Închide meniul

Primul ”căpitan” de la Chelsea avea 150 de kilograme, ”rădea” 11 ouă și fugărea, gol pușcă, arbitrul!!!

Reclamă

Cătălin Oprișan Publicat: 5 mai 2021, 12:42

Primul ”căpitan” de la Chelsea avea 150 de kilograme, ”rădea” 11 ouă și fugărea, gol pușcă, arbitrul!!!

”Fatty” Foulke, lesne de recunoscut printre coechipieri

Tipul acesta, William Billy ”Fatty” Foulke, chiar atrăgea atenția. Avea experiență mare, cale de vreo nouă ani se agitase în poarta celor de la Sheffield United, așa că frații Mears, fondatorii lui Chelsea, îl luaseră la trupa nou-fondată și-l unseseră ”căpitan”. Un ”băiet” pe la un 31 de primăveri, 1,96m și 152 de kilograme.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Născut la 1874 în Dawley, miner în adolescență, bun la cricket, bun la fotbal. La 19 ani era deja între buturi, la Blackwell. Dacă portarii păreau înalți, la acea vreme, la 180 de cm, el, la 196, era considerat un zeu. Sheffield l-a semnat și l-a debutat, pe 1 septembrie 1894. În înălțime nu mai putea ”urca”, la 20 de ani. În lățime, însă, da! Punea pe el, se lățea în umeri și-n burtă, pentru că hrana îndestulătoare era marea sa pasiune. Atacanții intrau, pe atunci, la rupere, n-aveau mamă, n-aveau tată, așa că un goalkeeper de statura sa era exact ceea ce lipsea. 

Arthur Warthon, ganez la bază, primul fotbalist profesionist de culoare din fotbalul englez, care scotea 10 secunde pe ”sută”, se găsea titular în poartă. Foulke l-a gonit. I-a copiat unele dintre parade, pe altele le-a îmbunătățit. Apăra loviturile de la 11 metri, urca în atac și marca goluri, discuta mult pe gazon. Englezii l-au luat și l-au băgat în națională. A debutat cu un 4-0, contra Țării Galilor, în 1897. 

Mulți se dădeau din calea lui. Pe un atacant l-a apucat de un picior și l-a scuturat, cu capul în jos. Primea cinci lire sterline pe săptămână. Cu Sheffield a cucerit titlul, în 1897-1898, apoi două ediții de FA Cup. În finala din 1902, pe când cântărea 130 de kilograme, la 1-1 rezultat final, s-a supărat puțin. A urlat că a fost offside, la golul celor de la Southampton. A explodat la dușuri, de unde a ieșit așa, cum l-a făcut a lui mumă, complet gol. S-a dus să-i ceară socoteală arbitrului Tom Kirkham. Când omul a văzut în fața sa a șasea parte dintr-o tonă, goală toată, s-a dus și-a baricadat în cămăruța unde femeia de serviciu ținea pitulate măturile. N-a mai ieșit de acolo. La reluare, a cucerit trofeul.

A jucat cu un cearșaf pe el, înfășurat precum o togă!

Reclamă

Într-o zi, pentru că echipamentul său coincidea, la culori, cu al adversarului, a rupt un cearșaf și l-a tras pe el, ca pe o togă. N-a primit gol costumat astfel, iar un jurnalist a scris ”Fatty Foulkes a reușit clean sheet”. Din acel moment, expresia echivalează cu a ține poarta la zero. Într-un derby al orașului Sheffield s-a dezechilibrat, a căzut și a rupt poarta. Ai lui au zis să-i umble la salariu, să-l coboare de la cinci la trei lire pe săptămână. S-a supărat rău. A auzit de Chelsea, nou apărută, ce viețuia prin a doua ligă. S-a plătit 50 de lire sterline și transferul s-a efectuat! Gata, cei de pe ”Stamford Bridge” găsiseră ”trucul” prin care să poată ”fura” din fanii lui Fulham. 

A ajuns la Chelsea la 31 de ani și 152 de kilograme. L-au pus direct căpitanul echipei. Fotografia de atunci e… imensă. 10 copilași și un bărbat. Care, într-o zi, a coborât mai repede la micul dejun și a ”ras” toate cele 11 ouă pe care le-a găsit. Hrana coechipierilor. Lovea, de jos, mingea atât de tare, încât niciodată aceasta nu cădea în propria jumătate de teren. Dar Chelsea n-a promovat, a terminat pe 3, iar frații Mears au considerat că un sezon e de ajuns! 

L-au lăsat să plece la Bradford. Doi ani aici. S-a retras la 33 de ani și 167 de kilograme. A ținut, după pensionare, un magazin, dar și un pub în Sheffield. A plecat la 42 de ani. Tot felul de speculații. S-a spus că, ruinat, intrase pe la tot felul de târguri unde, pentru un bănuț în plus, se lăsa învins la ”Beat the goalie”... Minciuni… Ciroza l-a doborât. Are un mormânt în Sheffield. Astăzi, când suporterii englezi ”miros” un jucător olecuță mai grăsunel, prind a cânta, din tribune: ”Cine a halit pastele?” Deși informația nu poate fi verificată, se pare că totul a plecat de la William Henry ”Fatty” Foulke. 

Reclamă 4 / 0/3

Sursa: chelseafc.com, ”El Pais”

Recomandări
  • A adunat un singur meci la naționala Angliei
  • Fotografia de echipă e senzațională: 10 copilași și un bărbat în toată puterea cuvântului

Cine va câştiga Liga Campionilor în acest sezon?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
23:57 PAOK – Club Brugge 0-2. Răzvan Lucescu a ratat calificarea în semifinalele Conference League! Dueluri „de foc” în semifinale 23:50 „Steaua fără nume!” Marcel Răducanu, verdict despre sezonul de vis făcut de FCSB! Mesaj direct pentru echipa lui Gigi Becali 23:45 „Nu vreau să creez tensiune!” Vlad Chiricheş, mesaj ferm pentru Edi Iordănescu: „Regret că am spus asta! M-am hazardat!” 23:38 „Să dea mai mult, la cât sunt plătiți!” Ioan Ovidiu Sabău și-a atacat jucătorii după Oțelul – U Cluj 2-1! 23:14 Scene uluitoare cu Emiliano Martinez în Lille – Aston Villa. La un pas să fie eliminat! A dansat ca în finala Cupei Mondiale 23:12 „Ne lipsește partea financiară! Avem cel mai mic buget!” Dorinel Munteanu, strigăt de ajutor după calificarea în finala Cupei 22:47 Dan Nistor s-a prăbuşit emoţional după înfrângerea cu Oţelul: „Frustrant şi dureros! Mulţi nu vom dormi la noapte!” 22:41 „E dureros!” Alex Chipciu și-a turnat cenușă în cap după ce și-a dat autogol în Oțelul – U Cluj! A vorbit și despre noul obiectiv 21:55 „Mulți patroni încearcă să îl imite” Ovidiu Burcă, laude la scenă deschisă pentru Gigi Becali! A spus și de ce are succes FCSB 21:43 Oţelul – Corvinul este finala Cupei României! Gălăţenii s-au calificat după un autogol marcat de Chipciu în minutul 90 Vezi toate știrile
Citește și