Închide meniul

Kamila Valieva a fost suspendată 4 ani pentru dopaj de TAS. Decizie drastică în cazul patinatoarei din Rusia

Reclamă

Valentin Pîrcălabu Publicat: 29 ianuarie 2024, 17:52

Kamila Valieva a fost suspendată 4 ani pentru dopaj de TAS. Decizie drastică în cazul patinatoarei din Rusia

Kamila Valieva a fost suspendată 4 ani pentru dopaj de TAS

Profimedia

Kamila Valieva a fost suspendată 4 ani pentru dopaj de TAS. Patinatoarea rusă Kamila Valieva, în vârstă de 17 ani, campioană olimpică pe echipe la Jocurile Olimpice din 2022, a fost suspendată timp de patru ani pentru dopaj, a anunţat, luni, Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Ea a fost testată pozitiv cu trimetazidină (interzisă de Agenţia Mondială Antidoping din 2014), la sfârşitul anului 2021.

Kamila Valieva a fost suspendată 4 ani pentru dopaj de TAS.

Decizia judecătorilor TAS vine la capătul unui caz complex, din cauza vârstei lui Valieva (15 ani) la momentul depistării testului pozitiv la Jocurile din 2022 şi a deciziei comisiei disciplinare independente a autorităţii antidoping din Rusia (RUSADA) de a nu o suspenda iniţial pe sportivă, scrie news.ro.

Suspendarea sa a intrat în vigoare în decembrie 2021, astfel că tânăra rusoaică ar trebui să poată concura la Jocurile Olimpice din 2026 de la Milano-Cortina.

Kamila Valieva a comis o încălcare a regulilor antidoping şi este sancţionată cu o perioadă de ineligibilitate de patru ani, începând cu 25 decembrie 2021„, a precizat tribunalul de la Lausanne într-un comunicat.

Reclamă
Instanţa a adăugat că toate rezultatele competiţionale obţinute de la acea dată sunt anulate, inclusiv medalia de aur pe care în proba pe echipe la Jocurile din 2022.

În timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a decis că nu vor fi acordate medalii pentru proba de patinaj artistic pe echipe până când cazul Valieva nu va fi rezolvat.

Statele Unite au luat argintul, Japonia a obţinut bronzul, iar Canada s-a clasat pe locul patru.

Valieva a fost testată pozitiv pentru substanţa interzisă trimetazidină, concepută pentru a preveni angina pectorală, la campionatele naţionale ale Rusiei, în decembrie 2021, când avea 15 ani. Echipa ei a spus că testul pozitiv s-ar fi putut datora unei contaminări accidentale cu medicamentele pentru inimă ale bunicului ei.

Reclamă 4 / 0/3

Rezultatul testului, însă, a fost făcut cunoscut abia la o zi după ce ea a ajutat Rusia, care a concurat sub sigla Comitetului Olimpic Rus (ROC), să câştige aurul pe echipe la patinaj artistic la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din februarie 2022.

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a autorizat-o pe Valieva să participe la proba individuală feminină, în ciuda testului ei pozitiv, dar a spus că medaliile pentru proba pe echipe nu vor fi acordate până când cazul ei nu va fi soluţionat.

Comisia de disciplină a Agenţiei ruse antidoping (RUSADA) a constatat că Valieva a comis o abatere pentru care nu a purtat „nicio vină sau neglijenţă” şi nu a fost sancţionată, dar rezultatele ei de la campionatele naţionale din ziua în care a fost testată pozitiv au fost anulate.

Agenţia Mondială Antidoping (AMA/WADA) şi Uniunea Internaţională de Patinaj (ISU) au contestat însă această decizie la cea mai înaltă instanţă a sportului – TAS.

Recomandări
Citește și:

Va reuşi Dinamo să se salveze de la retrogradare?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
0:05 Gică Hagi, discurs uriaş după ce FCSB a câştigat campionatul: „Trebuie să vorbim mai puţin şi să-i felicităm!” 27
apr.
23:33
VideoJucătorii de la FCSB au întrerupt conferința lui Charalambous și au declanșat nebunia: „Campionii, campionii!”
27
apr.
23:18
„Sunt antrenor de marcă!” Gigi Becali, reacţie savuroasă după triumful FCSB-ului: „Mă întorc la muls oile acum!”
27
apr.
23:16
Florinel Coman, după titlul cucerit de FCSB după 9 ani: „Golul lui Băluţă a fost cel mai emoţionant”
27
apr.
23:14
Octavian Popescu l-a imitat pe „Dodel” Tănase după ce FCSB a câștigat titlul: „Bravo vouă, bă!”
27
apr.
23:00
Gigi Becali, propunere în direct pentru Florinel Coman, după ce FCSB a devenit campioană: „Trebuie să discut cu el!”
27
apr.
22:51
Mihai Stoica, plin de sânge în peluză după ce FCSB a câștigat titlul! Imagine uluitoare cu oficialul roș-albaștrilor
27
apr.
22:43
Gigi Becali a anunţat primul jucător de pe lista de transferuri de la FCSB. Ce a spus despre Denis Alibec, Kiki şi Louis Munteanu
27
apr.
22:42
Gigi Becali nu le-a uitat pe rivalele Rapid şi Dinamo! Prima reacţie, după ce FCSB a devenit campioană: „Nu mă interesează!”
27
apr.
22:31
FotoNebunie pe Arena Națională după ce FCSB a câștigat titlul! Imagini de senzație cu noii campioni ai României
Vezi toate știrile
Citește și