Închide meniul

Schimbare uriașă împotriva rasismului din fotbal! Abuzurile pot fi acum reclamate de jucători printr-un mod inedit. Anunțul FIFA

Alex Ioniță Publicat: 17 mai 2024, 12:56

Reclamă
Schimbare uriașă împotriva rasismului din fotbal! Abuzurile pot fi acum reclamate de jucători printr-un mod inedit. Anunțul FIFA

Schimbare uriașă împotriva rasismului din fotbal

Preşedintele FIFA, Gianni Infantino / Profimedia Images

Schimbare uriașă împotriva rasismului din fotbal Jucătorii vor putea de acum înainte să semnaleze un gest sau un cuvânt rasist arbitrului făcând un X cu mâinile, a anunţat vineri FIFA, ca parte a lupei împotriva discriminării care subminează sportul cu balonul rotund, informează AFP.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Organismul conducător al fotbalului mondial a precizat că rasismul va constitui o infracţiune specifică în codul disciplinar al acestui sport, cu sancţiuni „severe”, inclusiv pierderea unui meci.

Schimbare uriașă împotriva rasismului din fotbal

O „poziţie globală împotriva rasismului” a fost adoptat la Congresul anual al celor 211 de membri ai FIFA de la Bangkok, după câteva luni de consultare cu jucătorii care au suferit abuzuri din partea adversarilor sau a suporterilor, notează agerpres.ro.

Starul lui Real Madrid, brazilianul Vinicius Junior, este una dintre cele mai puternice voci care denunţă rasismul în fotbal.

Vizat frecvent de insulte de acest tip pe stadioanele spaniole, atacantul de 23 de ani a izbucnit recent în plâns în timp ce vorbea la o conferinţă de presă despre această luptă împotriva discriminării, pentru care a fost organizat un meci amical simbolic între Spania şi Brazilia. la sfârşitul lunii martie.

Reclamă
Reclamă 4

Mai multe meciuri de fotbal, în special în Europa, au fost perturbate în ultimele săptămâni de incidente rasiste în tribune, care uneori au forţat arbitrii să întrerupă partidele.

„Sunt probleme în fotbal”, a recunoscut în aprilie preşedintele Federaţiei internaţionale, Gianni Infantino, care a îndemnat recent „să fim uniţi pentru a lupta împotriva rasismului şi violenţei”.

Probleme pentru FIFA! Forul condus de Gianni Infantino, somat de sindicatul fotbaliştilor: „Este dincolo de saturaţie”

Probleme pentru FIFA! Forul Mondial al Ligilor de fotbal şi sindicatul internaţional al fotbaliştilor profesionişti (FIFPRO) au somat Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) să revizuiască calendarul noii Cupe Mondiale a Cluburilor din 2025, în caz contrar riscând deschiderea unei proceduri judiciare, informează AFP.

Reclamă

Într-o scrisoare adresată pe 2 mai preşedintelui FIFA, Gianni Infantino, Forul Ligilor şi FIFPRO au susţinut faptul că în prezent calendarul competiţiilor de fotbal este „dincolo de saturaţie”.

Viitoarea Cupă Mondială a Cluburilor, ce se va disputată cu 32 de echipe, este programată în perioada 15 iunie-13 iulie 2025.

„Aceste schimbări de calendar au creat un ‘prejudiciu economic’ pentru ligile naţionale şi au forţat jucătorii peste limitele lor”, consideră semnatarii scrisorii. Ei cer Consiliului FIFA să reprogrameze Cupa Mondială a Cluburilor şi să redeschidă discuţiile pentru un calendar internaţional valabil până în 2030, potrivit agerpres.ro.

„Dacă FIFA refuză să se angajeze formal în rezolvarea problemelor menţionate la viitorul Consiliu, atunci vom fi nevoiţi să ne sfătuim membrii privind opţiunile pe care le au, atât individual, cât şi colectiv, pentru a-şi proteja interesele de manieră de proactivă”, au anunţat opozanţii.

„Aceste opţiuni cuprind şi o acţiune în justiţie împotriva FIFA, pentru care noi am cerut avizul unui expert independent”, au mai transmis aceştia.

La rândul ei, FIFA a precizat într-un comunicat că „datele Cupei Mondiale a Cluburilor au fost fixate în aşa fel încât să fie armonizate cu calendarul internaţional, pentru a lăsa suficient timp între finala turneului şi debutul sezonului în numeroase campionate naţionale”.

În consecinţă, „un minim de trei zile de repaus între meciuri trebuie să fie garantat pentru protejarea jucătorilor”, adaugă Federaţia internaţională.

Cum se va încheia meciul România - Belgia de la EURO 2024?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Live Antena Sport
Citește și:
13:23

LIVE VIDEOA treia sesiune de antrenamente de la Formula 1 e ACUM în AntenaPLAY! Calificările sunt la ora 17:00 (Antena 3 CNN şi AntenaPLAY)

13:19

„Îl roade” Ce a remarcat Bănel Nicoliţă la Ianis Hagi, după ce decarul naţionalei a fost rezervă în meciul România – Ucraina 3-0

13:00

România – Belgia, la EURO 2024 | Totul despre meciul care ar putea să le aducă tricolorilor calificarea în optimi la EURO 2024!

12:45

România – Belgia, la EURO 2024 | Selecţionerul Belgiei, de 7 ori mai bine plătit decât Edi Iordănescu! Salariile avute de cei doi

12:42

FCSB, două meciuri amicale în cantonamentul din Olanda

12:21

Turcia – Portugalia LIVE TEXT (19:00). Spectacol cu Cristiano Ronaldo şi Arda Guler

1 Foto„E un parastas al tău?” Replica fabuloasă pe care i-a dat-o Ilie Năstase lui Ion Ţiriac! 2 FotoIvana Knoll e gata să le sucească minţile şi nemţilor: „Mai sexy ca niciodată! Abia aştept ca toată lumea să mă vadă!” 3 România – Ucraina 3-0! Nicolae Stanciu, Răzvan Marin şi Drăguş au scris istorie! „Tricolorii”, meci colosal la EURO 2024 4 FotoFCSB a plecat în cantonament în Olanda! Imagini de pe aeroport cu jucătorii „roş-albaştri” 5 FotoAdrian Mutu, mesaj emoţionant pentru fiica sa cea mare: „Te iubesc!” Adriana a întors toate privirile la braţul tatălui său 6 VIDEODavid Popovici s-a calificat în finala probei 100 de metri liber, în direct pe Antena 3 CNN şi în AntenaPLAY (miercuri, 19:52)
Citește și