Close

Război în Ucraina | Nea Cornel, singurul român care l-a bătut pe Putin! Cu mâinile goale!

Avatar photo

De Cătălin Oprișan
Publicat: 2 martie 2022, 15:19

Cornel Roman a făcut fotbal, dar s-a tras pe Judo. În 1976, la ”Dinamoviada” de la Moscova, l-a învins pe cel ce avea să devină ”cel mai puternic om al Lumii”

Reclamă

Foto: Hepta

”Dinamoviadele” au apărut în anii ’50, în perioada Războiului Rece, la concurență cu ”Spartachiadele”. La primele participau doar angajații Ministerelor de Interne din statele ”pretine”, la cele din urmă, numai sportivii Ministerului Apărării. Pentru fiecare disciplină în parte se alegea un oraș, iar întrecerile, chiar dacă sună a șablon, erau viu disputate. O anticameră serioasă pentru ”europene”, ”mondiale” sau Jocurile Olimpice.

Reclamă

În 1975, ”Dinamoviada” de Judo a avut loc la Minsk. Constantin Niculae, tatăl lui Marius, fost preparator fizic la echipa de fotbal Dinamo București, își amintește: ”La competiție au participat studenți de la școlile de ofițeri de Interne. La judo, erau cinci categorii, la fiecare dintre acestea concurau între 22 și 24 de sportivi. Eu eram la categoria 63 de kilograme, iar Putin – la 70 de kilograme”. ”Sensei” continuă: ”Putin era în anul 3 la Academia de Poliție și a ocupat atunci locul secund la categoria lui. A promis că nu mai participă la concursuri, pentru a se concentra pe cariera de ofițer”.

Cel mai tare din Leningrad

Dar n-a putut sta deoparte. După ce devine ”Maestru al Sportului” la Sambo, peste doi ani primește aceeași distincție și la Judo. În 1976, este campionul orașului Leningrad.

Reclamă

E anul în care are loc o nouă ”Dinamoviadă” la Judo, de această dată la Moscova. ”Eram subofițer al Academiei de Poliție. El nu știu ce hram purta”, începe istorisirea și Cornel Roman, în timp ce râde. Născut îbn 1952, a jucat fotbal, dar n-a rămas acolo, s-a tras spre tatami. Așa s-a găsit cu cel care ține acum, pe jar, Omenirea. ”Îmi aduc aminte că am câștigat la puncte greu, foarte greu. Știți cum se spune: ții minte pe cine te învinge, nu pe cine bați”, spune antrenorul. Putin, posesor al centurii negre cu opt dani, a mai continuat la turneele demonstrative. La 28 de ani, românul a ajuns la Jocurile Olimpice de la Moscova, din 1980. Acum glumește: ”Dacă ar fi să mă mai lupt cu cel mai puternic om al lumii, m-aș băga! Sincer, am curaj, dar nu mai pot fizic!”, recunoaște, astăzi, ofițerul de rezervă.

 

Reclamă

EMISIUNI

Dan Petrescu, la AS.ro LIVE

Ultimele știri
6
oct.
23:12
Florin Gardoș, reacție antologică după Silkeborg – FCSB 5-0: „Îmi vine să mă reapuc când văd ce se întâmplă!”
6
oct.
22:46
Presa din Danemarca râde de FCSB, după umilința cu Silkeborg: „Opriți-vă! Românii au fost foarte slabi!” / „Au plecat cu 5 goluri în bagaje!”
6
oct.
22:34
Răzvan Oaidă, fără replică după ruşinea din Silkeborg – FCSB 5-0: „Băgăm capul în pământ!”
6
oct.
22:23
Nicolae Dică regretă că a jucat cu rezervele în Silkeborg – FCSB 5-0: „Nu am mai trăit asemenea umilințe!”
6
oct.
22:22
Ștefan Târnovanu, în stare de șoc după ce a încasat 5 goluri de la Silkeborg: „Sunt dezamăgit, frustrat, supărat! O să vedem dacă mai pot dormi!”
6
oct.
22:09
FCSB, niciun șut pe poartă în meciul cu Silkeborg! Statistici înfricoșătoare pentru echipa lui Gigi Becali
6
oct.
21:59
Helmut Duckadam, siderat după „coșmarul” Silkeborg – FCSB 5-0: „Steaua nu mai există! Și-au bătut joc!”
6
oct.
21:39
Silkeborg – FCSB 5-0 a intrat direct în topul ruşinii! Roş-albaştrii au ajuns alături de Dinamo, Universitatea Craiova şi CFR Cluj după ce au fost „demolaţi”
6
oct.
21:35
Silkeborg – FCSB 5-0. Umilință istorică pentru trupa lui Nicolae Dică, în Conference League! Roș-albaștrii au fost desființați în Danemarca
6
oct.
21:26
FotoFanii Slaviei Praga, „încălzire” cu cârnați și bere pentru meciul cu CFR Cluj! Imagini fabuloase
Pe același subiect
Kylian Mbappe, pe tatami la judo
Ligue 1 • 21 iul., 19:03
Starurile lui PSG au dat fotbalul pe judo! Kylian Mbappe, pus la pământ. Imagini virale cu vedetele Parisului
Drama copiilor ucraineni fugiţi din calea războiului
Alte Sporturi • 16 mai, 20:49
Drama copiilor ucraineni care s-au refugiat în România: „Visăm ca acest calvar să ia sfârşit”. Micuţii au revenit pe tatami la cupa Alinei Dumitru
Extra • 7 feb., 13:37
A pitit telefonul mobil în chimono. I-a căzut în timpul concursului!
Close