Închide meniul

(P) Salariul net si salariul brut: ce inseamna fiecare

Antena Sport Publicat: 11 martie 2022, 12:08

De aceea, ideal este sa nu semnam un contract de munca inainte de a-l citi pe indelete si de a cere clarificari cu privire la eventuale nelamuriri sau informatii care nu au fost bine intelese in urma parcurgerii documentului.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Salariul este unul dintre aspectele care conteaza mult cand vine vorba despre locul de munca. In contract, este trecut, de obicei, salariul brut. Daca acest concept nu este bine cunoscut de catre viitorul angajat, exista posibilitatea crearii unor neplaceri ulterioare.

Genereaza propriul fluturas de salariu cu calculator salariu.

Reclamă

De aceea, orice persoana din campul muncii ar trebui sa cunoasca cele doua concepte de baza in ceea ce priveste salariul, si anume salariul brut si salariul net.

Salariul brut

Asa cum am spus, salariul brut este suma care apare in contractul individual de munca. Acesta nu reprezinta, insa, banii pe care angajatul ii va primi efectiv in fiecare luna. Salariul brut cuprinde nu doar remuneratia angajatului, ci si taxele si impozitele pe care acesta le datoreaza statului si care sunt urmatoarele:

Reclamă

Aceste taxe reprezinta aproximativ 40% din salariul brut. De exemplu, in 2022, taxele mai sus detaliate reprezinta 1 026 de lei din salariul minim brut pe economie in 2022, care este de 2 550 de lei.

Salariul net

Salariul net este cel care intereseaza, de fapt, pe fiecare angajat, fiind suma de bani pe care acesta o primeste lunar in mana pentru munca depusa. Acesta se obtine dupa ce, din salariul brut, se scad taxele si impozitele mai sus mentionate.

Salariul brut poate parea mai putin important pentru angajati, avand in vedere ca nu toti acei bani ajung la acestia, insa, in acelasi timp, este recomandat ca fiecare sa cunoasca sumele cu care contribuie la bugetul de stat si, mai mult decat atat, destinatia acelor sume.

Reclamă 4 / 0/3

Aceasta distribuire a taxelor este detaliata pe fluturasul de salariu, insa nu toti angajatii il primesc. Din fericire, insa, exista site-uri care ajuta pe oricine sa isi afle salariul net in functie de cel brut sau invers, precum si cat anume dintr-un salariu reprezinta fiecare taxa in parte.

Astfel de informatii pot fi utile pentru a fi siguri de corectitudinea salariilor nete primite sau pur si simplu pentru a cunoaste destinatia banilor.

Va cuceri Dan Petrescu titlul din Liga 1, cu CFR Cluj, în 2024-2025?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
15:55 Victor Angelescu, anunţ despre venirea lui Marius Şumudică la Rapid 15:35 OFICIAL! Cristiano Bergodi a fost demis de la Rapid! Cine va sta pe bancă la derby-ul cu FCSB 15:35 UPDATEProgramul semifinalelor Ligii Campionilor Asiei. Al Ain – Al Hilal a fost amânat. Toate meciurile sunt exclusiv în AntenaPLAY 15:29 FotoNicolae Cristescu l-a făcut praf pe Cristiano Bergodi: „E vina lui, trebuie un şoc urgent! L-am văzut nervos, transfigurat! „ 15:00 UPDATEAl Ain – Al Hilal a fost AMÂNAT din cauza condiţiilor meteo. Meciul s-ar putea disputa miercuri 14:20 EXCLUSIVJuan Bauza, aproape de transferul la FCSB! Lovitură de proporţii pregătită de Gigi Becali 14:05 Barcelona – PSG şi Borussia Dortmund – Atletico Madrid, 22:00, LIVE TEXT! Meciuri decisive pentru semifinalele Champions League 13:43 Valeriu Iftime i-a găsit înlocuitor lui Florinel Coman la FCSB! Propunere directă pentru Gigi Becali: „Este excepţional! 13:20 VIDEOElizabeta Samara – Sabine Winter 1-3 a fost LIVE VIDEO în AntenaPLAY. Adina Diaconu a pierdut partida cu Manika Batra 12:30 Famalicao – Sporting Lisabona LIVE VIDEO, 22:15, live în AntenaPLAY. „Leii” pot face un pas uriaş către titlu în Liga Portugal Vezi toate știrile