Închide meniul

(P) Salariul net si salariul brut: ce inseamna fiecare

De Antena Sport
Publicat: 11 martie 2022, 12:08

Inainte de a accepta o oferta de munca, este foarte important ca orice candidat sa stie toate detaliile necesare despre viitorul job.

Reclamă

De aceea, ideal este sa nu semnam un contract de munca inainte de a-l citi pe indelete si de a cere clarificari cu privire la eventuale nelamuriri sau informatii care nu au fost bine intelese in urma parcurgerii documentului.

Reclamă

Salariul este unul dintre aspectele care conteaza mult cand vine vorba despre locul de munca. In contract, este trecut, de obicei, salariul brut. Daca acest concept nu este bine cunoscut de catre viitorul angajat, exista posibilitatea crearii unor neplaceri ulterioare.

Reclamă

Genereaza propriul fluturas de salariu cu calculator salariu.

De aceea, orice persoana din campul muncii ar trebui sa cunoasca cele doua concepte de baza in ceea ce priveste salariul, si anume salariul brut si salariul net.

Salariul brut

Asa cum am spus, salariul brut este suma care apare in contractul individual de munca. Acesta nu reprezinta, insa, banii pe care angajatul ii va primi efectiv in fiecare luna. Salariul brut cuprinde nu doar remuneratia angajatului, ci si taxele si impozitele pe care acesta le datoreaza statului si care sunt urmatoarele:

Aceste taxe reprezinta aproximativ 40% din salariul brut. De exemplu, in 2022, taxele mai sus detaliate reprezinta 1 026 de lei din salariul minim brut pe economie in 2022, care este de 2 550 de lei.

Salariul net

Salariul net este cel care intereseaza, de fapt, pe fiecare angajat, fiind suma de bani pe care acesta o primeste lunar in mana pentru munca depusa. Acesta se obtine dupa ce, din salariul brut, se scad taxele si impozitele mai sus mentionate.

Salariul brut poate parea mai putin important pentru angajati, avand in vedere ca nu toti acei bani ajung la acestia, insa, in acelasi timp, este recomandat ca fiecare sa cunoasca sumele cu care contribuie la bugetul de stat si, mai mult decat atat, destinatia acelor sume.

Aceasta distribuire a taxelor este detaliata pe fluturasul de salariu, insa nu toti angajatii il primesc. Din fericire, insa, exista site-uri care ajuta pe oricine sa isi afle salariul net in functie de cel brut sau invers, precum si cat anume dintr-un salariu reprezinta fiecare taxa in parte.

Astfel de informatii pot fi utile pentru a fi siguri de corectitudinea salariilor nete primite sau pur si simplu pentru a cunoaste destinatia banilor.

Reclamă
facebook whatsapp LinkedIn twitter email
EMISIUNI
Eduard Novak, la AS.ro LIVE
Eduard Novak, la AS.ro LIVE
Ultimele știri
12:18 Sorana Cîrstea – Karolina Muchova LIVE TEXT (19:30). Duel pentru optimile de la Miami 11:58 Daniil Medvedev s-a calificat în optimile de la Miami 11:58 VideoMarius Lăcătuş a lăudat doi jucători după Andorra – România 0-2. Olimpiu Moruţan şi Denis Alibec, favoriţii „Fiarei” 11:49 Elena Rybakina, în optimi la Miami, după ce a ajuns la 10 victorii consecutive în circuit. Rezultatele zilei 11:28 Basarab Panduru a remarcat un jucător după Andorra – România 0-2: „Se bagă în ea, nişte căpăţâni cum n-ai văzut!” 11:15 Manchester City, gata să îi facă o ofertă fabuloasă lui Erling Haaland. Salariul care i se oferă norvegianului pentru a o refuza pe Real Madrid 11:05 Meci istoric! Maroc a învins-o pentru prima dată pe Brazilia 10:23 Andreea Bălan și Andreea Antonescu, Cătălin Bordea și Nelu Cortea: luptă spectaculoasă la sol, în aer și pe apă, în Marea Finală America Express 10:13 Dumitru Dragomir, reacție virulentă după Andorra – România 0-2: „Aleargă de nebuni și nu știu nimic!” 9:51 Ionuț Radu, mesaj de mobilizare după Andorra – România 0-2: „Trebuie să gândim aceste calificări ca pe un nou început!”
Știri
Roxana Blenche şi surorile Odagiu au preparat ”Banofee pie”
Roxana Blenche şi surorile Odagiu au preparat ”Banofee pie”
Închide căutarea