Nicu Vlad, suspendat pe viață de TAS!

De Dan Roșu
Publicat: 16 iunie 2022, 15:20

Nicu Vlad, suspendat pe viață de TAS! Preşedintele Federaţie Române de Haltere, fostul campion olimpic Nicu Vlad, şi maghiarul Tamas Ajan, ambii foşti conducători ai Federaţiei Internaţionale de Haltere (IWF), au fost suspendaţi pe viaţă, joi, de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, din cauza implicării lor în cazuri de dopaj, transmite AFP.

Reclamă
Nicu Vlad, în timpul unui eveniment

Nicu Vlad, în timpul unui eveniment / Hepta

Cazul lui Ajan, care a fost preşedintele IWF timp de douăzeci de ani înainte de a fi forţat să demisioneze în aprilie 2020, şi al lui Vlad, fost vicepreşedinte al forului mondial, au fost trimis la TAS în decembrie 2021 de către Agenţia Internaţională de Testare (ITA), după mai bine de un an de haos în lumea halterelor.

Reclamă

Nicu Vlad, suspendat pe viață de TAS

Camera antidoping a TAS i-a suspendat pe viaţă, începând de joi, pentru implicarea lor ”în manipularea procesului de control antidoping sşi complicitatea lor la încălcarea regulamentului antidoping internaţional în cazul mai multor halterofili, pe o perioadă de mai mulţi ani, începând cu 2012”, a precizat Tribunalul de la Lausanne.

”Dată fiind gravitatea încălcărilor regulamentelor antidoping şi durata în care aceste fapte au fost comise, arbitrul unic a apreciat că o ineligibilitate pe viaţă este cea mai potrivită”, a explicat TAS, care va publica ulterior deciziile detaliate în acest caz.

Maghiarul de 83 de ani şi românul de 58 de ani, campion olimpic în 1984, la Los Angeles, la cat. 90 kg, s-au aflat în centrul unui mare scandal de dopaj şi corupţie, după ce canalul german ARD a declanşat o anchetă în cascadă în ianuarie 2020.

Reclamă

ITA, căreia IWF i-a delegat conducerea programului său antidoping, a identificat 146 de cazuri suspecte ” în perioada 2009-2019”, aminteşte organizaţia într-un comunicat distinct, în care atribuie ”rolul de complicitate şi uz de fals” foştilor conducători ai IWF şi ai federaţiilor lor naţionale.

”Acuzaţiile exacte şi probele”, care vor fi detaliate la publicarea deciziilor de către TAS, ”includ disimularea, întârzierea şi obstrucţionarea gestionării rezultatelor anumitor sportivi” care au încălcat regulamentul antidoping, pentru ca aceştia ”să poată participa la competiţii de înalt nivel, precum Jocurile Olimpice, precum şi pentru a evita posibile amenzi şi suspendări”, precizează ITA.

Halterele se află sub supravegherea strictă a Comitetului Internaţional Olimpic, iar menţinerea lor în programul Jocurilor Olimpice din 2024 de la Paris, când această reprezintă mai mult de un sfert din cazurile de dopaj din istoria olimpică, nu este garantată.

Nicu Vlad e președintele FR Haltere, din 2001

Federaţia Internaţională de Haltere a impus pe 17 iunie 2021 o suspendare de un an Federaţiei Române de Haltere, ”din cauza mai multor cazuri de încălcări ale regulamentului antidoping”, sancţiune care a privat participarea halterofililor români la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

O săptămână mai târziu, pe 25 iunie 2021, Nicu Vlad, vicepreşedintele IWF, a fost acuzat de ”complicitate şi manipulare” în ancheta privind dopajul din cadrul IWF, desfăşurată de Agenţia Internaţională de Testare.

Nicu Vlad mai are în palmares şi trei titluri de campion mondial (1984, 1986, 1990), iar din 2001 este preşedintele Federaţiei Române de Haltere.

Reclamă

EMISIUNI

Dan Petrescu, la AS.ro LIVE

Ultimele știri
11:26 Ciprian Tătărușanu, de la AC Milan la Napoli? Anunțul răsunător făcut de Gazzetta dello Sport 10:51 Barcelona i-a găsit înlocuitor lui Frenkie de Jong, aflat la un pas de Manchester United! Catalanii au bătut palma cu jucătorul 10:15 AS.ro LIVE | Alin Șania a fost invitatul lui Cătălin Oprișan. Fostul campion cu Steaua și Dinamo a venit cu povești de senzație 9:56 Gigi Becali, mesaj „războinic” pentru CFR Cluj înaintea noului sezon: „Suntem 3 clase peste ei!”. Cum crede că va arăta podiumul: „Asta e ordinea” 9:34 Simona Halep – Karolina Muchova LIVE TEXT (18:00), în primul tur de la Wimbledon 2022 9:24 Sorana Cîrstea s-a calificat în turul 2 la Wimbledon 2022, dar nu e 100% mulțumită: „M-am simțit incomod pe teren” 9:03 Ce i-a putut spune David Popovici premierului Nicolae Ciucă, în momentul salutului de la Palatul Victoria 8:49 Cosmin Contra, prima reacție după ce a pierdut dramatic titlul în Arabia Saudită: „Îmi cer iertare în fața fanilor”. Ce a spus după ce i s-a cerut demisia 8:19 Gigi Becali, lăsat fără cuvinte de David Popovici: „Asta m-a impresionat!”. Replica dublului campion mondial care l-a fermecat pe patronul FCSB 0:07 VideoEXCLUSIV | Alex Chipciu a dezvăluit cine a fost idolul său din naţionala României: „Am fost disperat!”. Nu era Gică Hagi
Close