Închide meniul
Video

A murit Victor Socaciu! S-a stins muzica imnului Rapidului: ”Victore, adu chitara de la mașină! E prea frumos momentul!”

Reclamă

Cătălin Oprișan Publicat: 27 decembrie 2021, 15:12 / Actualizat: 28 decembrie 2021, 18:05

Victor Socaciu (dreapta) a compus, în 1980, muzica faimosului imn al Rapidului

Hepta

Calendarul arată iunie 1980. Nu e zi de meci, dar băieții de la ”Flacăra” merg la o miuță, pe ”GIulești”. Așa e obiceiul, gazetarii se suie în mașină și mai obosesc, săptămânal, mingea. Rapidulețul e în B. Cu un an înainte se duelase cu Scorniceștiul, terminase pe șase, acum Progresul Vulcan prinsese prima divizie.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

S-a dat semnal de plecare, în turism se urcă Adrian Păunescu, poetul, fiul acestuia, Andrei, la vreo 11 primăveri, Victor Socaciu, tânărul folkist, în care ”Bardul” credea mult și care debutase, deja, la faimosul cenaclu ”Flacăra”, Ovidiu Ioanițoaia, gazetar pe atunci, la revistă, precum și confratele său, Victor Niță.

A murit Victor Socaciu

Încălzirea se făcea la poarta dinspre tunel, cea cu Teatrul Giulești. Povestește Andrei Păunescu:Ne încălzeam, urma să înceapă miuța, și tata, în timp ce dădeam în minge, i-a spus lui Victor Socaciu: <<Victore, du-te și ia chitara de la mașină! E prea frumos momentul ca să nu scriem un cântec>>”. Cât Socaciu a mers să aducă instrumentul, Păunescu i-a și dictat lui Ioanițoaia primele versuri:

”Suntem peste tot acasă / Porțile ni se deschid / Nu-i echipă mai frumoasă / Și iubită ca Rapid!”

Dar Ioanițoaia duce lipsă de hârtie. Au venit la o miuță, nu la o consfătuire. Gazetarul nu mai știe nici el ce a găsit. ”O fi fost un șervețel, un carton de mici, ceva!” Cert că la intrarea în tunel a găsit un papirus. Pe el a scris versurile. ”Tata a continuat să dicteze și celelalte strofe”, a completat Andrei Păunescu.

Reclamă

Socaciu, fiul unor muncitori din Brașov, dar care avuseseră legătură cu muzica, debutase chiar pe scena școlii. Pusese bazele unui grup muzical, ”Zodiac”, cântau piese din repertoriul internațional. În 1974, primii pași la Cenaclul Flacăra, chiar pe scena Teatrului Național din București, cu piesa ”Ținta”. Folkistul fusese internat, în ultima perioadă, în spital. Avea 68 de ani. Dumnezeul să-l ierte!

Sursa: gsp.ro

Reclamă 4 / 0/3
Recomandări
  • Totul s-a petrecut la o ”miuță”, pe stadionul ”Rapid”, în vara lui 1980
  • Victor Socaciu s-a stins la 68 de ani

Cine va câştiga Liga Campionilor în acest sezon?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
20:52 Echipa națională de handbal feminin și-a aflat grupa de la EURO 2024! Meciuri dificile pentru „tricolorele” lui Florentin Pera 20:43 LIVE TEXTOţelul Galaţi – U Cluj 1-0. Cisse, lovitură de cap perfectă! Corvinul Hunedoara îşi aşteaptă adversara din finala Cupei 20:35 Programul complet al Marelui Premiu al Chinei (19-21 aprilie, AntenaPLAY). Calificările, sprint-ul și cursa sunt pe Antena 3 CNN 20:35 „Antrenor nou! Mulți jucători pleacă!” Daniel Pancu, anunț despre revoluția de la Rapid! A vorbit despre planul lui Dan Șucu 20:33 FotoAnamaria Prodan a dat noi detalii despre împăcarea cu Gigi Becali: „Nu e vorba de năşit!” 20:18 LIVE SCOREPAOK – Club Brugge (22:00). Răzvan Lucescu luptă pentru semifinalele Conference League! Primele meciuri din Europa se joacă ACUM 20:17 FIA World Endurance Championship 2024 – cursa de 6 ore de la Imola e exclusiv în AntenaPLAY (19-21 aprilie). Programul complet 19:56 „Marius Șumudică la Rapid?” Cristi Săpunaru a dat răspunsul pe loc! Ce cred jucătorii despre cel mai mare vis al lui „Șumi” 19:25 „Nu și-a luat rămas bun!” Cristi Săpunaru, dezvăluiri incredibile despre plecarea lui Cristiano Bergodi de la Rapid! 19:11 Mesaj de susţinere al lui Victor Angelescu pentru Bogdan Lobonţ, înaintea derby-ului infernal cu FCSB: „Este un campion!” Vezi toate știrile
Citește și