Închide meniul

Brentford a transferat doi ”jucători”: pe Eriksen și pe DAI. Defibrilator automat implantabil

Cătălin Oprișan Publicat: 31 ianuarie 2022, 15:32

Reclamă
Brentford a transferat doi ”jucători”: pe Eriksen și pe DAI. Defibrilator automat implantabil

După accidentul avut, Eriksen a primit suport din toate colțurile lumii

Foto: Profimediaimages

Vestea a făcut înconjurul lumii: Christian Eriksen va reveni pe terenurile de fotbal, la nivel profesionist! La șapte luni după ce a căzut pe gazon, danezul a semnat cu englezii de la Brentford, până la finalul acestui sezon. N-a venit singur, ci cu DAI, ”prietenul” său cel mai bun: Defibrilatorul Automat Implantabil!

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Eriksen a fost operat pe 18 iunie 2021, la șase zile după ce un infarct a speriat lumea fotbalului și nu numai, în timpul partidei Danemarca – Finlanda. Christian, întins pe gazon, a fost reanimat minute bune. Când a ajuns pe masa de operație, a primit în dar un DAI: a revenit la viața ”normală” și, mai mult, la o echipă profesionistă de fotbal…

Defibrilatorul este un dispozitil al cărui principală ”ocupație” este să controleze ritmul cardiac și să detecteze o aritmie malignă. Cum o ”simte”, cum pleacă la drum! O poate face în două feluri: fie cu o stimulare ce ”urcă” ritmul cardiac, fie, în cazurile mai grave, cu o descărcare electrică. Eriksen a primit un DAI, un defirbilator implantabil, introdus subcutanat. E mai puțin ”invaziv”, pentru că nu atinge venele și e mult mai ușor de manevrat. Bateria sa durează între cinci și șase ani. ”Defibrilatorul aude ceea ce se petrece cu inima. Detectează aritmii foarte grave și oferă o protecție de până la 99 la sută”, spune Ignacio Fernandez Lozano, seful departamentului ”Aritmii” de la Spitalul ”Puerta de Hierro” din Madrid.

”Cu sportivii e mai complicat, se expun riscurilor”

În Italia, DAI-ul nu este permis în sport. În Anglia, da! Lozano povestește că în 2009, în Belgia, Anthony Van Loo a căzut pe gazon. Defibrilatorul și-a făcut treaba și, după două secunde, s-a văzut cum a transmis stimulii, iar jucătorul s-a ridicat, efectiv, de jos! În Spania, în Primera Division, nimeni nu i-ar permite să joace lui Eriksen cu acest dispozitiv. ”E discutabil dacă va continua la nivel mare. În Spania se montează cam 7.000 de astfel de sisteme anual, dar foarte puține sunt pentru profesioniști. Trebuie dialogat cu sportivi, trebuie explicat la ce riscuri se expun”, adaugă și Antonio Asso, șeful de la ”Aritmiile” Spitalului Universitar ”Miguel Servet” din Zaragoza.

”M-am ocupat de jucătorul Raphael Dwamena, în ianuarie 2020, pe când era jucător la Real Zaragoza. Venise sub formă de împrumut de la Levante, în octombrie 2019. I-am spus că nu poate continua activitatea. I s-a instalat un DAI, dar pentru o viață normală, nu pentru una profesionistă. Nu ne-a ascultat! Dwamena a plecat de la Levante, pentru a ajunge la Vejle, în Danemarca, în august 2020, spre a continua acolo. Cei de acolo l-au cercetat, și-au dat seama că valorile inimii sale nu sunt cele ale unui sportiv de top, i-au reziliat contractul! Degeaba. A insistat! A ajuns la BW Linz, în a doua ligă austriacă. Pe 26 octombrie 2021, lui Dwamena i s-a făcut rău pe banca de rezerve, fără să fi jucat nici măcar o secundă! A fost salvat de defibrilator!”, mai spune Asso.

Reclamă

Dacă defibrilatorul e lovit de o minge sau e ”zdruncinat” în cazul unui contact, continuă să funcționeze. ”Dacă se lucrează trenul superior, la sala de forță, de exemplu, cablul e afectat. Logic, nu poți practica sporturi de contact. Înainte, dispozitivul putea interacționa cu telefoanele mobile, dar acum știința a avansat și aceste lucruri nu mai sunt posibile”, a încheiat Asso.

Sursa: ”MARCA”

 

Reclamă 4 / 0/3
Recomandări
Citește și:

Care va fi finala UEFA Champions League?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
23:22 CFR – Rapid 3-2. Victorie pentru Dan Petrescu la revenirea în Gruia! Giuleștenii continuă seria dezastruoasă 23:07 „E disperat, îl cunosc!” Marius Șumudică, mesaj direct despre revenirea lui Mircea Lucescu la Rapid! 22:40 LIVE VIDEOMarele Premiu de Formula 1™ de la Miami e ACUM, pe Antena 3 CNN şi LIVE STREAM în AntenaPLAY 22:31 „Nu se mai aude nimic de el!” Victor Pițurcă l-a făcut praf pe Adrian Mazilu! Fostul selecționer nu s-a ferit de cuvinte 22:24 Bayer Leverkusen e de neoprit! A egalat un record vechi de 59 de ani, după ce a „distrus-o” pe Frankfurt 22:05 LIVE VIDEOFamalicao – Benfica, ACUM, LIVE VIDEO în AntenaPLAY! Spectacol în Liga Portugal 21:44 Singurul mesaj afișat de fanii de la Rapid, la meciul cu CFR Cluj! Ce le-au transmis jucătorilor 21:34 Marius Șumudică și-a pierdut răbdarea! Cât timp mai are la dispoziție Dan Șucu să-l aducă la Rapid: „Până atunci mai aștept!” 21:16 Dan Petrescu, primă uriașă la CFR Cluj după doar 3 meciuri! Modul prin care „Bursucul” își poate umple conturile 20:48 Paul Pogba devine actor după ce a fost suspendat pentru 4 ani din fotbal! Anunțul făcut în presa din Franța Vezi toate știrile
Citește și