Închide meniul

Ucraineanca Marta Kostyuk, cu moralul la pământ din cauza războiului. „M-am simţit vinovată că joc tenis. Familia mea este acolo!”. Mesaj dur pentru jucătoarele din Rusia: „Pentru mine asta e şocant”

Reclamă

Iulian Focșăneanu Publicat: 11 martie 2022, 12:54

Ucraineanca Marta Kostyuk, cu moralul la pământ din cauza războiului. „M-am simţit vinovată că joc tenis. Familia mea este acolo!. Mesaj dur pentru jucătoarele din Rusia: „Pentru mine asta e şocant

Marta Kostyuk, declaraţii tulburătoare despre războiul din Ucraina

Profimediaimages

Sportiva de 19 ani nu şi-a imaginat că ar putea să se califice în turul secund al turneului din Statele Unite. Kostyuk a precizat că nu poate să se odihnească din momentul în care Rusia a invadat Ucraina. Şi-ar fi dorit să se întoarcă acasă, pentru a-şi ajuta conaţionalii, dar e sigură că nu poate ajuta mai mult decât o face pe terenul de tenis.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Marta Kostyuk, mesaj dur pentru jucătoarele din Rusia

Sincer, având în vedere starea psihică în care mă aflu în acest moment, a fost foarte greu să intru pe teren. Nu ştiam la ce să mă aştept de la mine, nu ştiam la ce să mă aştept de la corpul meu. Când m-am trezit în această (joi) dimineaţă, am spus: Nu voi reuşi. ​​Nu pot câştiga. Pe tot parcursul meciului, am încercat să găsesc soluţii. Ea juca foarte bine. Scopul meu principal a fost să lupt. Şi am luptat. A fost o revenire dificilă. Nu credeam că sunt capabilă având ceea ce se întâmplă în ţara mea. Familia mea este acolo. Este o perioadă dificilă. Mai ales primele zile, când totul a început. A fost oribil. Acum, să spunem că „sistemul nostru nervos” se obişnuieşte cu situaţia, cu aceste emoţii„, a declarat Kostyuk, potrivit news.ro.

Sportiva a mai spus că a ajutat-o mult faptul că a venit la turneul de la Indian Wells, subliniind că la început s-a simţit vinovată de acest lucru. „Indiferent ce spun, toţi ucrainenii mă vor înţelege. M-a ajutat foarte mult să vin aici şi să le văd pe celelalte fete (jucătoare ucrainene) suferind la fel de mult ca mine. Împărtăşim experienţele noastre, sentimentele noastre. Este terifiant. În primele zile, toată familia mea a fost acolo, adunată în aceeaşi casă. Dacă s-ar fi întâmplat ceva, mi-aş fi pierdut întreaga familie dintr-o lovitură. Doar gândindu-mă, pfff… Te culci fără să ştii dacă, când te trezeşti, vei mai avea o familie. Asta a fost starea mea mentală în primele zile. Apoi, treptat, te obişnuieşti cu situaţia, înţelegi ce se întâmplă, cine ce face, tactica ruşilor… Oricum, e imposibil să rămâi în starea primelor zile, o iei razna! Este inexplicabil şi foarte şocant.

Suport situaţia cât pot de bine. Fiecare e diferit. Am ales să lupt venind aici. La început m-am simţit vinovată că nu eram acolo. „Toată familia mea este acolo, cu excepţia mea, de ce?” M-am simţit vinovată că joc tenis, că deasupra mea cerul este albastru, luminos şi senin. Dar nu este sănătos. Fiecare luptă cum poate. Treaba mea este să joc tenis. Aşa pot ajuta. Aş fi mult mai puţin utilă dacă m-aş întoarce acasă pentru a fi voluntar. Mi-ar plăcea să fac asta, dar cred că sunt mai utilă aici„.

Reclamă

Întrebată dacă se simte susţinută pe circuit, Kostyuk a răspuns: „Nu m-am simţit singură de la începutul războiului. Eram în Monaco când a început totul. Prietena mea cea mai bună, Kata Zavatska, a venit să mă vadă pentru că era singură. Ne-am ajutat una pe alta. Părinţii ei erau şi ei acolo. Echipa mea a fost lângă mine, sprijinul lor a fost incredibil. Apoi am călătorit aici şi sunt nespus de recunoscătoare, nu ştiu cui, poate lui Dumnezeu, că mama a putut să mi se alăture. Nu m-am simţit niciodată atât de unită cu ţara mea şi cu poporul ucrainean ca astăzi. Suntem o mare familie. Cât despre circuit, ceea ce este foarte dezamăgitor este că nicio jucătoare rusă nu a venit să mă vadă. Nimeni nu mi-a spus că îi pare rău pentru ceea ce îmi face ţara ei. O jucătoare mi-a trimis mesaje, alta a discutat cu mine, dar nu am auzit scuze, nu am auzit pe nimeni spunându-mi că nu acceptă ceea ce se întâmplă.

