Închide meniul

Campioana olimpică de la patinaj, Kamila Valieva, ar fi fost prinsă dopată la doar 15 ani! Substanţa interzisă pe care ar fi folosit-o

Avatar photo

De Gabriel Zamfirescu
Publicat: 10 februarie 2022, 10:35
Actualizat: 10 februarie 2022, 12:33

Probleme mari la Jocurile Olimpice de iarnă. Campioana olimpică de la patinaj, Kamila Valieva, ar fi fost prinsă dopată la doar 15 ani! S-a aflat şi substanţa interzisă pe care ar fi folosit-o sportiva din Rusia.

Reclamă
Kamila Valieva ar fi fost prinsa dopata

Kamila Valieva ar fi fost prinsa dopata

Sursa Profimedia

O problemă juridică care implică un test antidoping la care a fost supusă noua stea a patinajului artistic din Rusia, Kamila Valieva, în vârstă de 15 ani, este motivul pentru care festivitatea de premiere pentru competiţia de patinaj artistic pe echipe de la Jocurile Olimpice de iarnă a fost amânată la Beijing, informează insidethegames.com.

Reclamă

Campioana olimpică de la patinaj, Kamila Valieva, ar fi fost prinsă dopată

Festivitatea de decernare a medaliilor trebuia să aibă loc marţi, la ora locală 21.00. Federaţia Internaţională de Patinaj a recunoscut că întârzierea a fost cauzată de o problemă juridică, iar insidethegames.com scrie că aceasta este legată de un test de antidoping efectuat de Valieva înainte de JO.

Comitetul Olimpic Rus (ROC) a câştigat proba pe echipe, care a avut loc luni, iar Valieva a avut o contribuţie majoră la succesul formaţiei ruse. Ea a câştigat proba individuală feminină, impunându-se atât la programul scurt, cât şi la cel liber. Valieva a efectuat două sărituri cvadruple, o execuţie în premieră cu succes la o ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă.

Natura exactă a problemei Kamilei Valieva este neclară încă, deşi sunt vehiculate informaţii că substanţa folosită nu i-ar fi îmbunătăţit performanţa. Unele surse din Rusia susţin că substanţa ar fi trimetazidină, un medicament folosit de obicei pentru a preveni atacurile de angină şi pentru a ajuta circulaţia sângelui către inimă.

Reclamă

Situaţia se complică şi mai mult pentru că, în conformitate cu Codului Mondial Antidoping, Valieva este o „persoană protejată”. Aceasta înseamnă că, în calitate de „sportivă care la momentul încălcării regulilor antidoping nu a împlinit vârsta de şaisprezece ani”, Valieva nu poate fi considerată oficial că se face vinovată de o încălcare a regulamentului antidoping.

În prezent sunt implicate mai multe echipe juridice care lucrează la acest caz complex, iar o decizie ar urma să fie luată joi. Dacă Valieva este găsită dopată, atunci eventualele sancţiuni vor fi mult mai puţin severe decât dacă ar avea peste 16 ani, iar rolul pe care l-a jucat anturajul ei va fi analizat atent.

Agenţia Internaţională de Testare (ITA), care efectuează teste antidoping la Beijing 2022, nu a comentat cazul. „ITA este la curent cu diferitele informaţii care circulă cu privire la amânarea ceremoniei de decernare a medaliilor pentru proba de patinaj artistic pe echipe de la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing 2022. Orice anunţ legat de astfel de evenimente vor fi întotdeauna publicate pe site-ul ITA şi nu vor fi făcute alte comentarii. Niciun astfel de anunţ nu a fost publicat până în prezent”, se arată într-un comunicat.

Purtătorul de cuvânt al Federaţiei Ruse de Patinaj Artistic, Olga Iermolina, a declarat agenţiei de presă TASS, că forul pe care îl conduce „aşteaptă informaţii”. În Rusia, cazul a ajuns până la Kremlin, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, îndemnând pe toată lumea să aştepte clarificări de la oficialii forurilor sportive ruse sau de la CIO pentru a înţelege situaţia.

Ministerul rus al Sporturilor a emis, de asemenea, un comentariu similar miercuri seară, precizând într-un comunicat de presă următoarele: „Ministerul Sporturilor din Rusia consideră că este prea devreme să comenteze speculaţiile mass-media cu privire la întârzierea ceremoniei de decernare a medaliilor în proba de patinaj artistic pe echipe de la Beijing, înainte de a exista o informare oficială pe această temă. Rusia se angajează să opună o rezistenţă fermă fermă şi sistematică la toate încălcările regulilor sportive şi ale eticii olimpice”.

