Închide meniul

Ştefan Birtalan a murit la 75 de ani! Dublul campion mondial avea grave probleme de sănătate

Iulian Focșăneanu Publicat: 27 mai 2024, 10:16

Reclamă
Ştefan Birtalan a murit la 75 de ani! Dublul campion mondial avea grave probleme de sănătate

Ştefan Birtalan a murit la 75 de ani

Ştefan Birtalan, alături de alte legende ale României / SportPictures / Razvan Pasarica via Hepta

Ştefan Birtalan a murit la vârsta de 75 de ani, după ce avea grave probleme de sănătate. Fostul mare handbalist a scris istorie pentru naţionala României şi Steaua.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ştefan Birtalan a fost unul dintre cei mai titraţi handbalişti români. A fost dublu campion mondial cu naționala noastră în 1970 și 1974, a cucerit argintul la Jocurile Olimpice de la Montreal 1976 și două medalii de bronz la JO Munchen 1972 și Moscova 1980.

Ştefan Birtalan a murit la 75 de ani

Cu Steaua a câștigat Cupa Campionilor Europeni în anul 1977. De asemenea, a fost desemnat „cel mai bun jucător din lume” de trei ori: 1974, 1976 și 1977.

Ştefan Birtalan era internat de mai mult timp în Spitalul Fundeni. Potrivit libertatea.ro, Birtalan încetat din viaţă azi, în jurul orei 6.00.

Ne-a părăsit un Uriaș! Drum lin, Ștefan Birtalan! 🖤🖤🖤

Reclamă
Reclamă 4

Ștefan Birtalan (75 de ani), dublu campion mondial și cel mai bun handbalist al lumii în 1974, 1976 şi 1977, a încetat din viață, astăzi, în jurul orei 6:00. Vicecampionul olimpic de la Montreal, din 1976, era internat la Spitalul Fundeni de câtva timp.

Unul dintre cei mai valoroși handbaliști ai României, a făcut carieră la Steaua. A câștigat 12 tituri de campion, dar și Cupa Campionilor Europeni în 1977. A jucat 14 ani fără întrerupere la echipa națională adunând 231 de meciuri. Fostul inter stânga a marcat 993 de goluri, fiind pe locul 3 în clasamentul all-time după Vasile Stângă (1414) și Robert Licu (1054).

După ce a renunțat la activitatea de jucător, Ștefan Birtalan a fost antrenor la Steaua, la națională, conducător și membru în Consiliul de Administrație al Federației Române de Handbal. Ca antrenor, cu Steaua, a fost de șase ori Campion al României și a câștigat trei Cupe ale României.
”Lumea e nedreaptă. Nu poate să moară așa repede un asemenea om. Un om și un handbalist incredibil. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a spus plângând, fostul său coleg, Vasile Stângă.

Reclamă

Nea Bibi nu mai e! Dar va rămâne veșnic în amintirea noastră drept ”tunarul” Europei, handbalistul care rupea plasele porților adverse. Va rămâne zâmbetul său cald, vorba sa domoală de ardelean, glumele sale fine. Clubul Steaua este alături de familia sa în aceste clipe grele. Dumnezeu să-l ierte!„, au transmis cei de la CSA Steaua.

Ne-a fost rival și prieten. Nu a jucat niciodată pentru noi, dar a fost UNIVERSAL! Un campion rar!

Odihnește-te în pace, Ștefan Birtalan!„, au scris pe reţelele sociale şi cei de la CS Dinamo.

Povestea emoţionantă de viaţă a lui Ştefan Birtalan

Mama şi tatăl său, care erau ambii de naţionalitate maghiară, s-au cunoscut în timpul războiului.

Când avea 2 ani, părinţii săi au decis să se despartă. Mama lui Ştefan Birtalan a decis să se întoarcă în Ungaria, astfel că fostul mare handbalist a rămas în grija tatălui său. Birtalan şi-a revăzut mama după 24 de ani.

Mama și tata s-au cunoscut în timpul războiului. Au divorțat când eu aveam doi ani. Mama avea 20 de ani și a plecat înapoi în Ungaria. A stat acolo.Am rămas cu tata pentru că ea voia să rămână în Budapesta. Valeria o chema pe mama.

În momentul în care am ajuns campion mondial, echipa României s-a dus la un turneu la Budapesta. Și în cadrul unui interviu la televiziunea ungară ziaristul știa că mama e în Ungaria. Și le-am spus că nu o văzusem de 24 de ani! Eu am rămas cu tata, crescând cu mama vitregă, o femeie excepțională, care a avut grijă de mine.

Aveam 26 de ani. Au găsit-o pe mama, au adus-o la hotel și a fost martoră la revedere toată echipa noastră. A fost un moment emoționant și pentru mine, și pentru ea. Era tânără, erau alte vremuri, alte conjuncturi. Am rămas foarte buni prieteni. După a venit în fiecare an în România, mergeam și eu la ea. A decedat între timp. Așa a fost viața”, a spus Ştefan Birtalan, în 2020, pentru gsp.ro.

Ce crezi că se va întâmpla în meciul România - Ucraina, de la EURO 2024?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Live Antena Sport
Citește și:
17:56

Notele primite de tricolori, după victoria colosală cu Ucraina! Stanciu, Răzvan Marin şi Drăguş au strălucit la EURO 2024

17:53

Premieră în istoria participărilor României la Campionatele Europene! Decizia în privinţa lui Ianis Hagi a dus la asta!

17:52

Edi Iordănescu a „rupt” blestemul familiei! Naţionala României, prima victorie după 24 de ani la un Campionat European

17:40

România – Ucraina 3-0! Nicolae Stanciu, Răzvan Marin şi Drăguş au scris istorie! „Tricolorii”, meci colosal la EURO 2024

17:22

Răzvan Marin a înscris un eurogol în România – Ucraina! Torpila mijlocaşului naţionalei a trecut pe sub mâinile lui Lunin!

17:21

Reacţia ucrainenilor, după ce Nicolae Stanciu l-a învins pe Andryi Lunin cu o execuţie de senzaţie la EURO 2024

1 FotoDin ce face bani, de fapt, noul soț al Larisei Iordache. Ce s-a aflat despre Cristian Chiriță, imediat după cununia civilă 2 FotoLovitura uriaşă, de milioane de euro, pe care a dat-o Simona Halep, după ce şi-a vândut mai multe proprietăţi! 3 Foto„Aroganță! A fost greu!” Cum a cucerit-o Horațiu Moldovan pe celebra sa iubită! Portarul naționalei a dat toate cărțile pe față 4 Singura condiţie pentru ca Simona Halep să revină în top! Verdictul lui Gică Popescu: „Tenisul fără Simona e atât de sărac” 5 Programul complet al meciurilor, din grupe, de la EURO 2024 6 Foto„E un parastas al tău?” Replica fabuloasă pe care i-a dat-o Ilie Năstase lui Ion Ţiriac!
Citește și