Închide meniul

(P) Evoluția artelor marțiale și impactul cinematografiei

Publicat: 5 februarie 2024, 16:15 / Actualizat: 6 februarie 2024, 17:35

Reclamă
(P) Evoluția artelor marțiale și impactul cinematografiei

Evoluția artelor marțiale și impactul cinematografiei

Sursa foto: canva.com

Evoluția artelor marțiale și impactul cinematografiei. O practică străveche cu o mulțime de referințe istorice, artele marțiale reprezintă mai mult decât o simplă sumă de tehnici de luptă. Chiar dacă rațiunea lor a fost aceea de apărare fizică, artele marțiale înglobează tradiție, disciplină, respect, putere a spiritului uman. Pentru practicanți, sunt chiar un mod de viață, o filosofie a existenței.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Evoluția artelor marțiale și impactul cinematografiei. Apariția artelor marțiale

Civilizațiile antice asiatice au fost cele care au creat istoria artelor marțiale. Cu mii de ani în urmă, acestea s-au dezvoltat în China, deși există referințe și cu privire la practicarea de către alte popoare – coreeni, mongoli, japonezi.

Un moment de referință pentru această istorie a artelor marțiale este apariția Shaolin Kung Fu la Templul Shaolin. Nu este vorba despre o persoană, ci despre un stil de arte marțiale dezvoltat în jurul templelor chinezești Shaolin, cunoscut și ca Shaolin Wushu. Această versiune este considerată a reprezenta unul din cele mai vechi si mai răspândite stiluri de arte marțiale. Motivul dezvoltării Shaolin Kung Fu a fost unul pragmatic: nevoia călugărilor de a-și proteja templul de invadatori și tâlhari. Astfel a fost constituită fundația pentru multe alte stiluri de arte marțiale pe care le cunoaștem astăzi.

Bruce Lee și Jackie Chan

În a doua jumătate a secolului trecut, artele marțiale au cunoscut o popularizare mondială accelerată. A fost mai ales meritul lui Bruce Lee, actor chinez-american, instructor de arte marțiale, filosof, regizor, producător, scenarist și întemeietorul categoriei de artă marțială cunoscută sub numele de Jeet Kune Do. Legendarul star de cinema a avut un impact major asupra artelor marțiale în secolul XX.

Reclamă
Reclamă

Bruce Lee a uimit publicul nu doar prin viteză și agilitate, ci și prin filozofia lui revoluționară din spatele Jeet Kune Do, care a revoluționat percepția artelor marțiale. A ajuns o emblemă a spiritului artelor marțiale, un adevărat ambasador al genului de lupte.

Ulterior, în scenă a urcat Jackie Chan, cu un CV impresionant la momentul actual: actor, coregraf de lupte, comediant, regizor, producător, expert al artelor marțiale, scenarist, antreprenor, cântăreț și cascador originar din Hong Kong. Acest maestru de arte marțiale foarte talentat este apreciat atât pentru cascadoriile uimitoare, cât și pentru modul în care îmbină seriozitatea și amuzamentul în lumea divertismentului.

Jackie Chan a apărut în o mulțime de filme de top, printre care seria Rush Hour, începută în anul 1998 și care este de așteptat să continue chiar în acest an cu partea a patra. Alte filme de referință din cariera sa: Pământ și apă (1983), Armura divină (1986), Bubuială în Bronx (1995), Regatul interzis (2008), Shaolin Cowboy (2000), Spion din greșeală (2001).

Reclamă

A jucat și în filmul Karate Kid din anul 2010, inspirat de celebra producție cu același nume din anul 1984. Tot pentru anul 2024 așteptăm și noul film The Karate Kid 2. Franciza a inspirat și jocuri video, primul fiind lansat în anul 1987 pentru pentru Nintendo Entertainment System. Mult mai recent, în anul 2019, producătorul de conținut pentru cazino online Skywind Group a lansat slotul The Karate Kid, dedicat pasionaților de pacanele online.

De altfel, Karate Kid a fost mai mult decât o serie de filme și jocuri, o adevărate mișcare în sprijinul artelor marțiale și o poveste înțeleaptă despre provocările vieții, necesitatea hotărârii și importanța perseverenței în antrenamente de arte marțiale și nu numai.

Lumea MMA

Mai recent, s-a conturat un nou sport foarte popular, cunoscut ca MMA – arte marțiale mixte. Este vorba despre un sport de luptă complet, un sport de contact a cărui reglementare permite utilizarea tuturor tehnicilor sportive de arte marțiale și de luptă. MMA a adus în lumina reflectoarelor numeroase staruri care fac show în lumea divertismentului modern, de exemplu Ronda Rousey, Anderson Silva, Conor McGregor, Khabib Nurmagomedov sau Israel Adesanya.

Reclamă

Prinde Dinamo un loc în play-off în acest sezon?

Loading ... Loading ...
Citește și:
18:23

Ianis Hagi, cerut din nou la prima echipă după ce Rangers s-a chinuit acasă: „De ce să nu-l alegi pe el?”

18:14

LIVE VIDEOFC Porto – Arouca, în AntenaPLAY (20:00). Famalicao – Nacional se joacă ACUM! Spectacol total în Liga Portugal

18:01

„Un tâlhar!” Andrei Nicolescu, făcut praf de Cornel Dinu: „Compromite istoria lui Dinamo”. Atac fără precedent al „Procurorului”

17:59

Gloria Buzău – Farul 1-0. Buzoienii i-au învins pe constănţenii lui Gică Hagi şi au obţinut prima victorie acasă din acest sezon

17:39

Noi detalii despre starea lui Mircea Rednic, după ultimele probleme de sănătate! Ce se întâmplă cu antrenorul de la UTA

17:31

Manuel Neuer, săgeţi către Thomas Tuchel! Ce schimbări a adus Vincent Kompany la Bayern Munchen: „Este ceva diferit”

1 CFR Cluj – UTA 1-3! Fanii i-au cerut demisia lui Dan Petrescu! Omondi, Costache şi Kadiri i-au adus punctele lui Rednic 2 VIDEOAdina Diaconu și Andreea Dragoman, învinse dramatic la China Smash 2024. Competiția continuă în AntenaPLAY 3 Rapid – Oțelul 0-0! Marius Şumudică rămâne fără victorie în Giuleşti! Dorinel Munteanu, neînvins în Liga 1 4 Mesaj superb primit de Răzvan Lucescu de la patronul Ivan Savvidis, înainte de PAOK – Aris (duminică, 20:30, AntenaPLAY) 5 „Vrei război? Acum e război!” Pep Guardiola, reacție de necrezut după ce a auzit declarațiile rivalilor din Premier League 6 Elias Charalambous anunță schimbări înainte de Sepsi – FCSB! Unde îl vede pe Vlad Chiricheș: „Poate juca acolo dacă e nevoie”
Citește și