Închide meniul

A murit portarul care nu a existat! Cinci Ligi ale Campionilor, niciun minut jucat!!!

Cătălin Oprișan Publicat: 8 februarie 2022, 15:30

Reclamă
A murit portarul care nu a existat! Cinci Ligi ale Campionilor, niciun minut jucat!!!

Berasaluce a debutat la Deportivo Alaves la 20 de ani

Pe 21 ianuarie 2021, un bunicuț într-un scaun cu rotile e adus la mijlocul terenului. Alaves – Real Madrid urmează să începe iar el, la 90 de ani, este cel care dă lovitura de începere. A evoluat la ambele echipe, e o adevărată legendă: Don Javier Berasaluce.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

A văzut lumina zilei la început de ianuarie, 1931, în Deba, Guipuzcoa, Țara Bascilor, Spania. I-a plăcut fotbalul. Portar. A pornit la Real Sociedad, dar, într-o zi, i s-a comunicat că trebuie s-o cotească spre Vitoria. N-a înțeles de ce, însă a mers acolo. Deportivo Alaves avea nevoie de un goalkeeper care să-l înlocuiască pe Calderon, mai mereu accidentat. Așa că Javier Berasaluce a început să evolueze aici, la 20 de ani. A ajuns, cu trupa de pe ”Mendizorroza” în Primera. A călcat pe ”Bernabeu”, prima oară, pe 13 ianuarie 1951, dar a pierdut, cu 4-1. A stat printre basci patru ani.

N-a prins niciun meci ”european”

Apoi l-au căutat cei de la Real Madrid. A mers acolo. A debutat contra celor de la Deportivo la Coruna, 1-2, în octombrie 1955. Și aici începe chestiunea interesantă. Real Madrid spulbera tot în acea perioadă în Cupa Campionilor Europeni, proaspăt apărută. Cinci trofee din cinci. Dar Javier Berasaluce n-a jucat nici măcar o secundă, deși toți îl consideră deținător al celui mai importat treofeu european intercluburi. De cinci ori! A împărțit același vestiar cu Pușkaș, cu Di Stefano, cu Rial ori Gento, dar n-a apărut pe nicio foaie de joc pe Bătrânul Continent! Juanito Alonso și argentinianul Rogelio Dominguez erau titularii, Javier n-avea loc. Portarul care n-a existat…

N-a mai stat mult la Real nici în Primera. Ultimul meci l-a prins pe ”Mestalla”, 2-2, 6 octombrie 1957, 2-2 cu Valencia. A ajuns la Racing Santander, ultima sa aventură. N-a avut parte de o retragere frumoasă. Din contră: pe 11 aprilie 1962, când a bătut un cui și a atârnat mănușile în ele, Racing Santander a pierdut cu Barcelona, pe ”Camp Nou”, cu 8-0…

S-a stins acum, la 91 de ani.

Reclamă
Reclamă 4
Recomandări

Ajunge FCSB în grupele UEFA Champions League?

Loading ... Loading ...
Live Antena Sport
Citește și:
9:35

Presa din Olanda recunoaşte că un jucător al lui Ronald Koeman ar fi trebuit eliminat: „E de roşu, intervenţie de rugby”

9:03

Ilie Dumitrescu a anunţat care e antrenorul care va duce România la Campionatul Mondial din 2026: „E omul ideal”

8:45

Dorinel Munteanu, după România – Olanda 0-3: „Sunt mâhnit”! A comparat Generaţia de „Suflet” cu cea de Aur, a lui Gică Hagi!

8:35

Basarab Panduru a criticat un jucător esenţial pentru naţională, după România – Olanda 0-3: „Ba eşti bun, ba nu exişti”

8:20

După George Puşcaş, Cornel Dinu a făcut praf un alt tricolor! Nici Edi Iordănescu nu a scăpat de criticile „Procurorului”

23:59 2 iul.

„Ofertă de 5 milioane de euro!” Ilie Dumitrescu a pronunţat numele a trei antrenori care l-ar putea înlocui pe Edi Iordănescu

1 Foto„Echipa din spatele echipei!” Iubitele și soțiile „tricolorilor”, fotografie de colecție de la EURO 2024 2 VIDEOProgramul complet al Marelui Premiu al Austriei! Marea cursă va fi duminică, pe Antena 1 şi în AntenaPLAY (15:45) 3 FotoIanis Hagi şi soţia lui și-au dat frâu liber emoțiilor după calificarea României! Elena Tănase, copleşită! Imagine superbă 4 Slovacia – România 1-1. FABULOS! Naţionala lui Edi Iordănescu a scris ISTORIE şi s-a calificat în optimi la EURO 2024 5 VIDEOGeorge Russell a câştigat Marele Premiu de Formula 1 al Austriei! Verstappen, penalizat cu 10 secunde după ce s-a atins cu Norris 6 FotoPovestea emoţionantă de viaţă a lui Andrei Raţiu: „A fost cumplit, dar toate sacrificiile se întorc!” Dezvăluirile lui „Sonic”
Citește și