Vestea a făcut înconjurul lumii: Christian Eriksen va reveni pe terenurile de fotbal, la nivel profesionist! La șapte luni după ce a căzut pe gazon, danezul a semnat cu englezii de la Brentford, până la finalul acestui sezon. N-a venit singur, ci cu DAI, ”prietenul” său cel mai bun: Defibrilatorul Automat Implantabil!
Eriksen a fost operat pe 18 iunie 2021, la șase zile după ce un infarct a speriat lumea fotbalului și nu numai, în timpul partidei Danemarca – Finlanda. Christian, întins pe gazon, a fost reanimat minute bune. Când a ajuns pe masa de operație, a primit în dar un DAI: a revenit la viața ”normală” și, mai mult, la o echipă profesionistă de fotbal…
Defibrilatorul este un dispozitil al cărui principală ”ocupație” este să controleze ritmul cardiac și să detecteze o aritmie malignă. Cum o ”simte”, cum pleacă la drum! O poate face în două feluri: fie cu o stimulare ce ”urcă” ritmul cardiac, fie, în cazurile mai grave, cu o descărcare electrică. Eriksen a primit un DAI, un defirbilator implantabil, introdus subcutanat. E mai puțin ”invaziv”, pentru că nu atinge venele și e mult mai ușor de manevrat. Bateria sa durează între cinci și șase ani. ”Defibrilatorul aude ceea ce se petrece cu inima. Detectează aritmii foarte grave și oferă o protecție de până la 99 la sută”, spune Ignacio Fernandez Lozano, seful departamentului ”Aritmii” de la Spitalul ”Puerta de Hierro” din Madrid.
”Cu sportivii e mai complicat, se expun riscurilor”
În Italia, DAI-ul nu este permis în sport. În Anglia, da! Lozano povestește că în 2009, în Belgia, Anthony Van Loo a căzut pe gazon. Defibrilatorul și-a făcut treaba și, după două secunde, s-a văzut cum a transmis stimulii, iar jucătorul s-a ridicat, efectiv, de jos! În Spania, în Primera Division, nimeni nu i-ar permite să joace lui Eriksen cu acest dispozitiv. ”E discutabil dacă va continua la nivel mare. În Spania se montează cam 7.000 de astfel de sisteme anual, dar foarte puține sunt pentru profesioniști. Trebuie dialogat cu sportivi, trebuie explicat la ce riscuri se expun”, adaugă și Antonio Asso, șeful de la ”Aritmiile” Spitalului Universitar ”Miguel Servet” din Zaragoza.
”M-am ocupat de jucătorul Raphael Dwamena, în ianuarie 2020, pe când era jucător la Real Zaragoza. Venise sub formă de împrumut de la Levante, în octombrie 2019. I-am spus că nu poate continua activitatea. I s-a instalat un DAI, dar pentru o viață normală, nu pentru una profesionistă. Nu ne-a ascultat! Dwamena a plecat de la Levante, pentru a ajunge la Vejle, în Danemarca, în august 2020, spre a continua acolo. Cei de acolo l-au cercetat, și-au dat seama că valorile inimii sale nu sunt cele ale unui sportiv de top, i-au reziliat contractul! Degeaba. A insistat! A ajuns la BW Linz, în a doua ligă austriacă. Pe 26 octombrie 2021, lui Dwamena i s-a făcut rău pe banca de rezerve, fără să fi jucat nici măcar o secundă! A fost salvat de defibrilator!”, mai spune Asso.
Dacă defibrilatorul e lovit de o minge sau e ”zdruncinat” în cazul unui contact, continuă să funcționeze. ”Dacă se lucrează trenul superior, la sala de forță, de exemplu, cablul e afectat. Logic, nu poți practica sporturi de contact. Înainte, dispozitivul putea interacționa cu telefoanele mobile, dar acum știința a avansat și aceste lucruri nu mai sunt posibile”, a încheiat Asso.
Sursa: ”MARCA”
- Eriksen a evoluat, până acum, la Ajax, Tottenham și Inter
- Are 109 meciuri la echipa națională, cu 36 de goluri
- WTT Finals Fukuoka e live în AntenaPLAY, în perioada 20-24 noiembrie
- Cele mai tari meciuri din NBA şi NHL sunt live exclusiv în AntenaPLAY
- Pep Guardiola, reacţie tranşantă despre viitorul său după ce şi-a prelungit contractul cu Manchester City: „Voi fi aici şi dacă retrogradăm!”
- Incredibil. Erling Haaland riscă să ajungă la închisoare pentru că nu a plătit o amendă de 65 de euro
- PSG trebuie să îi plătească 55 de milioane de euro lui Kylian Mbappe! Motivul incredibil pentru care recursul a fost respins