Dacă ROC va pierde o medalie de aur pe care o câştigase terminând în faţa Statelor Unite şi a Japoniei, va fi o altă pată pentru o ţară deja interzisă să concureze sub propriul nume şi steag la aceste Jocuri Olimpice, ca pedeapsă pentru programul său de dopaj susţinut de stat. Totodată, ar fi o tragedie personală pentru Valieva, supranumită „Miss Perfect” şi deja considerată de mulţi comentatori drept cea mai mare patinatoare din istorie, deşi abia şi-a început cariera la seniori.

Rusoaica Kamila Valieva, în vârstă de 15 ani, a decevenit prima sportivă care a făcut un salt cvadruplu în competiţia olimpică, ea cucerind, luni, la JO de la Beijing, medalia de aur pentru Rusia în proba pe echipe la patinaj artistic. În ciuda greşelii, ea a terminat detaşat pe primul loc, cu un scor de 178,92, în faţa sportivei de pe locul al doilea, japoneza Kaori Sakamoto (148,66). Salturile cvadruple – cu patru rotaţii ale corpului în aer – sunt rare la patinajul artistic feminin, însă Valieva le-a efectuat în mod regulat la competiţii, în acest sezon.

Rusia a obţinut aurul la echipe, graţie evoluţiei extraordinare a Kamilei Valieva, SUA a luat argintul, iar Japonia, bronzul. Purtând mănuşi roşii strălucitoare şi patinând pe clasicul „Bolero” al lui Maurice Ravel, ea a executat un cvadruplu „salchow” la începutul programului şi un cvadruplu „toe-loop”, înainte de a cădea după o altă încercare de cvadruplu „toe-loop”, conform news.ro.

Reclamă
facebook whatsapp LinkedIn twitter email
EMISIUNI
Nana Falemi, la AS.ro LIVE
Nana Falemi, la AS.ro LIVE
Ultimele știri
18:46 Real Madrid – Valencia şi Juventus – Lazio, LIVE SCORE, 22:00. „Galacticii” luptă pentru a se apropia de liderul Barcelona 18:17 Mihai Stoica, mesaj clar după transferul lui Rareş Ilie în Israel: „S-a văzut că nu poate juca la nivel!” 18:13 Răzvan Lucescu, întâmplare incredibilă cu patronul de la PAOK: „Am avut ședințe la 4 dimineața! M-a certat de m-a rupt!” 17:56 Umilinţă supremă pentru Leo Strizu: „Ghicea în firul de iarbă! Am crezut că e din ăia pe care îi bagă la pauză să calce în gropi!” 17:44 Mihai Stoica, revoltat după scandalul creat de fanii olteni: „Nu cumva e mai grav?” Ce este pregătit să facă managerul de la FCSB 17:39 Jandarmeria Craiova a reacționat după ce Adrian Mititelu a anunțat că le închide porțile suporterilor! 17:27 FotoImagini fabuloase! Gică Hagi s-a întors la şcoala unde a învăţat! Dezvăluire colosală: „Franceza nu o am pusă la punct! Nu am jucat acolo!” 17:23 Nicolae Dică îl apără pe Adrian Mititelu în scandalul cu fanii olteni: „A venit cu bani de acasă şi şi-a riscat familia!” 17:03 Florin Manea, atac la adresa lui Antonio Sefer: „Cum să pui pe rețelele sociale că îți face mama geanta, om în toată firea?” 16:57 VideoCamelia Bălţoi îţi prezintă AntenaSport Update! Acestea sunt cele mai tari ştiri ale zilei de 2 februarie
Pe același subiect
Loredana Toma
Alte sporturi • 26 aug., 13:30
Loredana Toma s-a luptat cu depresia după ce a fost exclusă de la Jocurile Olimpice. Dezvăluiri emoţionante ale halterofilei: „Am plâns foarte mult!”. Coşmarul care nu îi dă pace nici acum
Extra • 26 apr., 20:06
Vladimir Putin, reacţie în scandalul de dopaj în care a fost implicată Kamila Valieva: „Perfecţiunea nu poate fi obţinută într-un mod necinstit”
Rivalitatea dintre Gerard Pique și Sergio Ramos, dusă la un alt nivel
Fotbal extern • 20 apr., 17:07
Rivalitatea dintre Gerard Pique și Sergio Ramos, dusă la un alt nivel! Cum a încercat vedeta Barcelonei să îşi „îngroape” conaţionalul
Știri
Roxana Blenche şi surorile Odagiu au preparat ”Banofee pie”
Roxana Blenche şi surorile Odagiu au preparat ”Banofee pie”
Închide căutarea