Ea este Chhurim, prima femeie din lume care a doborât Everestul de două ori într-un sezon! În șapte zile!

De Cătălin Oprișan
Publicat: 27.12.2020, 14:30
Actualizat: 11.05.2021, 18:30

Churrim, o nepaleză, a urcat pe Everest, la 8.848 de metri, de două ori în același sezon. De fapt, de două ori într-o săptămână, după ce a culcat cel mai înalt vârf din lume pe 12 și pe 19 mai 2012, lucru certificat de ”Cartea Recordurilor”

Povestea o știa pe de rost. Pasang Lhamu Sherpa urcase, la mijlocul lui aprilie 1993, prima oară pe Everest. Era întâia femeie nepaleză care dobora cel mai înalt vârf din lume, cu cei 8.848 de metri ai săi. La coborâre, vremea se înrăutățise, iar unui membru ale expediției, șerpașul Sonam Tshering, i se făcuse rău. Pasang Lhamu Sherpa stătuse lângă el până în ultima clipă, dar nu-l putuse salva. La coborâre, extenuată, își pierduse și ea viața. Vladas Vitkauskas, primul alpinist din Țările Baltice care ajunsese pe ”Acoperișul Lumii”, stăruise ca trupul femeii să fie coborât de colo.

Chhurim aflase istorioara aceasta pe când se afla în clasa a 5-a. În acel moment, nițeluș peste 10 ani, își jurase să facă, sus, pe munte, ceva în memoria lui Pasang Lhamu Sherpa.

În primăvara lui 2012, mersese la Departamentul ”Expediții” al Ministerului Turismului din Nepal. Acolo aflase câteva cifre seci: până în acel moment, totalul numărului persoanelor care urcaseră pe Everest prin partea nepaleză și se întorseseră cu succes, era de 3.842. Dintre acestea, 219 erau femei, iar 21 nepaleze. ”Atunci mi-am dorit să fac ceva mai mult pentru nepaleze, pentru munte. Era clar că trebuia să avem o atitudine de <<Da, putem!>>, cu care să mergem înainte, nu să ne văităm că suntem sexul slab”, își amintea ea.

Se născuse și crescuse în Taplejung, în estul Nepalului. Șerpași din tată-n fiică. ”Oamenii au diferite modalități de a face recorduri pe Everest”, spunea Chhurim. ”Atunci am decis să încerc ceva ce nu se mai realizase până atunci!”

Pe 12 mai 2012, a urcat pe Everest. A coborât cu succes. Apoi, peste șapte zile, pe 19 mai, aceeași lună, același an, a suit iar. Din nou ok. Pac! Certificatul de ”Prima femeie din istorie care a reușit să urce pe Everest de două ori în același sezon”. 

”Mulți spun că a fost o nebunie, dar mi-am făcut un nume. Nu numai pentru mine, cât și pentru femeile din țara mea. Visul din copilărie și promisiunea către Pasang Lhamu Sherpa erau înfăptuite”.

AS. RO LIVE

Edi Iordănescu, la AS.ro LIVE

Pe același subiect
Atletism • 16 sept., 14:21
A murit ”Maiorul”! Iuri Sedih a aruncat ciocanul pe Lună și acolo a rămas din 1986!
30 de ani de la recordul lui Mike Powell
Atletism • 30 aug., 14:09
30 de ani de la zborul lui Mike Powell de 8.95m!!! ”Măiculiță, cred că trece peste groapă!”
Sifan Hassan, după ce a stabilit un nou record
Atletism • 8 iun., 13:58
Refugiată în Olanda, a pulverizat recordul mondial la 10.000 m feminin: 29:06.82!!!
Antena 1
Ce înseamnă dacă ai găsit boabe de fasole sau resturi de mâncare la ușă. Polițiștii explică ce poate să însemne acest „semn”
Top citite
„Nicio ţară nu poate dispune arestarea mea”. Dragoş Săvulescu îi cere despăgubiri României. „Soţia mea nu poate dormi şi mânca!”
1
Foto „Nicio ţară nu poate dispune arestarea mea”. Dragoş Săvulescu îi cere despăgubiri României. „Soţia mea nu poate dormi şi mânca!”
Ultimele știri
12:11 Emma Răducanu dă o lovitură financiară de proporţii! Cele mai importante companii sunt dispuse să-i plătească o avere. Anunţul englezilor 11:06 Lovitură pentru Simona Halep. Pe ce loc a ajuns în clasamentul WTA. Sorana Cîrstea are motive de bucurie! 10:23 Gabi Torje nu îi duce dorul lui Dario Bonetti după a 6-a înfrângere consecutivă a lui Dinamo. „Şi Messi a plecat de la Barcelona”. Ce i-a transmis antrenorului italian 10:00 Istvan Kovacs, cu cărțile pe față! Ce spune despre momentul „dispari” și eliminarea lui Filip, în FCSB – Dinamo! Marea dorință a centralului 9:05 Ianis Hagi, aşteptat cu nerăbdare în Scoţia! Fanii sunt convinşi că Rangers este dependentă de el. „Îi simţim lipsa!” 8:39 Cosmin Olăroiu, aproape de un nou tun financiar! Echipa din Zona Golfului care i-a pus o super ofertă pe masă 8:30 Spirite încinse la PSG! Mauricio Pochettino, prima reacţie după ce a fost lăsat cu mâna întinsă de Lionel Messi. Cum a explicat schimbarea argentinianului 8:10 A comis-o din nou! Mihai Stoica, șocat de un jucător de la FCSB: „Ce ai declarat, mă!? Mi s-a făcut rău, când am auzit!” 0:06 AS.ro LIVE | Tudor Mihăiţă a fost invitatul lui Cătălin Oprişan! Poveşti de senzaţie ale unuia dintre cei mai titraţi antrenori români de Brazilian jiu-jitsu şi MMA 0:04 PSG – Olympique Lyon 2-1 | Scandal în galaxie! Lionel Messi nu a mai rezistat când a văzut că e schimbat. A refuzat să dea mâna cu Mauricio Pochettino!
Close