Închide meniul

Van Basten: ”Sacchi era nebun după fotbal. Urla, prin somn, să facem pasul la ofsaid! Trezea tot etajul!”

Reclamă

Cătălin Oprișan Publicat: 18 martie 2021, 9:58

Van Basten: ”Sacchi era nebun după fotbal. Urla, prin somn, să facem pasul la ofsaid! Trezea tot etajul!”

Profimediaimages

”Guardiola e urmașul lui Cruyff. Am mers peste tot să-i urmăresc meciurile”

Marco Van Basten a fost nevoit să se retragă la doar 28 de ani, când avea deja marcate peste 300 de goluri la nivel profesionist. Era campion al Italiei cu AC Milan, deținător de Cupa Campionilor, ”aur” la ”europenele” din 1988 și ”Balon de Aur”. Acum, în memoriile sale, ”Ajunge!”, marele atacant povestește istorioare neștiute.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Johan Cruyff a fost cel care i-a influențat nu numai cariera, ci și viața. ”Am debutat înlocuindu-l, ne-am duelat în perioada în care el a evoluat la Feyenoord, apoi a devenit antrenorul și sfătuitorul mei. A fost tatăl fotbalistic și omul care a influențat cel mai mult acest sport în perioada sa modernă”. Pe vremea când evolua la AC Milan, Marco a fost dorit de FC Barcelona: ”Da, am discutat cu Johan această posibilitate dar, la acel moment, liga italiană era mult mai puternică decât cea spaniolă, mie îmi plăcea la Milano, iar Berlusconi nu avea niciun gând să-mi dea drumul”.

  • A adunat 172 de meciuri la Ajax, cu 152 de goluri marcate

Când își amintește despre colegi, Rijkaard e jucătorul cu cea mai mare viziune. ”Nu era obsedat de fotbal, îl juca din plăcere. Fără stilul său de joc, marele Milan nu ar fi existat. Echilibrat, tehnic și cu putere. Chiar îmi aduc aminte că m-a ajutat să înțeleg jocul italienilor. Veneam de la Ajax, fotbal total, ofensiv, am ajuns la Sacchi, alt stil”. Olandezul afirmă că antrenorul italian era obsedat de orice avea legătură cu dreptunghiul verde. ”Noaptea, prin somn, urla să facem pasul la ofsaid. Țipa atât de tare, încât își trezea toți vecinii de pe hol. Omul acesta se gândea, 24 din 24, numai la fotbal”. 

”Maradona a câștigat campionatul prin decret!”

Reclamă

În mai multe documentare, Maradona afirma că echipele din nord, precum Milan, erau, mereu, privlegiate. În capitolul ”Scudetto furat”, Van Basten afirmă exact contrariul. ”Era în 1990. O singură echipa mergea în Cupa Campionilor. Apoi, regulamentul s-a schimbat. Dacă erai deținătoare de trofeu european și o altă grupare cucerea titlul intern, aveai două trupe. Așa că italienii au făcut tot posibilul ca Napoli să câștige. Arbitraje îndreptate împotriva noastră și, deși Inter și Verona erau trupe senzaționale, napoletanii au câștigat prin decret. Partida de la Bergamo, cu Atalanta, cu Alemao simulând o agresiune când erau conduși cu 2-0, cea câștigată în birouri…”

Când ”vorbește” despre accidentarea sa, Marco dă detalii neștiute. ”În ultimul an am jucat, mereu, cu dureri. Crunte! Nu doar că evoluam cu durere, trăiam cu această durere. Psihic, eram la pământ. Era ca și cum mi-aș fi pierdut marea dragoste, chiar și viața. Mă întrebam, mereu, de ce mi se întâmplă mie astea, dar Dumnezeu nu mi-a trimis nicio scrisoare pentru a-mi explica”. Într-o zi, a decis să se retragă. Brusc! ”N-am cum să uit așa ceva. Era august (n.r. – 1993, evoluase, pe 26 mai, cu infiltrații, în ultimul său meci), mă găseam la Milanello. Mă antrenam singur și singurele exerciții pe care puteam să le fac erau cele de încălzire. Atât! Trecuse ceva vreme de când nu puteam uram un plan de bătaie, eram deprimat. Așa că am luat decizia de a mă retrage acolo, direct pe iarbă!”, a mai spus Marco Van Basten, care, după retragere, a devenit antrenor la Ajax, AZ Alkmaar, Heerenveen sau naționala Olandei.

Reclamă 4 / 0/3
Recomandări

Este absenţa lui Olimpiu Moruţan de la EURO 2024 o pierdere mare pentru România?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
20:30 LIVE VIDEOAEK – Panathinaikos şi Aris – Olympiacos se joacă ACUM în AntenaPLAY! Duel pentru titlu în Grecia! Probleme pentru Lucescu 20:25 LIVE TEXTFarul – Rapid 3-1. Inspiraţie uriaşă pentru Gică Hagi! Au marcat doi jucători intraţi la pauză 20:08 VIDEOImaginile durerii lui Răzvan Lucescu. Ce a declarat românul, după ce PAOK a smuls o remiză în minutul 90+10! 20:00 Improvizaţia lui Bogdan Lobonţ, catastrofală în Farul – Rapid! Dan Şucu, devastat după golul marcat de Louis Munteanu 20:00 Sepsi – FCSB LIVE TEXT (21:45). Echipa lui Charalambous poate câştiga titlul în această etapă! Echipele de start 19:42 U Cluj a „ajutat-o” pe Dinamo! Clujenii, victorie la limită cu Poli Iaşi! Cum arată clasamentul din play-out 18:59 FotoPrima reacţie a iubitei lui Olimpiu Moruţan, după ce mijlocaşul român a suferit o accidentare horror şi e OUT de la EURO 2024 18:36 Programul României de la Campionatul European de handbal! Când va avea loc meciul de debut al „tricolorelor” 18:16 Rafael Nadal, veşti proaste înaintea debutului de la Madrid! Participarea la Roland Garros, sub semnul întrebării 18:10 VIDEOLamia – PAOK 1-1 a fost live în AntenaPLAY! Remiză dramatică pentru Răzvan Lucescu! PAOK a egalat în minutul 90+10 Vezi toate știrile
Citește și