Închide meniul

Ce este Roxadustat, substanța interzisă în sport cu care Simona Halep a fost testată pozitiv

Alexandru Ivan Publicat: 21 octombrie 2022, 17:15

Reclamă
Ce este Roxadustat, substanța interzisă în sport cu care Simona Halep a fost testată pozitiv

Şefa Agenţiei Antidoping nu a fost suprinsă că Simona Halep a fost prinsă dopată

Simona Halep, în timpul unui meci / Profimedia

Ce este Roxadustat, substanța interzisă în sport cu care Simona Halep a fost testată pozitiv. Medicamentul este administrat pentru tratarea anemiei, însă poate avea și efecte secundare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Roxadustat este un medicament anti-anemie, care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și celule roșii din sânge. A fost investigat în studii clinice pentru tratamentul anemiei cauzate de boala renală cronică. Se administrează pe cale orală.

Ce este Roxadustat, substanța interzisă în sport cu care Simona Halep a fost testată pozitiv

Cele mai frecvente reacții adverse includ hipertensiune arterială (tensiune arterială crescută), tromboză de acces vascular (formarea de cheaguri de sânge în vasele de sânge asociate cu dializă), diaree, edem periferic (umflarea în special a gleznelor și picioarelor), hiperkaliemie (niveluri ridicate de potasiu în sânge) și greață (senzație de rău).

Roxadustat a primit prima aprobare globală în China pe 17 decembrie 2018, pentru tratamentul anemiei la pacienții dependenți de dializă. A fost aprobat în Japonia în 2019, pentru tratamentul anemiei cauzate la pacienții aflați în dializă, iar în 2020 pentru pacienții care nu fac dializă. Roxadustat a fost aprobat pentru uz medical în Uniunea Europeană în august 2021.

În sport, Roxadustat se află pe lista de substanțe interzise a Agenției Mondiale Antidoping din 2011, în aceeași categorie cu eritropoietinele și agenții care afectează eritropoieza.

Reclamă

Simona Halep, suspendată provizoriu din tenis, după ce a picat un test anti-doping

Potrivit lui Ben Rothenberg, Simona Halep a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, după ce a fost depistată cu o substanță interzisă la US Open 2022.

“Simo” a traversat o perioadă dificilă în ultimele săptămâni, după ce a divorțat de Toni Iuruc și a suferit o intervenție chirurgicală la nas.

Reclamă 4 / 0/3

Prima reacție a Simonei Halep

„Azi începe cel mai greu meci din viața mea: lupta pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv la substanța numita Roxadustat într-o cantitate extrem de mică. Este cel mai mare șoc din viața mea.

De-a lungul întregii mele cariere, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin minte, e total în opoziție cu valorile cu care am fost educată. Mă simt complet confuză și trădată. Voi lupta până la sfârșit să dovedesc că n-am luat niciodată intenționat o substanță interzisă și am încredere că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieși la iveală.

Nu e despre titluri sau bani, e despre onoare și povestea de dragoste pe care am dezvoltat-o cu tenisul în ultimii 25 de ani”, a scris Simona Halep, pe Instagram.

Recomandări
Citește și:

Care va fi finala UEFA Champions League?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
12:03 Lionel Messi a cerut transferul unui star la Inter Miami! Oficialii echipei sunt gata să-i facă pe plac 11:57 „O echipă ca oricare alta!” Dovada lui Florin Talpan că FCSB nu este continuatoarea Stelei: „Lucrurile sunt foarte clare” 11:19 Mihai Rotaru a dezvăluit, chiar înainte de Universitatea Craiova – FCSB, ce obiectiv i-a trasat lui Costel Gâlcă 10:50 VIDEORomânii atacă tabloul principal la Saudi Smash 2024! Elena Zaharia joacă de la 12:50, live în AntenaPLAY 10:48 Foto„Wow!” Fiica lui Marius Şumudică, şedinţă foto spectaculoasă. Sarah le-a aprins imaginaţia fanilor cu o apariţie electrizantă 10:40 „Dacă mi-ar da 35.000 de euro, tot aş zice nu!” Fostul campion cu FCSB îl refuză categoric pe Gigi Becali 10:19 Marius Lăcătuş, semnal de alarmă pentru CSA Steaua! Mesaj categoric despre situaţia echipei: „Fanii vor fi alături de FCSB!” 10:02 Marius Şumudică, anunţ despre gafa de proporţii făcută de Ianis Hagi înainte de EURO 2024: „Nu ştiu de cine a fost sfătuit” 9:55 Finală de vis la turneul de la Madrid! Iga Swiatek şi Aryna Sabalenka se vor lupta pentru trofeu 9:43 „Vor dispărea în mediocritate şi Max Verstappen va pleca!” Fratele lui Michael Schumacher anunţă dezastrul la Red Bull Vezi toate știrile
Citește și