Închide meniul

Trauma trăită de Mo Farah până să devină campion olimpic: „Deseori mă încuiam în baie şi plângeam”. Dezvăluiri teribile

Iulian Focșăneanu Publicat: 12 iulie 2022, 14:44

Trauma trăită de Mo Farah până să devină campion olimpic: „Deseori mă încuiam în baie şi plângeam. Dezvăluiri teribile

Trauma trăită de Mo Farah până să devină campion olimpic

Dezvăluirile lui Mo Farah / Profimediaimages

  • Prin ce a trecut Mo Farah când a ajuns în Marea Britanie
  • Dezvăluirile campionului olimpic

S-au aflat detalii despre trauma trăită de Mo Farah. Alergătorul britanic născut în Somalia a trecut prin clipe grele până să câştige, în total, patru medalii de aur la Jocurile Olimpice de la Londra (2012) şi Rio de Janeiro (2016).

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Mo Farah, multiplu campion olimpic, mondial şi european la atletism, a mărturisit, într-un documentar BBC, că a fost introdus ilegal în Marea Britanie când era copil şi forţat să fie servitor.

Trauma trăită de Mo Farah până să devină campion olimpic

Numele său real este Hussein Abdi Kahin. A primit numele Mohamed Farah la aproximativ nouă ani, din partea persoanei care l-au dus din Djibouti în Marea Britanie, o femeie pe care nu o mai întâlnise niciodată. Apoi, a fost forţat să fie servitor şi să aibă grijă de copiii altei familii, povesteşte celebrul sportiv.

Reclamă

Farah spusese anterior că a ajuns în Marea Britanie din Somalia, împreună cu părinţii săi, ca refugiat.

Însă într-un documentar BBC care va fi difuzat miercuri, el a mărturisit că părinţii săi nu au ajuns niciodată în Marea Britanie. Mama şi cei doi fraţi trăiesc la ferma familiei, în Somaliland. Tatăl său, Abdi, a fost ucis de un glonţ rătăcit atunci când Mo Farah avea patru ani, în timpul violenţelor civile din Somalia, Somaliland şi-a declarat independenţa în 1991, însă aceasta nu este recunoscută internaţional.

Reclamă

Mo Farah spune că avea opt sau nouă ani când a fost luat de acasă pentru a locui la rude în Djibouti. Apoi, el a fost dus cu avionul în Marea Britanie de o femeie pe care nu o mai întâlnise niciodată şi care nu îi era rusă. Ea i-a spus că îl duce în Europa ca să trăiască acolo cu rude, perspectivă care l-a încântat. “Nu mai zburasem niciodată cu avionul”, îşi aminteşte el.

Femeia i-a spus că numele lui este Mohamed. Ea avea documente de călătorie false pentru copil, iar pe ele numele trecut era Mohamed Farah, anunţă news.ro.

Reclamă 4 / 0/3

Când au ajuns la Londra, femeia l-a dus la apartamentul ei din Hounslow şi a luat de la băiat bucata de hârtie pe care erau scrise datele de contact ale rudelor lui. “A rupt hârtia în faţa mea şi aruncat-o la gunoi. Atunci am înţeles că aveam probleme”.

Mo Farah a trebuit să facă treburi casnice şi să aibă grijă de copii pentru a primi hrană. Femeia i-ar fi spus: “Dacă vrei să îţi mai vezi vreodată familia, să nu spui nimic”.  “Deseori mă încuiam în baie şi plângeam”, spune el.

În primii ani în Marea Britanie, familia respectivă nu i-a permis să meargă la şcoală. La 12 ani s-a înscris la o şcoală, unde angajaţii ştiau că el este refugiat din Somalia. Băiatul era neîngrijit, vorbea foarte puţin limba engleză şi era emotiv.

Cei care s-au prezentat ca fiind părinţii săi nu au mers deloc la şedinţele cu părinţii.

Profesorul de educaţie fizică al lui Farah, Alan Watkinson, a observat o schimbare la băiat atunci când acesta era pe pista de atletism. “Singura limbă pe care părea să o înţeleagă era cea a educaţiei fizice şi a sportului”, povesteşte Watkinson.

Farah: „Ceea ce m-a salvat a fost faptul că puteam alerga”

În cele din urmă, Farah i-a mărturisit lui Watkinson identitatea sa reală şi prin ce a trecut. Profesorul a contactat serviciile sociale şi l-a ajutat pe Mo Farah să ajungă în grija altei familii din Somalia.

