Închide meniul
Foto

Victor Pițurcă a plecat de la sediul DNA, după o nouă rundă de audieri! Fostul selecționer, pus sub control judiciar

De Antena Sport
Publicat: 31 ianuarie 2023, 13:55
Actualizat: 31 ianuarie 2023, 15:37

Au apărut primele imagini cu Victor Pițurcă în cătușe. Fostul selecționer a fost reținut de DNA pentru 24 de ore. El este anchetat pentru trafic de influență, într-un dosar care implică achiziționarea de utilaje și măști de protecție, derulată în perioada pandemiei de Covid-19.

Reclamă
Victor Pițurcă coboardă din dubă, la sediul DNA

Victor Pițurcă a fost reținut de DNA

Victor Pițurcă a fost reținut de DNA / Colaj observatornews.ro

Pițurcă a petrecut noaptea trecută în arest preventiv, iar marți dimineață a fost dus din nou la sediul DNA.

Reclamă

Victor Pițurcă a ieșit din arestul Poliției Capitalei, după ce a fost adus în cătușe la DNA!

UPDATE 15.30: Victor Piţurcă a plecat de la sediul DNA, după o nouă rundă de audieri!

Reclamă

UPDATE 14:00: Victor Piţurcă a revenit la sediul DNA pentru noi audieri.

UPDATE 10.30: Potrivit antena3.ro, Victor Pițurcă a scăpat de arestul preventiv de 24 de ore al Poliției Capitalei și a fost pus sub control judiciar. Momentan, procurorii DNA nu au solicitat arestul preventiv pentru 30 de zile.

Marți dimineață, după audieri, Victor Pițurcă a fost dus de la sediul DNA la Arestul Central al Poliției Capitalei tot încătușat. De acolo, fostul selecționer a plecat liber, după ce arestul preventiv de 24 de ore a expirat, în jurul orei 10.20.

Fostul selecționer va reveni la sediul anticorupție marți, la ora 14.00, pentru încă o serie de audieri.

UPDATE 10.05: Victor Pițurcă a plecat cu duba de la sediul DNA și va fi dus înapoi la arestul central. La ora 14.00, fostul selecționer se va întoarce la sediul anticorupție. Alex Pițurcă, fiul lui Victor, se află în continuare la audieri, la DNA.

Din informațiile Antena Sport, Victor Pițurcă ar putea fi pus sub control judiciar, fiind cea mai plauzibilă variantă în acest dosar.

Așa cum se observă pe imaginile observatornews.ro, Victor Pițurcă a fost adus la sediul anticorupție în cătușe, cu duba.

Pițurcă va merge marți în fața judecătorilor, la Tribunal.

Marți dimineață, la sediul DNA și-a făcut apariția și Alexandru Pițurcă. Fiul lui Victor Pițurcă va fi dus și el în fața procurorilor, în dosarul în care fostul selecționer al naționalei României a fost reținut.

În trecut, Victor Piţurcă a mai fost cercetat de DNA după rezilierea contractului pe care fostul selecţioner al României l-a avut cu FRF.

Victor Piţurcă a fost reţinut pentru 24 de ore de DNA

Direcției Naționale Anticorupție (DNA) a oferit un comunicat în care anunţă că Victor Piţurcă (n.r. al cărui nume nu este specificat, dar apare sub titulatura de „persoană fizică”) a fost reţinut pentru comiterea infracţiunii de cumpărare de influenţă.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 30 ianuarie 2023, a suspecților:

ȚUȚU GABRIEL, director general al CN Romarm SA, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunilor de:
– abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
– trafic de influență în formă continuată,
– fals intelectual;

Persoană fizică, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de cumpărare de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

1. Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).
Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).

Pentru ce este anchetat Victor Pițurcă de DNA

2. Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.

În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.
În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei.

Celor doi suspecți li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019„, se arată în comunicatul DNA.

Reclamă
facebook whatsapp LinkedIn twitter email
Închide căutarea