Închide meniul

Cosmonautul uitat în spațiu 312 zile. ”Mai stai și tu puțin!” A aterizat într-o țară inexistentă!

Reclamă

Cătălin Oprișan Publicat: 5 ianuarie 2022, 16:15

Cosmonautul uitat în spațiu 312 zile. ”Mai stai și tu puțin!” A aterizat într-o țară inexistentă!

Krikaliov, la întoarcerea pe Pământ, după 10 luni petrecute în spațiu

Foto: Profimediaimages

”Ultimul cetățean sovietic”, Serghei Constantinovici Krikaliov (scris, uneori, și Krikalev), are, de departe, una dintre cele mai interesante povești. Cosmonautul a plecat, pe 18 mai 1991, în spațiu, dar, pentru că între timp URSS a dispărut, a fost rugat să ”mai rămână puțin” și să orbiteze în jurul Terrei, până când lucrurile se rezolvă pe Pământ. Finalmente, avea să adune dublul perioadei inițiale.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Serghei Krikaliov s-a născut la Leningrad (actualul Sankt Petersburg), în 1958. Sportiv de mic, a terminat Ingineria Mecanică, apoi, după trei ani de antrenamente grele, a devenit cosmonaut, în 1981. Șapte ani mai târziu, în 1988, a ajuns, prima oară, pe Stația Spațială ”MIR”, ce orbita în jurul Terrei, la 40 kilometri. Prima din cele șase misiuni ale sale.

Pe 18 mai 1991, Krikaliov a plecat, din nou, la bordul unei nave ”Soiuz”, într-o” expediție” de cinci luni. Alături de el se găseau rusul Anatoli Artsebarski și englezoaica Helen Sharman. Decolarea a avut loc de pe faimosul aerodrom Baikonur, de acolo de unde sovieticii se luau la întrecere cu americanii: de aici plecase Laika, de aici plecase Iuri Gagarin, în 1961. Misiunea lor era una de rutină, nimic special: reparații, mici actualizări ale sistemelor.

Radioamatorii occidentali i-au furnizat detalii. ”Totul este bine!”

Jos, însă, pe Pământ, lucrurile nu erau tocmai clare. Între 1990 și 1991 toate țările ce făceau parte din Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice (URSS) au început să-și declare independența. În acel moment, președinte era Mihail Gorbaciov, omul care, prin ”Perestroika” încerase descentralizarea și apropierea de capitalism, fapt ce nu convenise Partidului Comunist.

Între 19 și 21 august 1991, o aripă dură a comuniștilor a încercat o lovitură de stat care, chiar dacă nu a reușit, a lăsat URSS-ul rănit de moarte. Din cauza situației politice încâlcite, lui Krikaliov i s-a transmis să mai stea… nițeluș în spațiu. ”Pentru noi a fost ceva curios, nu înțelegeam ce se petrece”, spunea cel poreclit ”Ultimul cetățean sovietic” într-un documentar marca BBC, în 1993. ”Trebuia să ne facem o impresie generală din puținele informații ce ajungeau la noi”. Astronautul era foarte popular printre pământeni, pentru că fusese unul dintre primii cosmonauți care folosise radioul de pe Stația Spațială spre a dialoga cu radioamatorii de pe Terra! Deși pare greu de crezut, mulți dintre occidentali i-au furnizat, atunci, amănunte. ”Totul este bine!”, a auzit, deși era clar că șederea sa urma să fie prelungită. Nici măcar soția sa, Elena Terehina, care lucra ca operator radio în programul spațial sovieti,c nu putea să-i dea mai multe detalii. ”Ok, am fost de acord să stau mai mult aici, dar cât?”, declara, peste ani, Krikaliov.

