Închide meniul

Cum l-au întors Țuțu Condurățeanu și Păunescu pe Hagi la echipa națională: ”Păi cine sunt eu să refuz?”

Cătălin Oprișan Publicat: 29 iunie 2021, 13:23 / Actualizat: 29 iunie 2021, 14:32

Cum l-au întors Țuțu Condurățeanu și Păunescu pe Hagi la echipa națională: ”Păi cine sunt eu să refuz?”

”Gazeta sporturilor” și titlul de acum 22 de ani. ”S-a întors!”

  • Hagi s-a retras de la națională pe 2 iulie 1998. A revenit pe 5 iunie 1999
  • Adrian Păunescu s-a stins în 2010. ”Țuțu” Condurățeanu a plecat luni, la 71 de ani. Atac de cord…

Colo sus, la al optulea cat al bătrânei Case a Presei, Florin ”Țuțu” Condurățeanu, ziarist vechi, un tip cu metafora la butonieră, dă ușa de perete. Departamentul ”Sport”, ”Jurnalul Național”. ”Mă, Bardul are o idee. Vrea să-l întoarcă pe Rege la echipa națională. Am nevoie de numărul lui de celular, să-l sune, să-l aducă la emisiune!” De ceva vreme, ”Țuțu” Condurățeanu e ”arhitectul”, unul dintre producătorii show-ului sportiv ”Meciul Meciurilor”, de la Antena 1.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

E 1999. Primăvara. Gică Hagi s-a retras de la echipa națională pe 2 iulie 1998, după turneul final al Campionatului Mondial din Franța. Am pierdut, contra Croației, vopsiți la păr, apoi, după ce furtuna a trecut, ”Regele” a făcut anunțul. Anghel Iordănescu a plecat, Victor Pițurcă a fost ”uns” selecționer. Hagi e încă în doliu după pierderea mamai sale, Chirața, decedată în februarie. E sincer, declară că nu-i stă mintea la meciuri omagiale.

Reclamă

Dar Adrian Păunescu, realizatorul emisiunii, și Florin Condurățeanu, care a scris la ”Flacăra”, ”coc” o posibilă reîntoarcere, în care nu mai crede nimeni. ”Stăpânul păpădiilor” trage sforile, vorbește cu cine trebuie, aranjează tot.

”Dacă mă întorc, fac mai mult rău. Meciul cu Ungaria se poate câștiga și fără mine, cum s-au câștigat atâtea”

Hagi acceptă să vină în studioul ”Antena 1”, dar nu știe, exact, subiectul emisiunii. 16 mai 1999. În platou, multă lume bună: dinspre fotbal – venerabilul Traian Tomescu, Nelu Crăciunescu, Sandu Boc, regretatul Nae Manea, dar și dinspre politică: Viorel Lis, Nicu Văcăroiu, Viorel Păunescu, Corneliu Vadim Tudor. Se pornește fin, deși e clar că toată lumea ”trage” de Hagi. Păunescu anunță că partea secundă a showului îi este dedicată în exclusivitate ”Regelui”. Toți invitații încearcă să-l convingă că cea mai bună ocazie pentru o retragere ”adevărată” este meciul cu Ungaria, din 5 iunieMai ales că niciodată nu reușisem să-i învingem pe maghiari.

Reclamă

”Regele” se ține tare. E trecut de miezul nopții. ”Vreme de 15 ani, am dat ce am avut mai bun în mine, nu văd ce aș mai putea da. Dacă mă întorc, fac mai mult rău. Meciul cu Ungaria se poate câștiga și fără mine, cum s-au câștigat atâtea”, spune el. Ușor-ușor, însă, cedează. ”Nu fac eu convocările la echipa națională”, zice în timp ce Păunescu îi spune lui ”Țuțu” să-l sune pe Victor Pițurcă. ”Pentru că ai ieșit din circuitul echipei naționale o să trimit un antrenor să te vadă la un meci de pregătire”, glumește ”Piți”, dar face, pe post, ”live”, convocarea oficială pentru jocul din campania de calificare la Campionatul European din 2000, Belgia și Olanda.

Venerabilul Traian Tomescu, cu mâinile împreunate, aruncă și el o rugăminte: ”Măi, Gică, băiatule, mai gândește-te!” Afară, deși s-a trecut în cealaltă zi, suporterii prind să se adune în față la Antena 1. Condurățeanu a ”lucrat” frumos. În studio apare fiul poetului, Andrei, care-i dedică un cântec jucătorului:

Reclamă 4 / 0/3
Oricât ne-ar fi de greu /
Ne facem datoria /
Cu noi e Dumnezeu /,
Trăiască România!”

Apoi termină cu ”Acum tricolorul își cere să vii / În numele mamei și-al tatălui tău”.

