Închide meniul

Ce este Roxadustat, substanța interzisă în sport cu care Simona Halep a fost testată pozitiv

Reclamă

Alexandru Ivan Publicat: 21 octombrie 2022, 17:15

Ce este Roxadustat, substanța interzisă în sport cu care Simona Halep a fost testată pozitiv

Şefa Agenţiei Antidoping nu a fost suprinsă că Simona Halep a fost prinsă dopată

Simona Halep, în timpul unui meci / Profimedia

Ce este Roxadustat, substanța interzisă în sport cu care Simona Halep a fost testată pozitiv. Medicamentul este administrat pentru tratarea anemiei, însă poate avea și efecte secundare.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Roxadustat este un medicament anti-anemie, care crește producția endogenă de eritropoietină și stimulează producția de hemoglobină și celule roșii din sânge. A fost investigat în studii clinice pentru tratamentul anemiei cauzate de boala renală cronică. Se administrează pe cale orală.

Ce este Roxadustat, substanța interzisă în sport cu care Simona Halep a fost testată pozitiv

Cele mai frecvente reacții adverse includ hipertensiune arterială (tensiune arterială crescută), tromboză de acces vascular (formarea de cheaguri de sânge în vasele de sânge asociate cu dializă), diaree, edem periferic (umflarea în special a gleznelor și picioarelor), hiperkaliemie (niveluri ridicate de potasiu în sânge) și greață (senzație de rău).

Roxadustat a primit prima aprobare globală în China pe 17 decembrie 2018, pentru tratamentul anemiei la pacienții dependenți de dializă. A fost aprobat în Japonia în 2019, pentru tratamentul anemiei cauzate la pacienții aflați în dializă, iar în 2020 pentru pacienții care nu fac dializă. Roxadustat a fost aprobat pentru uz medical în Uniunea Europeană în august 2021.

În sport, Roxadustat se află pe lista de substanțe interzise a Agenției Mondiale Antidoping din 2011, în aceeași categorie cu eritropoietinele și agenții care afectează eritropoieza.

Reclamă

Simona Halep, suspendată provizoriu din tenis, după ce a picat un test anti-doping

Potrivit lui Ben Rothenberg, Simona Halep a fost suspendată provizoriu de Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, după ce a fost depistată cu o substanță interzisă la US Open 2022.

“Simo” a traversat o perioadă dificilă în ultimele săptămâni, după ce a divorțat de Toni Iuruc și a suferit o intervenție chirurgicală la nas.

Reclamă 4 / 0/3

Prima reacție a Simonei Halep

„Azi începe cel mai greu meci din viața mea: lupta pentru adevăr. Am fost notificată că am fost testată pozitiv la substanța numita Roxadustat într-o cantitate extrem de mică. Este cel mai mare șoc din viața mea.

De-a lungul întregii mele cariere, ideea de a trișa nu mi-a trecut niciodată prin minte, e total în opoziție cu valorile cu care am fost educată. Mă simt complet confuză și trădată. Voi lupta până la sfârșit să dovedesc că n-am luat niciodată intenționat o substanță interzisă și am încredere că mai devreme sau mai târziu adevărul va ieși la iveală.

Nu e despre titluri sau bani, e despre onoare și povestea de dragoste pe care am dezvoltat-o cu tenisul în ultimii 25 de ani”, a scris Simona Halep, pe Instagram.

Recomandări
  • Simona Halep a picat un test anti-doping
  • Ce este substanța cu care Simona Halep a fost testată pozitiv

Cine va câştiga Liga Campionilor în acest sezon?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Reclamă
Citește și:
Ultimele știri
20:43 LIVE TEXTOţelul Galaţi – U Cluj 1-0. Cisse, lovitură de cap perfectă! Corvinul Hunedoara îşi aşteaptă adversara din finala Cupei 20:35 Programul complet al Marelui Premiu al Chinei (19-21 aprilie, AntenaPLAY). Calificările, sprint-ul și cursa sunt pe Antena 3 CNN 20:35 „Antrenor nou! Mulți jucători pleacă!” Daniel Pancu, anunț despre revoluția de la Rapid! A vorbit despre planul lui Dan Șucu 20:33 FotoAnamaria Prodan a dat noi detalii despre împăcarea cu Gigi Becali: „Nu e vorba de năşit!” 20:18 LIVE SCOREPAOK – Club Brugge (22:00). Răzvan Lucescu luptă pentru semifinalele Conference League! Primele meciuri din Europa se joacă ACUM 20:17 FIA World Endurance Championship 2024 – cursa de 6 ore de la Imola e exclusiv în AntenaPLAY (19-21 aprilie). Programul complet 19:56 „Marius Șumudică la Rapid?” Cristi Săpunaru a dat răspunsul pe loc! Ce cred jucătorii despre cel mai mare vis al lui „Șumi” 19:25 „Nu și-a luat rămas bun!” Cristi Săpunaru, dezvăluiri incredibile despre plecarea lui Cristiano Bergodi de la Rapid! 19:11 Mesaj de susţinere al lui Victor Angelescu pentru Bogdan Lobonţ, înaintea derby-ului infernal cu FCSB: „Este un campion!” 19:03 „Era băgat în combinații!” Adrian Porumboiu a dat de pământ cu Istvan Kovacs! Fostul patron a lansat acuzații incredibile Vezi toate știrile
Citește și