Închide meniul

Sonia Ivan a decedat la vârsta de 89 de ani. A câştigat medalia de bronz cu prima echipă a României de gimnastică la Olimpiadă

Publicat: 6 septembrie 2024, 19:29

Reclamă

Sonia Ivan a decedat la vârsta de 89 de ani. A câştigat medalia de bronz cu prima echipă a României de gimnastică la Jocurile Olimpice din 1956.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Federaţia Română de Gimnastică a anunţat, vineri seară, decesul Soniei Ivan, componentă a primei echipe tricolore medaliată la JO – Melbourne 1956.

Sonia Ivan a decedat la vârsta de 89 de ani

”Componentă a primei echipe de gimnastică medaliate la Jocurile Olimpice, bronz la Melbourne în 1956, Sonia Iovan a plecat să facă gimnastică în cer. Dumnezeu să o odihnească în pace!”, transmite FRG.

Născută în 1935, la Cluj-Napoca, Sonia Ivan a fost multiplă campioană naţională şi componentă timp de un deceniu a loturilor naţionale, la care a fost pregătită de antrenorii Maria Simionescu, Petre Dungaciu şi Caius Jianu. A fost campioană internaţională a României în 1960 (sol), 1961 (sărituri, paralele şi bârnă), 1963 (individual compus, paralele şi bârnă), 1964 (sărituri şi paralele), participând şi la trei ediţii de Jocuri Olimpice: 1956 (Melbourne) – prima medalie olimpică de bronz pe echipe şi locul 14 la individual compus; 1960 (Roma) – medalie de bronz pe echipe, 2 locuri 5, la individual compus şi la sărituri, 2 locuri 6, la sol şi paralele; 1964 (Tokyo) – locul 6 cu echipa şi 14 la individual compus. La CM din 1958 (Moscova) – medalie de bronz cu echipa (prima medalie obţinută la CM), iar la ediţia din 1962 (Praga) – locul 9 cu echipa şi 20 la individual compus, potrivit FRG, care citează volumul Inscripţii pe columna gimnasticii româneşti, scrie news.ro.

Reclamă
Reclamă

Participantă la trei ediţii ale Campionatelor Europene a obţinut următoarele rezultate: 1957 (Bucureşti) – argint la bârnă, 2 medalii de bronz la individual compus şi la sărituri, locul 4 la sol şi 5 la paralele; 1959 (Cracovia) – argint la sol, bronz la individual compus, locul 4 la paralele; 1961 (Leipzig) – locul 8 la individual compus.

În anii 1966-1967, Sonia Iovan a fost antrenor federal, iar apoi şi-a desfăşurat activitatea în învăţământ, până la nivelul de profesor universitar la Academia de Studii Economice, unde a fost şefa Catedrei de educaţie fizică.

Reclamă
Reclamă

Ce rezultat va înregistra România la meciul cu Kosovo?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Citește și:
0:06 7 sept.

EXCLUSIVDennis Man, prima reacţie după ce a făcut show în Kosovo – România 0-3: „Nea Mircea ne-a ajutat mult!” VIDEO

23:57

EXCLUSIVVIDEO | „Am ieșit cu tricoul rupt” Valentin Mihăilă, scandal cu jucătorii din Kosovo după 3-0 la Priștina: „Le-am arătat tabela!”

23:51

Reacţia lui Gică Popescu, după Kosovo – România 0-3: „Cei doi au fost extraordinari!” Ce a spus despre Mircea Lucescu

23:30

VIDEOKosovo – România 0-3. Start perfect pentru Mircea Lucescu în drumul spre World Cup 2026. Man, Răzvan Marin şi Drăguş, decisivi

23:17

VIDEOValentin Mihăilă a „rupt” barele în Kosovo – România! Fază fabuloasă reuşită alături de Dennis Man

23:15

VideoRăzvan Marin a înscris dintr-un penalty primit cu ajutorul VAR, în Kosovo – România! Ce s-a întâmplat în careul kosovarilor

1 FotoAngel Di Maria s-a retras în lacrimi de la naţionala Argentinei! Mesajul emoţionant al lui Leo Messi 2 Foto„Mută munții în continuare!” Kira Hagi, reacție superbă după ce Gică Hagi a inaugurat investiția de 8 milioane de euro 3 FotoAntrenamentul oficial al naţionalei a fost oprit! Ce s-a întâmplat pe stadionul din Priştina înainte de meciul cu Kosovo 4 FotoMaria Sharapova a avut o apariţie tulburătoare la US Open 2024. Rusoaica, pe locul şase într-un clasament condus de Ion Ţiriac 5 FotoVizita de care au avut parte, după antrenamentul oficial, jucătorii naţionalei şi selecţionerul Mircea Lucescu! 6 Tricolorii lăsaţi de Mircea Lucescu în afara lotului pentru meciul Kosovo – România!
Citește și