadei se confruntă cu un scandal major de spionaj la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Acuzațiile de folosire a dronelor pentru a spiona antrenamentele adversarilor au produs o adevărată undă de șoc, care a scuturat puternic lumea fotbalului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Canada ocupă locul 8 în clasamentul mondial FIFA, a intrat în Jocurile Olimpice din Paris cu așteptări mari, dar este abia a 7-a favorită la câștigarea turneului la casele de pariuri sportive online și are șanse mici de a prinde o medalie. Totuși, scandalul de spionaj cu drone a făcut ca șansele echipei să se reducă substanțial.

Incidentul a început când staful echipei din Noua Zeelandă a observat o dronă zburând deasupra antrenamentului lor în Saint-Étienne, Franța. Poliția a urmărit drona până la operatorul său, Joseph Lombardi, un analist neacreditat al echipei canadiene. Lombardi, în vârstă de 43 de ani, a recunoscut că a folosit drona pentru a înregistra antrenamentele echipei din Noua Zeelandă, în speranța de a obține informații tactice.

Pe lângă incidentul inițial, o a doua utilizare a dronei a fost dezvăluită, arătând că Lombardi a înregistrat antrenamentele pe 19 iulie. Conform declarației biroului procurorului din Saint-Étienne, Lombardi a primit o sentință de opt luni cu suspendare pentru utilizarea neautorizată a dronei și i s-au confiscat echipamentele.

Echipa canadiană de fotbal a fost profund afectată de aceste evenimente. Antrenorul principal Bev Priestman a fost suspendat pentru restul turneului, după ce Canada Soccer a descoperit informații suplimentare despre utilizarea dronelor împotriva altor adversari înainte de Jocurile Olimpice. „În ultimele 24 de ore, informații suplimentare au ajuns la cunoștința noastră, privind utilizarea anterioară a dronelor împotriva adversarilor, înainte de Jocurile Olimpice de la Paris 2024,” a declarat Kevin Blue, CEO-ul Canada Soccer.

Reclamă
Reclamă 4

Priestman, care a condus echipa canadiană la aurul olimpic în 2021, a fost înlocuită de antrenorul secund Andy Spence pentru restul turneului. „Sunt responsabilă pentru comportamentul echipei noastre. De aceea am decis să mă retrag din antrenarea meciului de joi. În spiritul responsabilității, fac acest lucru având în vedere interesele ambelor echipe și pentru a asigura integritatea sportivă a acestui joc,” a declarat Priestman.

Reacțiile din partea oficialilor și jucătorilor au fost variate. Vanessa Gilles, fundaș central al echipei canadiene, a declarat: „Evident, nu este ideal, mai ales cu un turneu atât de important în față. Dar, la finalul zilei, suntem toți profesioniști. Vom face tot ce putem în situația în care ne aflăm.”

În timp ce ancheta FIFA continuă, Canada Soccer a anunțat că va desfășura o revizuire externă independentă a incidentului. „Această revizuire va aborda circumstanțele actuale și, mai larg, va căuta să înțeleagă cultura istorică a eticii competitive în cadrul tuturor programelor noastre,” au declarat președintele Peter Augruso și CEO-ul Kevin Blue.

Reclamă

Scandalul a atras și reacții din partea oficialilor din Noua Zeelandă. „Este incredibil de îngrijorător să aflăm că echipa canadiană a filmat în secret antrenamentele echipei noastre de cel puțin două ori. Am cerut Comitetului Disciplinar FIFA să ia măsuri urgente pentru a aborda această încălcare a integrității,” a declarat Andrew Pragnell, CEO-ul Federației de Fotbal din Noua Zeelandă.

Se califică FCSB în play-off-ul Ligii Campionilor?

Loading ... Loading ...
Citește și:
23:24

Marian Enache şi Andrei Cornea au spus care e secretul medaliei de aur cucerite la Jocurile Olimpice: „Asta ne-a adus aici”

23:21

Cine este FC Astana, adversara Corvinului din turul 3 preliminar al UEFA Conference League

23:04

Costel Gâlcă, prima reacție după ce Universitatea Craiova a fost eliminată din preliminariile Conference League: „Greșeli mari!”

22:55

Cine e Maccabi Petah Tikva, adversara CFR-ului din turul 3 preliminar al UEFA Conference League

22:54

Neman Grodno- CFR Cluj 0-5. Ardelenii au făcut spectacol în Ungaria! Dan Petrescu, în turul 3 preliminar al Conference League

22:53

Promisiunea pe care i-a făcut-o rectorul Universităţii din Bucureşti lui David Popovici, după ce campionul olimpic a cerut bazine

1 VIDEO & FOTOMaccabi Tel Aviv – FCSB 0-1. Baeten, eroul campioanei României. FCSB s-a calificat în turul 3 preliminar al Ligii Campionilor 2 FotoAnunţul fiului lui Ion Ţiriac după ce David Popovici a cerut noi bazine de înot şi investiţii mult mai mari în sportul românesc! 3 FotoCe au spus ungurii când au auzit de cadoul pe care Ion Ţiriac i l-a făcut lui David Popovici. Cât câştigă maghiarii pentru un aur 4 Team România la Jocurile Olimpice 2024 – ziua 5 | Popovici, bronz la 100 m liber! Bernie Szocs a ratat calificarea în sferturi 5 David Popovici a câştigat medalia de bronz la 100 de metri liber în cea mai rapidă finală din istorie 6 FotoAlarmă pentru miliardarul Ion Ţiriac, după cadou uriaş promis lui David Popovici. Elisabeta Lipă e sigură: „O să aibă surprize!”
Citește și