Evoluția artelor marțiale și impactul cinematografiei. O practică străveche cu o mulțime de referințe istorice, artele marțiale reprezintă mai mult decât o simplă sumă de tehnici de luptă. Chiar dacă rațiunea lor a fost aceea de apărare fizică, artele marțiale înglobează tradiție, disciplină, respect, putere a spiritului uman. Pentru practicanți, sunt chiar un mod de viață, o filosofie a existenței.
Evoluția artelor marțiale și impactul cinematografiei. Apariția artelor marțiale
Civilizațiile antice asiatice au fost cele care au creat istoria artelor marțiale. Cu mii de ani în urmă, acestea s-au dezvoltat în China, deși există referințe și cu privire la practicarea de către alte popoare – coreeni, mongoli, japonezi.
Un moment de referință pentru această istorie a artelor marțiale este apariția Shaolin Kung Fu la Templul Shaolin. Nu este vorba despre o persoană, ci despre un stil de arte marțiale dezvoltat în jurul templelor chinezești Shaolin, cunoscut și ca Shaolin Wushu. Această versiune este considerată a reprezenta unul din cele mai vechi si mai răspândite stiluri de arte marțiale. Motivul dezvoltării Shaolin Kung Fu a fost unul pragmatic: nevoia călugărilor de a-și proteja templul de invadatori și tâlhari. Astfel a fost constituită fundația pentru multe alte stiluri de arte marțiale pe care le cunoaștem astăzi.
Bruce Lee și Jackie Chan
În a doua jumătate a secolului trecut, artele marțiale au cunoscut o popularizare mondială accelerată. A fost mai ales meritul lui Bruce Lee, actor chinez-american, instructor de arte marțiale, filosof, regizor, producător, scenarist și întemeietorul categoriei de artă marțială cunoscută sub numele de Jeet Kune Do. Legendarul star de cinema a avut un impact major asupra artelor marțiale în secolul XX.
Bruce Lee a uimit publicul nu doar prin viteză și agilitate, ci și prin filozofia lui revoluționară din spatele Jeet Kune Do, care a revoluționat percepția artelor marțiale. A ajuns o emblemă a spiritului artelor marțiale, un adevărat ambasador al genului de lupte.
Ulterior, în scenă a urcat Jackie Chan, cu un CV impresionant la momentul actual: actor, coregraf de lupte, comediant, regizor, producător, expert al artelor marțiale, scenarist, antreprenor, cântăreț și cascador originar din Hong Kong. Acest maestru de arte marțiale foarte talentat este apreciat atât pentru cascadoriile uimitoare, cât și pentru modul în care îmbină seriozitatea și amuzamentul în lumea divertismentului.
Jackie Chan a apărut în o mulțime de filme de top, printre care seria Rush Hour, începută în anul 1998 și care este de așteptat să continue chiar în acest an cu partea a patra. Alte filme de referință din cariera sa: Pământ și apă (1983), Armura divină (1986), Bubuială în Bronx (1995), Regatul interzis (2008), Shaolin Cowboy (2000), Spion din greșeală (2001).