Reclamă

”Om abandonat în spațiu”

URSS-ul încearcă să ”normalizeze” lucrurile cu Kazahstanul. Ca să-l aducă pe Pământ pe sovietic, rușii sunt de acord să trimită sus, la înlocuire, un cosmonatul kazah, numai că acesta nu e pregătit! E octombrie 1991. Trei astronauți ajung pe Stație, dar nimeni nu a primit ordinul de a-l înlocui pe Serghei. Ceea ce e interesant, e că în lume încep să se audă tot mai multe voci care vorbesc despre un ”om abandonat în spațiu”.

Pe 25 octombrie 1991, Kazahstanul își declară independența, ceea ce înseamnă că locul din care decolase Serghei, cosmodromul de la Baikonur, nu mai era pe teritoriul URSS. Pe 25 decembrie 1991, Uniunea Sovietică înceta să mai existe, iar Gorbaciov își anunța plecarea, din motive de sănătate. Krikaliov se afla, încă, în spațiu, iar țara din care decolase și unde urma să aterizeze, nu mai exista!

Mi-am petrecut timpul ascultând muzică și dialogând cu cei de pe Pământ

Cosmonautul a mai așteptat trei luni, pentru ca lucrurile să se liniștească. A revenit pe Terra pe 25 martie 1992. Stătuse în spațiu 312 zile ”legate” și dăduse ocolul Pământului de 5.000 de ori!!!Ne-am eliberat de o presiune psihologică imensă. Nu pot spune că am fost euforic, dar am zâmbit”, mai adăuga Krikaliov.

Reclamă 4 / 0/3

Dar astronautul nu se oprea aici. În 2000 făcea partea din ultimule chipaj ce ajungea pe Stația Spațială Internațională (ISS). Actualmente, ocupă locul al treilea în ”clasamentul” celor care au stat cel mai mult în spațiu, după Ghenadi Padalka (cu 879 de ore) și Iuri Malencenko. Astăzi, ”Ultimul cetățean sovietic”, Serghei Constantinovici Krikaliov, este directorul Misiunilor cu Echipaj ale ”Roscosmos”, agenția spațială a Rusiei.

Recomandări

Este absenţa lui Olimpiu Moruţan de la EURO 2024 o pierdere mare pentru România?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
25
apr.
0:39
Gigi Becali l-a comparat pe Florinel Coman cu Diego Maradona: „Asta a făcut la FCSB!”. Propunere în direct de 500.000 de euro
25
apr.
0:21
Decizia luată de Gigi Becali, după gafa colosală a lui Ştefan Târnovanu din Sepsi – FCSB 2-2: „Înseamnă că nu vede bine!”
25
apr.
0:07
„Mi-am bătut joc!” Ştefan Târnovanu şi-a asumat toată răspunderea după Sepsi – FCSB 2-2. Răspuns la ameninţările lui Gigi Becali
25
apr.
0:05
Cât de gravă e accidentarea lui Florinel Coman, din Sepsi – FCSB! Anunţ înaintea confruntării cu Gică Hagi: „Să rupem blestemul!”
23:40 Cum poate deveni FCSB campioană, după remiza cu Sepsi! Roş-albaştrii, la un pas de titlu 22:40 Sepsi – FCSB 2-2. Coman s-a „rupt”, Târnovanu a gafat. Sărbătoarea de titlu a roş-albaştrilor se amână, după un meci de coşmar! 22:40 Fabrizio Romano a anunţat că Xavi va rămâne la Barcelona! Cine l-a făcut pe antrenorul catalanilor să se răzgândească 22:35 VIDEOImagini COLOSALE din vestiarul Unirii Slobozia, după promovarea în Liga 1! S-a sărbătorit pe „modelul” Inter 22:30 VIDEOAEK – Panathinaikos 3-0 şi Aris – Olympiacos 1-1 au fost în AntenaPLAY! Pas uriaş spre titlu pentru AEK. Probleme pentru Lucescu 22:26 Florinel Coman s-a accidentat în Sepsi – FCSB! Lovitură pentru „Mbappe”, înainte de EURO 2024 Vezi toate știrile
Citește și