Hagi cedează puțin după două noaptea, cu ochii umeziți și cu tremur în glas: ”Am hotărât să joc în meciul cu Ungaria. Păi cine sunt eu ca să refuz România? Vă aștept pe toți la stadion și sper să sărbătorim, împreună, victoria!” În fața sediului Antenei 1 se declanșează sărbătoarea. Oamenii au venit cu steaguri, se scandează ”Hagi, Hagi!”. E 3.34 când ”Regele” pleacă spre casă, în timp ce în urma sa se aude: ”Hagi, te-am ruga / Să batem Ungaria”. După o pauză de 11 luni, Gheorghe Hagi revenise la echipa națională într-un studio tv!

 

Am învins prima oară Ungaria, cu 2-0!

Pe 5 iunie 1999, pe stadionul ”Steaua” din București, România a învins, pentru prima oară în istorie, Ungaria, după ce în minutul 14 aveam 2-0, goluri Adi Ilie și Dorinel Munteanu. ”Regele” i-a umilit, efectiv, pe unguri, dar a ieșit, la pauză, accidentat. Rămân, însă, în istorie, imaginile cu el purtat pe brațe de către colegi, pentru a face turul stadionului, deși avea umărul imobilizat într-o atelă. A doua zi, ”Gazeta Sporturilor” a dat, proabil, unul dintre cele mai bune titluri-ever din gazetăria noastră: ”Hagi e mag iar”. Echipa noastră în partida contra Ungariei, 2-0, din 5 iunie 1999:Lobonț – Dan Petrescu, Filipescu, Gică Popescu, Nanu – Fl. Petre, Hagi, Gâlcă, Dorinel Munteanu – Viorel Moldovan, Adrian Ilie. Au mai jucat: Lupescu, Ganea și Gică Craioveanu.

Adrian Păunescu s-a stins în 2010. Florin ”Țuțu” Condurățeanu, unul dintre cele mai frumoase suflete, a plecat luni, la 71 de ani, după ce ne-a pupat, pe toți, pe suflet. Drum lin…

.

Reclamă

 

Ar trebui să fie convocat Ianis Hagi la EURO 2024 dacă nu va juca la Alaves în următoarea perioadă?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
17:42 Dani Alves şi Robinho, desfiinţaţi de un fost coechipier: „Dacă îi făceau asta fiicei mele, nu mai eram la interviu acum” 16:59 Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală din Antalya! Românca, fără set pierdut de la revenirea în circuit 16:57 Bocciu şi ceilalţi doi ultraşi ai Rapidului rămân în arest! Decizia de ultimă oră a instanţei 16:43 VideoCamelia Bălțoi prezintă AntenaSport Update! Cele mai tari știri ale zilei de 28 martie 16:39 Andrei Borza a reacţionat, după ce a fost pus la zid de Edi Iordănescu! Replica fundaşului de la Rapid după escapada de la Iaşi 16:22 „Merită Ianis Hagi să fie la EURO?” Răspunsul pe care l-a dat Anghel Iordănescu 15:42 Stadionul pe care va juca Dinamo, după sancțiunea primită! Anunț de ultim moment: „Îi ajutăm cu orice!” 14:56 Dan Şucu, mesaj pentru fanii Rapidului, după ce ultraşii au ajuns în arest: „Au început campaniile de dezinformare” 14:24 Cristiano Bergodi, reacție fermă înainte de Universitatea Craiova – Rapid: „Ne-a prăbușit!” Ce a spus despre Dan Șucu 14:03 Surpriză de proporții! Max Verstappen ar fi favorit să-i ia locul lui Lewis Hamilton la Mercedes Vezi toate știrile
Pe același subiect
Mihai Stoica, verdict despre grupa României la EURO!
Echipa naţională • 27 mart., 15:45
Mihai Stoica, verdict despre grupa României la EURO! Oficialul FCSB-ului a râs de un adversar al nostru: „E de vârstă cu mine”
Un fost internaţional îl elogiază pe fotbalistul neconvocat de Edi Iordănescu
AntenaPLAY • 26 mart., 8:43
„Are o viteză în plus faţă de Coman” Un fost internaţional îl elogiază pe fotbalistul neconvocat de Edi Iordănescu!
Răzvan Marin ştie cum va fi convins Edi Iordănescu să semneze un nou contract cu naţionala
Echipa naţională • 23 mart., 1:04
Răzvan Marin ştie cum va fi convins Edi Iordănescu să semneze un nou contract cu naţionala: „Cu siguranţă va rămâne cu noi”
Mesajul lui Horaţiu Moldovan pentru Marian Aioani!
AntenaPLAY • 21 mart., 20:14
Mesajul lui Horaţiu Moldovan pentru Marian Aioani! Înţelegerea pe care o are titularul naţionalei cu înlocuitorul lui de la Rapid
Alimentele cu care prind energie fotbaliştii naţionalei, înainte de EURO
Suporter.as.ro • 20 mart., 20:53
Alimentele cu care prind energie fotbaliştii naţionalei, înainte de EURO! „Tricolorii” le recomandă tuturor românilor