Închide meniul
Foto

Singurul înotător născut pe teritorul României care a mai cucerit aurul la Jocurile Olimpice, înainte de David Popovici!

Bogdan Stănescu Publicat: 30 iulie 2024, 12:42

Reclamă
Singurul înotător născut pe teritorul României care a mai cucerit aurul la Jocurile Olimpice, înainte de David Popovici!

Singurul înotător născut pe teritorul României care a mai cucerit aurul la Jocurile Olimpice, înainte de David Popovici!

Johnny Weismuller şi David Popovici / colaj Profimedia Images

Singurul înotător născut pe teritorul României care a mai cucerit aurul la Jocurile Olimpice, înainte de David Popovici, este Johnny Weismuller.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Celebru pentru apariţia în filmul „Tarzan”, Johnny Weismuller a luat aurul la înot în urmă cu exact 100 de ani, la Jocurile Olimpice din 1924, care au avut loc tot la Paris.

Singurul înotător născut pe teritorul României care a mai cucerit aurul la Jocurile Olimpice, înainte de David Popovici!

Johnny Weismuller l-a învins pe Kahamamoku în proba de 100 de metri liber de la Jocurile Olimpice de la Paris 1924.

În 1922, Weismuller bătuse recordul mondial al lui Duke Kahanamoku. El a înotat atunci suta în 58,6 de secunde.

Celebru pentru seria de filme „Tarzan”, în care a avut rolul principal, Johnny Weismuller a cucerit 5 medalii de aur la Jocurile Olimpice, la Olimpiadele din 1924 şi 1928.

Reclamă
Reclamă 4

Cetăţean american, Johnny Weismmuler s-a născut pe 2 iunie 1904 la Freidorf, în Timiş, teritoriul de astăzi al României.

Weismuller este revendicat de români, austrieci, sârbi și maghiari, el având însă cetățenie americană. El a murit la 79 de ani, pe 20 ianuarie 1984, în Mexic.

David Popovici a devenit CAMPION OLIMPIC la Paris! A câştigat medalia de AUR la 200 de metri liber de Ziua Imnului Naţional

David Popovici a devenit campion olimpic la 200 de metri liber după o cursă fenomenală. David Popovici a revenit formidabil pe ultimii 25 de metri şi a câştigat aurul la 2 sutimi.

Reclamă

Popovici a fost al doilea după prima lungime de bazin, a fost al treilea după 100 de metri, apoi a urcat pe doi la 150 de metri, reuşind să îl devanseze pe britanicul Matthew Richards pe ultimii metri ai cursei. Popovici (19 ani), dublu campion mondial şi cvadruplu campion european, a obţinut primul titlu olimpic din istoria înotului masculin românesc cu timpul de 1 min 44 sec 72/100, fiind mai rapid cu două sutimi decât Richards (1 min 44 sec 74/100).

Podiumul a fost completat de americanul Luke Hobson, în 1 min 44 sec 79/100. Popovici a fost cel mai rapid atât în serii (1 min 45 sec 65/100), cât şi în semifinale (1 min 44 sec 53/100).

David Popovici a fost al patrulea în finala la 200 m liber în urmă cu trei ani, la JO de la Tokyo.

Popovici, care a adus prima medalie României la JO 2024, concurează la Paris şi în proba „regină” de 100 de metri liber.

Ultima medalie olimpică a înotului românesc datează din 2004, când Camelia Potec lua aurul la 200 m liber la Atena, iar Răzvan Florea bronzul la 200 m spate.

David Popovici, postare superbă după ce a devenit campion olimpic în proba de 200 de metri liber! Ce a transmis înotătorul român

David Popovici a avut o postare superbă după ce a devenit campion olimpic în proba de 200 de metri liber!

Pe contul de Facebook, după cursa fantastică ce i-a adus aurul la Jocurile Olimpice de la Paris, David Popovici a avut un mesaj din doar trei cuvinte.

Amor Fati! (n.r: ‘Iubeşte-ţi destinul’ sau ‘Iubirea de destin’)”, a scris David Popovici pe Facebook. Sub acest mesaj, Popovici a scris România şi a pus două steaguri ale ţării noastre.

Expresia „Amor Fati” a devenit celebră datorită apariţiei sale în cunoscuta carte „Ecce homo” a filozofului german Friedrich Nietzsche. Cartea lui Nietzsche a fost publicată în 1908.

Postarea lui David Popovici a adunat în câteva ore 68.000 de like-uri, circa 7.350 de comentarii şi 2.500 de distribuiri pe Facebook.

Se califică FCSB în play-off-ul Ligii Campionilor?

Loading ... Loading ...
Citește și:
20:00

LIVE TEXTAna Bărbosu şi Amalia Ghigoarţă, în finala la individual compus, la Jocurile Olimpice 2024. Simone Biles, marea favorită

19:57

LIVE SCOREUniversitatea Craiova – Maribor 0-0. Oltenii lui Gâlcă au nevoie de o minune! Trebuie să revină de la 0-2

19:40

Ebru Bolat, pe locul 28 în prima cursă de yachting de la Jocurile Olimpice!

19:19

Apelul lui David Popovici după ce a cucerit medaliile de aur şi bronz la Jocurile Olimpice! Mesaj pentru canotorii medaliaţi

19:15

LIVE TEXTTeam România la Jocurile Olimpice 2024 – ziua 6 | Două medalii la canotaj! Emoţii la gimnastică, în finala la individual compus

19:04

„Ai avut sau nu COVID?” Răspunsul lui David Popovici, după ce a cucerit aurul şi bronzul la Paris: „S-a răspândit la toată lumea”

1 VIDEO & FOTOMaccabi Tel Aviv – FCSB 0-1. Baeten, eroul campioanei României. FCSB s-a calificat în turul 3 preliminar al Ligii Campionilor 2 FotoCe au spus ungurii când au auzit de cadoul pe care Ion Ţiriac i l-a făcut lui David Popovici. Cât câştigă maghiarii pentru un aur 3 Team România la Jocurile Olimpice 2024 – ziua 5 | Popovici, bronz la 100 m liber! Bernie Szocs a ratat calificarea în sferturi 4 David Popovici a câştigat medalia de bronz la 100 de metri liber în cea mai rapidă finală din istorie 5 FotoAlarmă pentru miliardarul Ion Ţiriac, după cadou uriaş promis lui David Popovici. Elisabeta Lipă e sigură: „O să aibă surprize!” 6 FotoCâţi bani primeşte David Popovici pentru cele două medalii de la Jocurile Olimpice 2024! Va fi recompensat de COSR şi Ion Ţiriac
Citește și