Închide meniul
Video

A murit Victor Socaciu! S-a stins muzica imnului Rapidului: ”Victore, adu chitara de la mașină! E prea frumos momentul!”

Cătălin Oprișan Publicat: 27 decembrie 2021, 15:12 / Actualizat: 28 decembrie 2021, 18:05

Reclamă

Victor Socaciu (dreapta) a compus, în 1980, muzica faimosului imn al Rapidului

Hepta

Calendarul arată iunie 1980. Nu e zi de meci, dar băieții de la ”Flacăra” merg la o miuță, pe ”GIulești”. Așa e obiceiul, gazetarii se suie în mașină și mai obosesc, săptămânal, mingea. Rapidulețul e în B. Cu un an înainte se duelase cu Scorniceștiul, terminase pe șase, acum Progresul Vulcan prinsese prima divizie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

S-a dat semnal de plecare, în turism se urcă Adrian Păunescu, poetul, fiul acestuia, Andrei, la vreo 11 primăveri, Victor Socaciu, tânărul folkist, în care ”Bardul” credea mult și care debutase, deja, la faimosul cenaclu ”Flacăra”, Ovidiu Ioanițoaia, gazetar pe atunci, la revistă, precum și confratele său, Victor Niță.

A murit Victor Socaciu

Încălzirea se făcea la poarta dinspre tunel, cea cu Teatrul Giulești. Povestește Andrei Păunescu:Ne încălzeam, urma să înceapă miuța, și tata, în timp ce dădeam în minge, i-a spus lui Victor Socaciu: <<Victore, du-te și ia chitara de la mașină! E prea frumos momentul ca să nu scriem un cântec>>”. Cât Socaciu a mers să aducă instrumentul, Păunescu i-a și dictat lui Ioanițoaia primele versuri:

”Suntem peste tot acasă / Porțile ni se deschid / Nu-i echipă mai frumoasă / Și iubită ca Rapid!”

Dar Ioanițoaia duce lipsă de hârtie. Au venit la o miuță, nu la o consfătuire. Gazetarul nu mai știe nici el ce a găsit. ”O fi fost un șervețel, un carton de mici, ceva!” Cert că la intrarea în tunel a găsit un papirus. Pe el a scris versurile. ”Tata a continuat să dicteze și celelalte strofe”, a completat Andrei Păunescu.

Reclamă

Socaciu, fiul unor muncitori din Brașov, dar care avuseseră legătură cu muzica, debutase chiar pe scena școlii. Pusese bazele unui grup muzical, ”Zodiac”, cântau piese din repertoriul internațional. În 1974, primii pași la Cenaclul Flacăra, chiar pe scena Teatrului Național din București, cu piesa ”Ținta”. Folkistul fusese internat, în ultima perioadă, în spital. Avea 68 de ani. Dumnezeul să-l ierte!

Sursa: gsp.ro

Reclamă 4 / 0/3
Recomandări
Citește și:

Va reuşi Dinamo să se salveze de la retrogradare?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
1
mai
23:45
Borussia Dortmund – PSG 1-0! Fullkrug, singurul marcator într-un meci cu ocazii uriaşe! Mbappe nu s-a lipit la gol
1
mai
23:40
Gigi Buffon, emoţionat de revenirea lui Parma în Serie A! Mesaj superb după performanţa la care au contribuit Man şi Mihăilă
1
mai
23:31
FotoDennis Man şi Valentin Mihăilă, la bustul gol după ce au promovat în Serie A! Imagini de senzaţie cu românii de la Parma
1
mai
23:12
Mihai Stoica a spus totul despre sărbătoarea câştigării titlului! Ce a pregătit FCSB: „La cât am aşteptat, trebuia să facem ceva”
1
mai
23:02
VIDEOCristiano Ronaldo, un nou gol fabulos în Arabia Saudită! Starul portughez a început să danseze după ce a înscris
1
mai
22:36
Mihai Rotaru l-a descris în trei cuvinte pe Costel Gâlcă şi a spus cine ia deciziile la echipa lui: „Aşa am procedat cu toţi”
1
mai
22:08
Coreea de Sud – România LIVE VIDEO (vineri, ora 13:30). „Tricolorii” vor o nouă victorie la CM de Hochei, LIVE în AntenaPLAY
1
mai
22:04
Mihai Stoica a anunţat care e primul jucător care poate semna cu FCSB după câştigarea titlului: „Au început negocierile”
1
mai
21:48
Jannik Sinner s-a retras de la Madrid! Organizatorii turneului au dezvăluit problema italianului
1
mai
21:29
Primele reacţii ale lui Dennis Man şi Valentin Mihăilă după ce au obţinut promovarea în Serie A!
Vezi toate știrile
Citește și