Închide meniul

Ea este Chhurim, prima femeie din lume care a doborât Everestul de două ori într-un sezon! În șapte zile!

Cătălin Oprișan Publicat: 27 decembrie 2020, 14:30 / Actualizat: 11 mai 2021, 18:30

Ea este Chhurim, prima femeie din lume care a doborât Everestul de două ori într-un sezon! În șapte zile!

Povestea lui Pasang Lhamu Sherpa a inspirat-o pe Chhurim, care a urcat pe Everest de două ori în șapte zile

  • Doar 219 femei reușiseră asta. 21 erau nepaleze
  • ”În clasa a cincea mi-am dorit să fac acest record!”

Povestea o știa pe de rost. Pasang Lhamu Sherpa urcase, la mijlocul lui aprilie 1993, prima oară pe Everest. Era întâia femeie nepaleză care dobora cel mai înalt vârf din lume, cu cei 8.848 de metri ai săi. La coborâre, vremea se înrăutățise, iar unui membru ale expediției, șerpașul Sonam Tshering, i se făcuse rău. Pasang Lhamu Sherpa stătuse lângă el până în ultima clipă, dar nu-l putuse salva. La coborâre, extenuată, își pierduse și ea viața. Vladas Vitkauskas, primul alpinist din Țările Baltice care ajunsese pe ”Acoperișul Lumii”, stăruise ca trupul femeii să fie coborât de colo.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Chhurim aflase istorioara aceasta pe când se afla în clasa a 5-a. În acel moment, nițeluș peste 10 ani, își jurase să facă, sus, pe munte, ceva în memoria lui Pasang Lhamu Sherpa.

În primăvara lui 2012, mersese la Departamentul ”Expediții” al Ministerului Turismului din Nepal. Acolo aflase câteva cifre seci: până în acel moment, totalul numărului persoanelor care urcaseră pe Everest prin partea nepaleză și se întorseseră cu succes, era de 3.842. Dintre acestea, 219 erau femei, iar 21 nepaleze. ”Atunci mi-am dorit să fac ceva mai mult pentru nepaleze, pentru munte. Era clar că trebuia să avem o atitudine de <<Da, putem!>>, cu care să mergem înainte, nu să ne văităm că suntem sexul slab”, își amintea ea.

Reclamă

Se născuse și crescuse în Taplejung, în estul Nepalului. Șerpași din tată-n fiică. ”Oamenii au diferite modalități de a face recorduri pe Everest”, spunea Chhurim. ”Atunci am decis să încerc ceva ce nu se mai realizase până atunci!”

Pe 12 mai 2012, a urcat pe Everest. A coborât cu succes. Apoi, peste șapte zile, pe 19 mai, aceeași lună, același an, a suit iar. Din nou ok. Pac! Certificatul de ”Prima femeie din istorie care a reușit să urce pe Everest de două ori în același sezon”. 

Reclamă

”Mulți spun că a fost o nebunie, dar mi-am făcut un nume. Nu numai pentru mine, cât și pentru femeile din țara mea. Visul din copilărie și promisiunea către Pasang Lhamu Sherpa erau înfăptuite”.

Ar trebui să fie convocat Ianis Hagi la EURO 2024 dacă nu va juca la Alaves în următoarea perioadă?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
9:05 Carlos Alcaraz, eliminat de Grigor Dimitrov din sferturile turneului de la Miami! Principalul favorit a fost spulberat de bulgar 8:43 Schimbări uriașe la FCSB. Cinci jucători, gata să plece de la echipa lui Gigi Becali chiar dacă vor câștiga titlul 8:42 Andrei Nicolescu a anunţat măsuri dure după ce Dinamo va juca 4 meciuri cu porţile închise: „Ca la aeroport!” 8:32 VIDEOEliza Samara a făcut show în ultimele două puncte ale meciului cu Wang Yidi. A fost aplaudată şi de adversara de la Incheon 8:30 VIDEOBernadette Szocs – Adriana Diaz 3-0. Bernie, victorie uriaşă şi calificare în sferturile WTT Champions Incheon 2024 7:50 VIDEOEliza Samara – Wang Yidi 1-3, live în AntenaPLAY. Românca a jucat senzaţional, dar s-a oprit în optimi la WTT Champions Incheon 28
mart.
23:35
Simona Halep nu va participa la Stuttgart! Anunţul organizatorilor turneului din Germania
28
mart.
23:35
Pierdere importantă pentru FCSB înainte de meciul cu Farul! Fotbalistul lui Gigi Becali care e în pericol să îşi încheie sezonul!
28
mart.
23:01
FotoHoraţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se!
28
mart.
23:01
Viorel Moldovan, sfat preţios pentru jucătorul pus la zid de Edi Iordănescu: „La muncă, copile! Trece trenul pe lângă tine”
Vezi toate știrile
Pe același subiect
La 58 de ani a intrat in Cartea Recordurilor pentru cel mai bătrân debutant într-un meci de box. Cum s-a terminat lupta
FIGHT • 6 dec., 9:19
La 58 de ani a intrat in Cartea Recordurilor pentru cel mai bătrân debutant într-un meci de box. Cum s-a terminat lupta
Kelvin Kiptum a doborât recordul mondial la maraton
Alte sporturi • 8 oct., 22:18
Kelvin Kiptum a doborât recordul mondial la maraton. La 23 de ani, kenyanul a reuşit o performanţă fabuloasă!
Lionel Messi l-a depășit din nou pe Cristiano Ronaldo
Fotbal extern • 1 aug., 20:08
Lionel Messi l-a depășit din nou pe Cristiano Ronaldo. La ce capitol stă mai bine argentinianul
Ion Ion Țiriac
Diverse • 16 oct., 13:30
FOTO
Fiul lui Ion Țiriac și iubita lui nu s-au mai ascuns. Și-au îndeplinit marele vis. Cei doi, în extaz
Extra • 21 iul., 7:52
Cel mai mare alpinist a fost ucis de o coardă de mâna a doua luată din piață!!!