Închide meniul

Super Liga Europei | Reacţia FIFA după comunicatul oficial al cluburilor fondatoare. "O ligă europeană închisă separatistă"

Antena Sport Publicat: 19 aprilie 2021, 6:54

Super Liga Europei | Reacţia FIFA după comunicatul oficial al cluburilor fondatoare. "O ligă europeană închisă separatistă"

profimediaimages

Lionel Messi ar urma să joace în Super Liga Europei, în loc de Champions League

  • Super Liga Europei ar urma să se joace din 2022
  • Vor fi 20 de echipe la startul competiţiei

"Având în vedere mai multe solicitări mass-media şi aşa cum a menţionat deja de mai multe ori, FIFA doreşte să clarifice faptul că este fermă în favoarea solidarităţii în fotbal şi a unui model echitabil de redistribuire care poate contribui la dezvoltarea fotbalului ca sport, în special la nivel global, ţinânând cont că dezvoltarea a fotbalului global este misiunea principală a FIFA.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În opinia noastră şi în conformitate cu statutele, orice competiţie de fotbal, fie ea naţională, regională sau globală, ar trebui să reflecte întotdeauna principiile de bază ale solidarităţii, integrării, integrităţii şi redistribuirii financiare echitabile.

Mai mult, organele de conducere ale fotbalului ar trebui să utilizeze toate mijloacele legale, sportive şi diplomatice pentru a se asigura că acest lucru rămâne valabil. În acest context, FIFA îşi poate exprima dezaprobarea faţă de o <ligă europeană închisă separatistă>, în afara structurilor internaţionale ale fotbalului şi fără să respecte principiile menţionate anterior.

Reclamă

FIFA susţine întotdeauna unitatea în fotbalul mondial şi solicită tuturor părţilor implicate în discuţii aprinse să se angajeze într-un dialog calm, constructiv şi echilibrat pentru binele jocului şi în spiritul solidarităţii şi al fair-play-ului. FIFA, desigur, va face tot ceea ce este necesar pentru a contribui la un mod armonizat de urmat în interesul general al fotbalului", se arată în comunicatul citat de news.ro.

Comunicat oficial despre lansarea Super Ligii Europei

Proiectul Super Ligii Europei a fost anunţat oficial, duminică seară, printr-un comunicat oficial al cluburilor fondatoare.

Reclamă

"Douăsprezece dintre cele mai importante cluburi europene anunţă că au ajuns la un acord pentru crearea unei noi competiţii, Super Liga, guvernată de grupările sale sale fondatoare. Cluburile fondatoare speră să se angajeze în discuţii cu UEFA şi FIFA pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru noua ligă şi pentru fotbal în ansamblu”, se arată în comunicat.

Cele 12 cluburi fondatoare sunt AC Milan, Arsenal Londra, Atletico Madrid, Chelsea, FC Barcelona, Inter Milano, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Real Madrid şi Tottenham.

Preşedintele acestui grup este Florentino Perez, conducătorul de la Real Madrid. "Vom ajuta fotbalul la toate nivelurile pentru a-l duce în locul pe care îl merită. Fotbalul este singurul sport global cu patru miliarde de fani şi responsabilitatea noastră ca mari cluburi este să îndeplinim aşteptările suporterilor", a precizat Perez.

Reclamă 4 / 0/3

Potrivit BBC, Iniţiatorii au afirmat că pandemia globală a "accelerat instabilitatea în modelul economic european existent în fotbal”.

Super Liga Europei, motivată de pierderile din timpul pandemiei

"În ultimele luni, a avut loc un dialog extins cu părţile interesate din fotbal cu privire la formatul viitor al competiţiilor europene. Cluburile fondatoare cred că soluţiile propuse în urma acestor discuţii nu rezolvă probleme fundamentale, inclusiv necesitatea de a oferi meciuri de calitate superioară şi resurse financiare suplimentare pentru piramida globală a fotbalului", au precizat ei.

Preşedintele clubului Juventus, Andrea Agnelli, a demisionat din Comitetul Executiv al UEFA şi din funcţia de preşedinte al Asociaţiei Cluburilor Europene (ECA), care a lucrat la reformele planificate ale Ligii Campionilor.

El a spus că grupările s-au "reunit în acest moment critic pentru a permite transformarea competiţiei europene, punând jocul pe care îl iubim pe o bază durabilă pentru viitorul pe termen lung”.

Co-preşedintele Manchester United, Joel Glazer, va fi vicepreşedinte al Super League.

"Prin reunirea celor mai mari cluburi şi jucători din lume pentru a juca pe tot parcursul sezonului, Super League va deschide un nou capitol pentru fotbalul european, asigurând o competiţie şi facilităţi de nivel mondial şi un sprijin financiar sporit pentru piramida mai largă a fotbalului", a afirmat el.

Super Liga Europei va avea 20 de echipe

Liga va avea 20 de echipe – cele 12 formaţii fondatoare plus trei cluburi nenumite încă, aşteaptate să se alăture în curând şi cinci echipe care se califică anual în funcţie de rezultatele lor interne.

Reclamă

Conform propunerilor, European Super League va începe în luna august a fiecărui an, cu meciuri la jumătatea săptămânii, iar cluburile vor fi împărţite în două grupe de câte zece, cu meciuri acasă şi în deplasare.

Primele trei echipe din fiecare grupă s-ar califica în sferturile de finală, formaţiile de pe locurile al patrulea şi al cincilea jucând un play-off cu două manşe pentru cele două locuri rămase.

