Închide meniul
NEWS ALERT

România s-a calificat la Campionatul Mondial de rugby din 2023! Anunţ uriaş pentru rugby-ul românesc. Reacţia lui Alin Petrache

Reclamă

Valentin Pîrcălabu Publicat: 28 aprilie 2022, 18:13

România s-a calificat la Campionatul Mondial de rugby din 2023! Anunţ uriaş pentru rugby-ul românesc. Reacţia lui Alin Petrache

Alin Petrache este preşedintele Federaţiei Române de Rugby

Profimedia

Naţionala de rugby a României s-a calificat la Campionatul Mondial din 2013, după ce Spania a fost descalificată. Astfel, „stejarii” vor putea evolua la turneul final care va avea loc în Franţa.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Veste uriaşă pentru naţionala României de rugby, după ce Spania a fost descalificată. Mai exact, Spania a fost exclusă din competiție din cauza folosirii unui jucător care nu era eligibil în două meciuri din cadrul Rugby Europe Championship 2021-2022.

Federația Română de Rugby a luat act de comunicatul oficial al World Rugby referitor la sancțiunile primite de Spania drept consecință a folosirii unui jucător ce nu îndeplinea condițiile de eligibilitate (sportivul sud-african Gavin van den Berg). Aceste sancțiuni au fost impuse ca urmare a deciziei unei Comisii Independente numite de forul mondial„, se arată într-un comunicat remis de FRG, care a publicat şi o reacţie a lui Alin Petrache.

Reacţia lui Alin Petrache, după anunţul că România va juca la Campionatul Mondial din 2023

Momentan nu dorim să facem foarte multe comentarii referitor la decizia Comisiei Independente anunțată astăzi de World Rugby. În acest moment putem spune că România este calificată direct la Cupă Mondială din Franța 2023. Salutăm decizia Comisiei Independente și putem spune că s-a făcut dreptate. Până la noi vești vom coopera cu toate părțile implicate. Vom reveni cu amănunte către fani și către media în cel mai scurt timp”, a declarat Alin Petrache.

România, calificată la Campionatul Mondial de rugby din 2023

Este a doua oară la rând când Spania este descalificată, după ediţia din 2019. Atunci şi naţionala frunzei de stejar a pierdut la masa verde calificarea la Cupa Mondială, tot pentru folosirea unui jucător fără drept de joc.

Reclamă

De data aceasta este vorba despre o problemă de eligibilitate a unui jucător de origine sud-africană, Gavin Van den Berg, ridicată de Federaţia Română de Rugby. Chiar federaţia spaniolă a anunţat vestea, într-un comunicat de presă, emis joi, iar World Rugby a confirmat ulterior informaţia.

În urma audierii care a avut loc joi, 28 aprilie, în faţa comisiei judiciare independente desemnate de World Rugby (…), cel mai înalt organism al rugbiului mondial a decis să penalizeze Spania cu 25.000 de lire sterline şi să deducă cinci puncte pentru fiecare dintre cele două meciuri în care a fost aliniat acest jucător”, se arată în comunicat.

„Acest lucru înseamnă descalificarea de la Cupa Mondială din 2023 din Franţa, competiţie pentru care XV-le Leilor se calificase direct prin clasarea pe locul doi în Campionatul European de Rugby 2021-2022.

Întrucât această sancţiune foarte severă vine ca urmare a unei presupuse falsificări a paşaportului jucătorului menţionat, Federaţia Spaniolă de Rugby (FER) continuă procedura disciplinară extraordinară iniţiată la momentul respectiv şi va convoca în scurt timp o conferinţă de presă pentru a da toate explicaţiile necesare”, a adăugat forul spaniol, care poate ataca în apel decizia.

Reclamă 4 / 0/3

Pilierul de origine sud-africană Gavin van den Berg joacă în Spania din 2018, dar jucătorul clubului Alcobendas nu ar fi împlinit cei trei ani fără întrerupere (nicio plecare de pe teritoriu pentru mai mult de 60 de zile) pentru a fi eligibil, conform regulilor World Rugby. Vina constă în faptul că absenţa sa din Spania în 2020 a fost prea lungă, aparent din cauza bolii tatălui său.

