"Condamnaţii sunt trataţi ca şi când ar fi deja morţi!" Execuţiile secrete din singura ţară europeană care mai aplică pedeapsa capitală.

De Antena Sport
Publicat: 5 iunie 2020, 4:54

Belarus este singura ţară europeană care mai aplică pedeapsa capitală. Gennady Yakovitsky este ultimul cetăţean care a fost executat. S-a întâmplat în noiembrie 2016, după 10 luni în care a fost supus unui regim al terorii.

Reclamă
Celulă de închisoare

Sputnik / Alexey Filippov via Hepta

Execuţiile din Belarus sunt învăluite de mister, dar jurnaliştii de la BBC au reuşit să ia legătura cu fiica lui Gennady Yakovitsky, care le-a dat mai multe detalii despre calvarul prin care a trecut condamnatul. În 1989, acesta primise sentinţa capitală pentru o crimă, dar pedeapsa i-a fost schimbată în 15 ani de închisoare. În 2015, Yakovitsky a recidivat: a fost acuzat că şi-a ucis partenera de viaţă după o petrecere. Bărbatul a fost supus unei presiuni psihologice de nedescris în timpul interogatoriilor şi al proceselor. 

"Unii dintre martori erau beţi, iar ulterior nu şi-au mai amintit ce s-a întâmplat pentru că nu s-au adus dovezi clare. Principalul argument a fost crima comisă în 1989, iar asta i-a adus condamnarea la moarte", a povestit Alexandra pentru sursa citată.  

Reclamă

"Condamnaţii sunt trataţi ca şi când ar fi deja morţi!"

Pentru Gennady Yakovitsky au urmat 10 luni de teroare. A stat închis într-o celulă din subsolul unei închisori amenajate într-un castel din secolul al XIX-lea. Nu ştia niciodată dacă e zi sau noapte, iar cel mai grav era că nimeni nu i-a spus data la care va fi executat. 

"Condamnaţii sunt trataţi ca şi când ar fi deja morţi! Nu ştia niciodată dacă este luat din celulă pentru a fi vizitat de rude sau avocaţi sau pentru a fi împuşcat. L-am văzut de opt ori, dar ne era interzis să vorbim despre cazul său. Puteam să discutăm doar despre familie", a mai spus fiica lui Yakovitsky. 

Reclamă

Avocatul acestuia a făcut apel la Curtea Supremă, argumentând că procesul nu a fost unul corect şi că dovezile n-au fost clare. Instanţa nu i-a reanalizat dosarul, iar în noiembrie 2016, Yakovitsky a fost executat prin împuşcare, la vârsta de 49 de ani. O lună mai târziu, familia sa a fost anunţată prin intermediul unei scrisori că sentinţa a fost pusă în aplicare. 

Reclamă

EMISIUNI

George Baltă, la AS.ro LIVE

Pe același subiect
”Mineru” Pîrtea se bate cu un cecen
FIGHT • 1 sept., 11:35
”Mineru” Pîrtea se bate cu un cecen! Gala ACA 128 are loc la Minsk, pe 11 septembrie
Kristina Timanovskaya a ajuns în Varşovia
JO 2020 • 5 aug., 20:25
Ameninţată cu repatrierea, Kristina Timanovskaya răsuflă uşurată după ce a ajuns în Polonia. Şi soţul ei a primit o viză umanitară
Mirel Rădoi
Echipa naţională • 11 nov., 18:15
Mirel Rădoi şi-a pierdut cumpătul când a fost întrebat de interesul Craiovei. "Nu trebuie să lămuresc nimic!". Reacţie vehementă a selecţionerului
Ultimele știri
22:33 Mihai Stoica are deja semne de îndoială în privința lui Edi Iordănescu. Ce probleme ar putea avea, la echipa naţională, fostul antrenor de la FCSB 22:32 „Am vorbit cu Ianis, e pe mâini bune acum!”. Gică Hagi, prima reacţie după ce Ianis Hagi s-a operat. Cum se simte fiul „Regelui” 21:54 Novak Djokovic și-a anunțat prezența la primul turneu după scandalul de la Australian Open 2022. Unde va fi primit şi care sunt regulile de acces 21:24 Ionuţ Coza a rupt tăcerea după ce a fost făcut praf de Adrian Mititelu Jr. Îl ameninţă cu judecata pe patronul lui FC U Craiova 1948 după ce a fost numit „arbitru corupt”. Cum se apără Coza 20:31 NEWS ALERTIanis Hagi, primul mesaj după ce a fost operat. „Vor fi vremuri grele, dar voi reveni mai bine ca niciodată!” 20:18 VideoRăzvan Burleanu a spus adevărul despre negocierile purtate cu Adi Mutu: „Am avut o colaborare foarte bună!”. Răspunsul care l-a îndepărtat pe „Briliant” de naţională 20:05 Bombă pe piața transferurilor! Juventus a bătut palma cu Fiorentina pentru Dusan Vlahovic. Suma astronomică plătită de torinezi 19:42 Prima decizie luată de Giovanni van Bronckhorst după accidentarea lui Ianis Hagi. Jucătorul pe care vrea să-l aducă la Rangers în locul românului 19:07 VideoÎntre Hollywood şi Hitler. Fabuloasa poveste a celei mai mari patinatoare din istorie: Sonja Henie a debutat la doar 11 ani 18:54 Primul conducător din Liga 1 care îl susține pe Edi Iordănescu după ce a fost numit selecționer. „Are toate calitățile, este pregătit!”
Top citite
Andrei Ivan are o relaţie cu o fostă gimnastă a României, după ce şi-a părăsit iubita, un cunoscut fotomodel din Belarus
1
Foto Andrei Ivan are o relaţie cu o fostă gimnastă a României, după ce şi-a părăsit iubita, un cunoscut fotomodel din Belarus
Close