Închide meniul
Video

A murit Victor Socaciu! S-a stins muzica imnului Rapidului: ”Victore, adu chitara de la mașină! E prea frumos momentul!”

Cătălin Oprișan Publicat: 27 decembrie 2021, 15:12 / Actualizat: 28 decembrie 2021, 18:05

Reclamă

Victor Socaciu (dreapta) a compus, în 1980, muzica faimosului imn al Rapidului

Hepta

Calendarul arată iunie 1980. Nu e zi de meci, dar băieții de la ”Flacăra” merg la o miuță, pe ”GIulești”. Așa e obiceiul, gazetarii se suie în mașină și mai obosesc, săptămânal, mingea. Rapidulețul e în B. Cu un an înainte se duelase cu Scorniceștiul, terminase pe șase, acum Progresul Vulcan prinsese prima divizie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

S-a dat semnal de plecare, în turism se urcă Adrian Păunescu, poetul, fiul acestuia, Andrei, la vreo 11 primăveri, Victor Socaciu, tânărul folkist, în care ”Bardul” credea mult și care debutase, deja, la faimosul cenaclu ”Flacăra”, Ovidiu Ioanițoaia, gazetar pe atunci, la revistă, precum și confratele său, Victor Niță.

A murit Victor Socaciu

Încălzirea se făcea la poarta dinspre tunel, cea cu Teatrul Giulești. Povestește Andrei Păunescu:Ne încălzeam, urma să înceapă miuța, și tata, în timp ce dădeam în minge, i-a spus lui Victor Socaciu: <<Victore, du-te și ia chitara de la mașină! E prea frumos momentul ca să nu scriem un cântec>>”. Cât Socaciu a mers să aducă instrumentul, Păunescu i-a și dictat lui Ioanițoaia primele versuri:

”Suntem peste tot acasă / Porțile ni se deschid / Nu-i echipă mai frumoasă / Și iubită ca Rapid!”

Dar Ioanițoaia duce lipsă de hârtie. Au venit la o miuță, nu la o consfătuire. Gazetarul nu mai știe nici el ce a găsit. ”O fi fost un șervețel, un carton de mici, ceva!” Cert că la intrarea în tunel a găsit un papirus. Pe el a scris versurile. ”Tata a continuat să dicteze și celelalte strofe”, a completat Andrei Păunescu.

Reclamă
Reclamă 4

Socaciu, fiul unor muncitori din Brașov, dar care avuseseră legătură cu muzica, debutase chiar pe scena școlii. Pusese bazele unui grup muzical, ”Zodiac”, cântau piese din repertoriul internațional. În 1974, primii pași la Cenaclul Flacăra, chiar pe scena Teatrului Național din București, cu piesa ”Ținta”. Folkistul fusese internat, în ultima perioadă, în spital. Avea 68 de ani. Dumnezeul să-l ierte!

Sursa: gsp.ro

Reclamă

Se califică FCSB în turul 3 preliminar al Ligii Campionilor?

Loading ... Loading ...
Citește și:
12:22

LIVE VIDEOAntrenamentele din Formula 2 ale Marelui Premiu al Belgiei sunt ACUM în AntenaPLAY

12:07

Saul Alvarez îşi pune centurile în joc! Cu cine se va lupta Canelo

11:30

VIDEOAntrenamentele din etapa de Formula 3 a Marelui Premiu al Belgiei au fost în AntenaPLAY! Luke Browning, cel mai bun timp

11:29

Probleme mari în Franţa, înaintea debutului Jocurilor Olimpice: „atac masiv pentru a paraliza reţeaua TGV”

11:25

România a coborât în clasamentul coeficienţilor UEFA! Pe ce loc am ajuns după rezultatele din preliminarii

10:53

Scena supremă a Formulei 1, descrisă de Adrian Georgescu

1 Programul complet al sportivilor români la Jocurile Olimpice 2024 2 VIDEOMaribor – Universitatea Craiova 2-0. Dezastru pentru olteni în Conference League! Meciul a fost în AntenaPLAY și pe Antena Stars 3 FotoIubita lui Denis Alibec și-a uluit fanii. Fosta gimnastă Anca Surdu, o nouă imagine virală alături de starul naționalei! 4 Adrian Mutu l-a sfătuit pe Gigi Becali să transfere un jucător, înainte de Maccabi Tel Aviv – FCSB: „Ar fi un mare plus” 5 Cum ar putea arăta primul 11 al Universităţii Craiova în duelul cu Maribor (Antena Stars şi AntenaPLAY, 21:15) 6 Dosar penal pentru Gică Craioveanu după ce a fost prins la volan cu permisul suspendat
Citește și