Partea cea mai frustrantă a acestei poveşti pentru spanioli este că Van den Berg nu a jucat decât de două ori, de ambele ori ca rezervă (19 minute şi apoi 33 de minute jucate) împotriva Olandei (victorie cu 52-7 în decembrie 2021 şi 43-0 în februarie 2022), în cadrul Turneului celor Şase Naţiuni B, turneu de calificare pentru Cupa Mondială din 2023.

În 2019, în cursa pentru Cupa Mondială din Japonia, Spania şi-a văzut visul încheiat în urma unei înfrângeri în faţa Belgiei (18-10), care a făcut să curgă multă cerneală pentru că arbitrul meciului a fost român, iar România a fost cea care a beneficiat de înfrângerea ibericilor.

Ulterior, s-a aflat că echipa spaniolă a jucat cu sportivi, în special de origine franceză, care nu erau eligibili conform regulilor World Rugby. Aşa cum a fost şi cazul României. În urma acestui caz, Rusia a fost cea care a obţinut în cele din urmă biletul pentru Cupa Mondială din Japonia.

Patru ani mai târziu, a fost aceeaşi poveste. De data aceasta, Spania s-a calificat pe teren pentru Cupa Mondială din Franţa 2023, în urma victoriei cu Portugalia (33-28) şi s-a regăsit în Grupa B a turneului final, alături de Africa de Sud, Irlanda, Scoţia şi o ultimă echipă calificată, necunoscută încă.

Însă, la 28 martie, World Rugby a deschis o anchetă, care a stabilit că Spania a aliniat un jucător neeligibil de origine sud-africană. Spania are la dispoziţie 14 zile pentru a face apel.

Ca o consecinţă directă a acestei decizii a World Rugby, România a primit un bilet direct pentru Cupa Mondială din Franţa. Portugalia va juca în noiembrie în turneul de recalificare al World Rugby.

Reclamă
Recomandări
  • Naţionala României de handbal, la Campionatul Mondial din 2023
  • Bosnia – România (7 iunie, 21:45, Antena 1) şi România – Finlanda (11 iunie, 21:45, Antena 1)

Cine va câştiga Liga Campionilor în acest sezon?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
12:03 Fanii au luat cu asalt casele de bilete, înainte de FCSB – Rapid! Se va bate recordul de asistenţă din acest sezon 12:00 FIA World Endurance Championship 2024 – cursa de 6 ore de la Imola | Antrenamentele sunt ACUM în AntenaPLAY 11:57 VIDEORed Bull a atins o bornă fabuloasă în Formula 1™, după ce Max Verstappen a obținut pole-position-ul în China 11:20 VIDEOMax Verstappen va pleca din pole-position în Marele Premiu al Chinei! Cursa e duminică (10:00) pe Antena 3 CNN și în AntenaPLAY! 10:43 Dan Petrescu a fost dorit la FCSB! Motivul pentru care nu s-a înţeles cu Gigi Becali: „Am stat până dimineaţa să discutăm!” 10:04 FCSB – Rapid, LIVE TEXT, 20:30! Roş-albaştrii, la un pas de titlu! Lobonţ va debuta pe banca giuleştenilor! Echipele probabile 9:30 Cum a reacţionat David Popovici când i-a fost doborât recordul mondial: „Mi-ar fi plăcut să fie doar al meu!” 9:11 VIDEO„A făcut precum Gundogan” Spaniolii nu au milă de Charles Leclerc, după ce s-a plâns de Carlos Sainz în China! Scandal la Ferrari 9:05 Adrian Mititelu, în „război” cu Ionel Ganea: „Am intervenit la echipa ca să joace fiul lui!” 8:38 „CFR Cluj să se gândească bine la meciul acesta!” Gică Hagi, euforic după ce Farul i-a umilit pe clujeni! Jucătorul remarcat Vezi toate știrile
Citește și