Încă îmi lipseşte familia mea adevărată, dar din acel moment totul a fost mai bine. Am simţit că s-a ridicat o greutate mare de pe umerii mei, am simţit din nou că sunt eu. Atunci a apărut Mo, adevăratul Mo”, a afirmat sportivul.

Reclamă

Mo Farah a început să devină cunoscut în atletism când avea 14 ani. El a fost invitat să concureze pentru şcolile engleze la o cursă în Letonia, însă nu avea documente de călătorie.

Alan Watkinson l-a ajutat să facă toate demersurile necesare pentru a primi cetăţenia britanică, iar în iulie 2000 Mohamed Farah a devenit cetăţean britanic.

Avocatul Alan Briddock spune în documentar că practic Mo Farah a obţinut cetăţenia britanică prin “fraudă sau declaraţii false”.

Guvernul britanic poate retrage cetăţenia cuiva dacă aceasta a fost obţinută prin fraudă, notează bbc.com.

Însă Alan Briddock spune că în cazul lui Farah riscul este scăzut. “În cazul tău, ai fost obligat, copil fiind, să ai grijă de copii mici şi să fii servitor. Şi apoi le-ai spus autorităţilor relevante, ‘acesta nu este numele meu’. Aceste elemente fac ca riscul ca Home Office să îţi retragă cetăţenia să fie mai mic”.

Mo Farah spune că prin povestea sa vrea să atragă atenţia asupra traficului de persoane şi sclaviei.

Nu ştiam că atât de mulţi oameni trec exact prin ce am trecut şi eu. Am avut foarte mare noroc. Ceea ce m-a salvat, ceea ce m-a făcut diferit a fost faptul că puteam alerga”, a conchis el.

Mo Farah, acum în vârstă de 39 de ani, are în palmares patru medalii de aur la Jocurile Olimpice, şase de aur şi două de argint la Campionatele Mondiale şi cinci de aur şi una de argint la Campionatele Europene, alături de numeroase distincţii la alte competiţii. În 2017, el a devenit Sir.

Ar trebui să fie convocat Ianis Hagi la EURO 2024 dacă nu va juca la Alaves în următoarea perioadă?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Citește și:
Ultimele știri
21:37 VideoAlimentele care le dau energie „tricolorilor” din naţionalele de tineret ale României! Puştii le recomandă tuturor românilor 21:29 Cum a trăit Toto Wolff momentul în care Lewis Hamilton i-a spus că pleacă la Ferrari: „Cred că a fost dificil pentru el” 20:30 Anunţul lui Andrei Nicolescu după decizia teribilă primită de Dinamo: „Vom ataca”! Planul „câinilor” pentru a scăpa de sancţiune! 19:54 Englezii nu îi dau României nicio şansă la EURO 2024! Verdict dur pentru grupa „tricolorilor” 19:11 CSM Bucureşti – Dunărea Brăila 35-35! „Thriller” în Liga Naţională de handbal! Brăilencele au reuşit o revenire de senzaţie 18:51 Victor Angelescu, dezvăluire de ultimă oră în scandalul materialelor pirotehnice: „Ştiam că fanii dau cu torţe cu FCSB” 18:50 Sandro Tonali, acuzat de Federaţia Engleză că a pariat din nou! De câte ori a încălcat regulamentul după transferul la Newcastle 18:12 Reacţie categorică a presei din Scoţia, după anunţul făcut de Ianis Hagi: „Este impresionant” 18:00 Tudorel Stoica a reacţionat după declaraţiile lui Gică Hagi despre fiul său, Ianis: „A exagerat, îi face rău băiatului lui” 17:42 Dani Alves şi Robinho, desfiinţaţi de un fost coechipier: „Dacă îi făceau asta fiicei mele, nu mai eram la interviu acum” Vezi toate știrile
Pe același subiect
JO 2020 • 29 iul., 14:56
Jocurile Olimpice 2020 | Paavo Nurmi, nouă medalii de aur. Cum și-a luat ”zborul” un atlet
Șamanul QAnon
Diverse • 13 ian., 9:38
Caz șocant în Statele Unite. Un multiplu campion olimpic, surprins în asaltul asupra Capitoliului! Era îmbrăcat în echipamentul naționalei. Ce riscă
Johnny Gregorek
Fotbal • 31 mai, 15:30
VIDEO | Record nebun stabilit în timpul pandemiei. Americanul care este cel mai rapid alergător în blugi!