Din sferturi, formatul va fi eliminatoriiu în două manşe, la fel precum cel folosit în Liga Campionilor, cu o finală într-un singur meci, în luna mai, într-un loc neutru.

ESL spune că va genera mai mulţi bani decât Liga Campionilor şi ar avea ca rezultat o distribuţie mai mare a veniturilor în sport.

UEFA ameninţă cu excluderea cluburile din Super Liga Europei

Înainte ca iniţiativa celor 12 să fie făcută publică oficial, UEFA a reacţionat dur, printr-un comunicat comun, semnat şi de federaţia engleză, Premier League, federaţia spaniolă, LaLiga, federaţia italiană şi Lega Serie , precizând că jucătorii care ar urma să participa la o astfel de superligă ar putea fi suspendaţi din competiţiile internaţionale organizate sub egida forului european şi a FIFA.

“UEFA, federaţia engleză şi Premier League, federaţia spaniolă şi LaLiga, federaţia italiană şi Lega Serie A au aflat că unele cluburi din Anglia, Spania şi Italia ar putea plănui să anunţe înfiinţarea unei aşa-zise Super Ligă.

Dacă acest lucru se va întâmpla, vrem să reiterăm că noi – UEFA, FA, RFEF, FIGC, Premier League, LaLiga, Lega Serie A, dar şi FIFA şi toate federaţiile care ne sunt membre – vom rămâne uniţi în eforturile de a opri acest proiect cinic, proiect care se bazează pe interesul propriu al câtorva cluburi într-un moment în care societatea are nevoie de solidaritate mai mult ca niciodată.

Vom analiza toate măsurile pe care le putem lua, la toate nivelurile, atât judiciar cât şi sportiv, pentru a preveni acest lucru. Fotbalul se bazează pe competiţii deschise şi merit sportiv, nu poate fi altfel.

După cum au anunţat anterior FIFA şi cele şase federaţii, cluburile în cauză vor primi interdicţie de participare în orice altă competiţie la nivel naţional, european sau mondial, iar jucătorii lor ar putea pierde oportunitatea de a-şi reprezenta echipele naţionale.

Le mulţumim cluburilor din alte ţări, în special celor franceze şi germane, care au refuzat să participe. Facem apel la toţi iubitorii fotbalului, suporteri şi politicieni, să ni se alăture în lupta împotriva unui astfel de proiect, dacă va fi anunţat. Acest interes propriu persistent al câtorva durează de prea mult timp. Ce e prea mult e prea mult”, a transmis forul european.

Ar trebui să fie convocat Ianis Hagi la EURO 2024 dacă nu va juca la Alaves în următoarea perioadă?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
23:35 Simona Halep nu va participa la Stuttgart! Anunţul organizatorilor turneului din Germania 23:35 Pierdere importantă pentru FCSB înainte de meciul cu Farul! Fotbalistul lui Gigi Becali care e în pericol să îşi încheie sezonul! 23:01 FotoHoraţiu Moldovan şi-a făcut publică relaţia cu fosta iubită a lui Dragoş Nedelcu! Primele imagini cu cei doi sărutându-se! 23:01 Viorel Moldovan, sfat preţios pentru jucătorul pus la zid de Edi Iordănescu: „La muncă, copile! Trece trenul pe lângă tine” 22:16 VideoCampioana europeană Mihaela Cambei e gata să dea lovitura la Cupa Mondială de haltere, LIVE în AntenaPLAY! Cum se pregăteşte 22:15 Reacţia lui Edi Iordănescu după ce Gică Hagi l-a lăudat pe Ianis Hagi şi a dat de înţeles că trebuie să fie la EURO 2024 21:50 Eliza Samara – Wang Yidi (vineri, 07:30, AntenaPLAY), duel pentru sferturile de finală de la WTT Champions Incheon 2024 21:37 VideoAlimentele care le dau energie „tricolorilor” din naţionalele de tineret ale României! Puştii le recomandă tuturor românilor 21:29 Cum a trăit Toto Wolff momentul în care Lewis Hamilton i-a spus că pleacă la Ferrari: „Cred că a fost dificil pentru el” 20:30 Anunţul lui Andrei Nicolescu după decizia teribilă primită de Dinamo: „Vom ataca”! Planul „câinilor” pentru a scăpa de sancţiune! Vezi toate știrile
Pe același subiect
Cel mai mare stadion din lume, de două ori mai scump decât Arena Naţională! Unde se va construi şi câte locuri va avea
Fotbal • 26 mart., 20:07
FOTO
Cel mai mare stadion din lume, de două ori mai scump decât Arena Naţională! Unde se va construi şi câte locuri va avea
România a căzut în clasamentul FIFA. Ce loc ocupă acum naţionala pregătită de Edi Iordănescu
Echipa naţională • 15 feb., 21:17
România a căzut în clasamentul FIFA. Ce loc ocupă acum naţionala pregătită de Edi Iordănescu şi cine a depăşit-o
Juan Laporta, anunț important despre Super Liga Europei
Fotbal extern • 2 feb., 20:42
Juan Laporta, anunț important despre Super Liga Europei: „Ar putea începe din sezonul următor”
Mike Maignan, după Udinese - AC Milan
Fotbal • 21 ian., 16:46
Gianni Infantino ameninţă după scandalul de rasism din Italia în care a fost implicat Mike Mignan: „Forfait automat”
Decizia anunţată acum de FIFA în privinţa noului regulament pentru agenţii de jucători
Fotbal • 31 dec., 15:03
Răsturnare de situaţie! Decizia anunţată acum de FIFA în privinţa noului regulament pentru agenţii de jucători