Închide meniul

Ileana Găvozdea a fost femeie de serviciu şi a ajuns să contruiască zgârie-nori, în New York

Antena Sport Publicat: 30 decembrie 2020, 16:32 / Actualizat: 11 mai 2021, 18:30

Ileana Găvozdea a fost femeie de serviciu şi a ajuns să contruiască zgârie-nori, în New York

Facebook

Ileana Găvozdea, povestea uimitoare a sportivei olimpice

  • Ileana Găvozdea a construit zgârie-nori, în New York
  • Românca a fost atletă olimpică

Plecată în Statele Unite de aproape 40 de ani, şi devenită după ce s-a măritat Ilana Holloway, aceasta a fost la un pas de deportare, ajungând până la urmă un arhitect de succes, care a construit şi zgârie-nori. Asta după ce a fost şi femeie de serviciu.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

"Am fugit în 1983, fără să cunosc pe nimeni. Soțul meu de la vremea respectivă avea un prieten care era șofer de taxi în New York. Am plecat cu 50 de dolari, fără să vorbesc limba engleză. Am stat doi ani și jumătate ilegal în New York. M-au pus în deportare. Știți de ce mi-au respins cererea de azil politic?

Ileana Găvozdea: "Am ajuns un arhitect de succes"

Rușii n-au venit la Olimpiada aia (n.a – Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 1984), iar România a fost singura țară europeană din Est care a participat la Olimpiadă. Mi-au respins cererea spunând: «No! România respectă drepturile omului, e singura țară care a întors spatele rușilor». Așa mi-au respins cererea de azil politic și m-au pus în deportare.

Reclamă

Lucram ca femeie de serviciu într-un salon de manichiură. Mi-am luat câteva minute libere și am bătut la ușă de la ambasadă la ambasadă să văd dacă vreo țară mă primește. Mergând pe stradă, erau mulți homeless people (n.a – oameni ai străzii), erau drogați. Mă uitam pe stradă și spuneam: «Drogatul ăsta care doarme pe stradă e mai vrednic să trăiască în țara asta decât mine?» Nimeni n-a vrut să mă primească, cu excepția Italiei.

Mi-au spus că dacă am 500 de dolari și dacă am un bilet de zbor până în Italia, îmi dau o hârtie cu care să cer azil. Cine-mi dădea mie 500 de dolari, când eu munceam ca femeie de serviciu 6 zile pe săptămână, 11 ore pe zi și câștigam 75 de dolari pe lună? Aveam 75 de cenți pe zi pentru mâncare. Slăbisem, pierdusem vreo 20 de kilograme. Eram de 28 de ani și arătam ca o fetiță de 13 ani.

Reclamă

O clientă m-a întrebat la un moment dat care e problema mea. Îi arăt hârtia de deportare, iar pe spatele hârtiei era ceva tipărit în roșu. Mă uit mai bine și văd că scria că am dreptul să fac apel. Clienta aceea era o irladeză foarte bogată, avea și ea hârtie de emigrare. Și-a sunat avocata și m-a ajutat.

Am avut foarte mare succes. Povestea e foarte ciudată. În America, a fost o criză economică îngrozitoare la începutul anilor '90. Economia a fost îngrozitoare. În New York, primii care au dispărut au fost arhitecții, pentru că nu mai erau bani pentru construcții. Au fost zeci de mii de arhitecți care și-au pierdut serviciul în anii '90. Eu sunt foarte muncitoare. Să fi fost noroc? În toată situația asta economică proastă, am avut șansa vieții mele și am fost promovată. Am început cu design de interior. În Statele Unite, 99% din arhitecți sunt bărbați.

De exemplu, un zgârie-nori din Times Square e construit de mine. Documentele de construcție și organizarea cu toți inginerii au fost făcute de mine. Am construit un spital în Long Island City. Cariera a fost foarte bună, iar în tot acest timp am cunoscut mii de oameni. Inițial, eu am avut numele soțului, Ștefănescu. Toată lumea mă întreba: «De unde ești?», iar toți îmi spuneau «Dracula Baby». Clienții spuneau «Where is the Dracula Baby?». Îmi mai spuneau «The Bulldog»", a spus Găvozdea, pentru gsp.ro. 

Reclamă 4 / 0/3

După atentatul din 2011, românca a ales să plece de la New York şi s-a stabilit în Mexic. 

Ar trebui să fie convocat Ianis Hagi la EURO 2024 dacă nu va juca la Alaves în următoarea perioadă?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
23:35 Simona Halep nu va participa la Stuttgart! Anunţul organizatorilor turneului din Germania 23:35 Pierdere importantă pentru FCSB înainte de meciul cu Farul! Fotbalistul lui Gigi Becali care e în pericol să îşi încheie sezonul! 23:01 FotoHoraţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se! 23:01 Viorel Moldovan, sfat preţios pentru jucătorul pus la zid de Edi Iordănescu: „La muncă, copile! Trece trenul pe lângă tine” 22:16 VideoCampioana europeană Mihaela Cambei e gata să dea lovitura la Cupa Mondială de haltere, LIVE în AntenaPLAY! Cum se pregăteşte 22:15 Reacţia lui Edi Iordănescu după ce Gică Hagi l-a lăudat pe Ianis Hagi şi a dat de înţeles că trebuie să fie la EURO 2024 21:50 Eliza Samara – Wang Yidi (vineri, 07:30, AntenaPLAY), duel pentru sferturile de finală de la WTT Champions Incheon 2024 21:37 VideoAlimentele care le dau energie „tricolorilor” din naţionalele de tineret ale României! Puştii le recomandă tuturor românilor 21:29 Cum a trăit Toto Wolff momentul în care Lewis Hamilton i-a spus că pleacă la Ferrari: „Cred că a fost dificil pentru el” 20:30 Anunţul lui Andrei Nicolescu după decizia teribilă primită de Dinamo: „Vom ataca”! Planul „câinilor” pentru a scăpa de sancţiune! Vezi toate știrile
Pe același subiect
Milionarul român care a părăsit Statele Unite pentru România şi-a lansat o nouă afacere
Diverse • 6 dec., 8:54
FOTO
Milionarul român care a părăsit Statele Unite pentru România şi-a lansat o nouă afacere, după ce deja are un hotel de lux!
Simone Biles a ajuns la 20 de titluri mondiale
Gimnastică • 5 oct., 8:50
Simone Biles a ajuns la 20 de titluri mondiale. SUA e marea campioană
Surpriză uriaşă la Cupa Mondială de baschet!
Baschet • 8 sept., 19:52
Surpriză uriaşă la Cupa Mondială de baschet! Statele Unite, învinse de Germania în semifinală! Germania – Serbia e finala
Anamaria Prodan i-a lăsat pe toţi cu gura căscată cu apariţia ei din Statele Unite
Diverse • 26 aug., 15:49
FOTO
Anamaria Prodan i-a lăsat pe toţi cu gura căscată cu apariţia ei din Statele Unite: „Doamne, ce frumuseţe”
David Popovici a ales România în faţa Statelor Unite
Înot • 29 iun., 12:40
David Popovici a ales România în faţa Statelor Unite! „Cu asemenea rezultate, trăieşti toată viaţa şi nu mai faci nimic”