Închide meniul

Brentford a transferat doi ”jucători”: pe Eriksen și pe DAI. Defibrilator automat implantabil

Reclamă

Cătălin Oprișan Publicat: 31 ianuarie 2022, 15:32

Brentford a transferat doi ”jucători”: pe Eriksen și pe DAI. Defibrilator automat implantabil

După accidentul avut, Eriksen a primit suport din toate colțurile lumii

Foto: Profimediaimages

Vestea a făcut înconjurul lumii: Christian Eriksen va reveni pe terenurile de fotbal, la nivel profesionist! La șapte luni după ce a căzut pe gazon, danezul a semnat cu englezii de la Brentford, până la finalul acestui sezon. N-a venit singur, ci cu DAI, ”prietenul” său cel mai bun: Defibrilatorul Automat Implantabil!

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Eriksen a fost operat pe 18 iunie 2021, la șase zile după ce un infarct a speriat lumea fotbalului și nu numai, în timpul partidei Danemarca – Finlanda. Christian, întins pe gazon, a fost reanimat minute bune. Când a ajuns pe masa de operație, a primit în dar un DAI: a revenit la viața ”normală” și, mai mult, la o echipă profesionistă de fotbal…

Defibrilatorul este un dispozitil al cărui principală ”ocupație” este să controleze ritmul cardiac și să detecteze o aritmie malignă. Cum o ”simte”, cum pleacă la drum! O poate face în două feluri: fie cu o stimulare ce ”urcă” ritmul cardiac, fie, în cazurile mai grave, cu o descărcare electrică. Eriksen a primit un DAI, un defirbilator implantabil, introdus subcutanat. E mai puțin ”invaziv”, pentru că nu atinge venele și e mult mai ușor de manevrat. Bateria sa durează între cinci și șase ani. ”Defibrilatorul aude ceea ce se petrece cu inima. Detectează aritmii foarte grave și oferă o protecție de până la 99 la sută”, spune Ignacio Fernandez Lozano, seful departamentului ”Aritmii” de la Spitalul ”Puerta de Hierro” din Madrid.

”Cu sportivii e mai complicat, se expun riscurilor”

În Italia, DAI-ul nu este permis în sport. În Anglia, da! Lozano povestește că în 2009, în Belgia, Anthony Van Loo a căzut pe gazon. Defibrilatorul și-a făcut treaba și, după două secunde, s-a văzut cum a transmis stimulii, iar jucătorul s-a ridicat, efectiv, de jos! În Spania, în Primera Division, nimeni nu i-ar permite să joace lui Eriksen cu acest dispozitiv. ”E discutabil dacă va continua la nivel mare. În Spania se montează cam 7.000 de astfel de sisteme anual, dar foarte puține sunt pentru profesioniști. Trebuie dialogat cu sportivi, trebuie explicat la ce riscuri se expun”, adaugă și Antonio Asso, șeful de la ”Aritmiile” Spitalului Universitar ”Miguel Servet” din Zaragoza.

”M-am ocupat de jucătorul Raphael Dwamena, în ianuarie 2020, pe când era jucător la Real Zaragoza. Venise sub formă de împrumut de la Levante, în octombrie 2019. I-am spus că nu poate continua activitatea. I s-a instalat un DAI, dar pentru o viață normală, nu pentru una profesionistă. Nu ne-a ascultat! Dwamena a plecat de la Levante, pentru a ajunge la Vejle, în Danemarca, în august 2020, spre a continua acolo. Cei de acolo l-au cercetat, și-au dat seama că valorile inimii sale nu sunt cele ale unui sportiv de top, i-au reziliat contractul! Degeaba. A insistat! A ajuns la BW Linz, în a doua ligă austriacă. Pe 26 octombrie 2021, lui Dwamena i s-a făcut rău pe banca de rezerve, fără să fi jucat nici măcar o secundă! A fost salvat de defibrilator!”, mai spune Asso.

Reclamă

Dacă defibrilatorul e lovit de o minge sau e ”zdruncinat” în cazul unui contact, continuă să funcționeze. ”Dacă se lucrează trenul superior, la sala de forță, de exemplu, cablul e afectat. Logic, nu poți practica sporturi de contact. Înainte, dispozitivul putea interacționa cu telefoanele mobile, dar acum știința a avansat și aceste lucruri nu mai sunt posibile”, a încheiat Asso.

Sursa: ”MARCA”

 

Reclamă 4 / 0/3
Recomandări

Este absenţa lui Olimpiu Moruţan de la EURO 2024 o pierdere mare pentru România?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
14:43 Daniel Niculae, criticat dur după ce a spus că Şumudică e o variantă foarte bună pentru Rapid: „Lipsă de respect pentru Lobonţ” 14:06 Premii uriaşe la Saudi Smash 2024. Bernadette Szocs luptă pentru trofeu, în AntenaPLAY 13:50 LIVE VIDEOYokohama – Ulsan e ACUM în AntenaPLAY! Al-Ain, prima finalistă din Liga Campionilor Asiei 13:41 Pompiliu Popescu îi dă o veste teribilă lui Olimpiu Moruţan: „Puţini au mai revenit la un nivel bun după o astfel de accidentare” 12:53 „Va juca în Liga Campionilor” Anunţul lui Gigi Becali despre jucătorul care îl va costa aproape 500.000 de euro! 12:05 Foto„Am o tăietură de cinci centimetri, plus gaură în cap!” Primele declaraţii ale lui Romario Benzar, după ce a ajuns la spital! 12:01 Schimbare majoră în Formula 1, din 2025! 11:49 Mesajul lui Edi Iordănescu după accidentarea teribilă a lui Olimpiu Moruţan, înainte de EURO 2024: „Toţi alături de tine, Oli” 11:40 Mesajul pe care i l-a transmis Dennis Man lui Olimpiu Moruţan, după ce acesta s-a accidentat grav şi ratează EURO 2024! 11:18 Cu ce a ajuns să se ocupe Hakan Şukur în exil, în SUA, şi cum arată acum: „Erdogan mi-a luat tot” Vezi toate știrile
Citește și