Pentru mine asta e şocant. Nu trebuie să fii implicat în politică pentru a te comporta ca o fiinţă umană. Toată lumea ştie ce se întâmplă. Mă doare de fiecare dată când ajung la teren şi îi văd pe toţi aceşti jucători ruşi. Singura lor problemă în acest moment este că nu pot face transferuri de bani. Despre asta vorbesc! Acest lucru este inacceptabil în opinia mea. De ce se comportă astfel jucătorii ruşi? Nu am nicio explicaţie, habar n-am„.

Marta Kostyuk: „O voi spune de o sută de ori: Ucraina nu va renunţa niciodată”

Marta Kostyuk nu este de acord cu modul în care autorităţile din tenis au gestionat situaţia, după ce le-au permis jucătorilor să evolueze, dar fără să arboreze drapelul naţional. Ea a mai spus că niciodată nu a fost mai mândră că este ucraineancă.

Reclamă 4 / 0/3

În fiecare dimineaţă, Marta Kostyuk citeşte ştirile şi îşi sună familia, pentru a afla dacă sunt bine. „Ucrainenii au fost întotdeauna oameni puternici din punct de vedere mental. Am luptat mereu pentru libertate. Mereu am mers în direcţia Europei. Că tipul care se află în acest moment într-un buncăr (n.r. – vorbeşte despre Vladimir Putin) decide să ne alăturăm ţării lui, a fost o mare greşeală. A fost o revoluţie la Kiev între 2013 şi 2014. Eram acolo la vremea aceea. Îmi amintesc cât de uniţi au fost toţi şi cum am schimbat guvernul. Că tipul ăsta ar putea crede că după opt ani am convenit brusc să ne integrăm în ţara lui, a fost o mare greşeală pentru care plăteşte în prezent. Priviţi armata noastră, este uimitor ce face. Au trecut două săptămâni şi încă nu au luat un oraş mare. Bineînţeles, sunt mulţi morţi, multe case distruse… E înspăimântător. Dar niciodată nu am fost atât de mândru că sunt ucraineană aşa cum sunt acum„.

Ea a criticat din nou lipsa de reacţie a jucătorilor ruşi: „Din nou, nu trebuie să fii implicat în politică pentru a şti ce se întâmplă, cine a invadat pe cine, cine bombardează pe cine… Este foarte simplu. Nu poţi fi neutru în această situaţie. Pentru mine, «Fără război» poate însemna mai multe lucruri. De exemplu, noi (Ucraina) am putea pune capăt războiului renunţând. Dar asta nu a fost niciodată o opţiune. Din prima zi, am ştiut că nu se va întâmpla pentru că am trăit revoluţia şi am ştiut că oamenii nu ar vrea să meargă pe altă cale, adică spre Rusia. Pentru mine, aceste postări şi declaraţii nu au sens. Sunt goale! Ce vrei ? Vrei ca Ucraina să piardă? Ca Rusia să câştige? Rusia să piardă? O voi spune de o sută de ori: Ucraina nu va renunţa niciodată. Putem pierde, deşi nu cred, dar Ucraina nu va renunţa niciodată. Aşa că astăzi, a spune „Fără război”, pentru mine, înseamnă a vrea ca Ucraina să renunţe. Pentru că Putin nu se va opri niciodată, toată lumea ştie cât de nebun este. Aşa că ne luptăm. Şi aceste postări şi declaraţii mă rănesc pentru că sunt lipsite de sens„.

În turul doi la Indian Wells, Marta Kostyuk va evolua împotriva Elisei Mertens, locul 23 mondial.

Citește și:
Recomandări
  • Marta Kostyuk, victorie în primul tur de la Indian Wells
  • Declaraţii pline de emoţie ale ucrainencei de 19 ani

Cine va câştiga Liga Campionilor în acest sezon?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Reclamă
Citește și:
Ultimele știri
13:09 Julian Nagelsmann rămâne selecționerul Germaniei! Federația a anunțat prelungirea contractului 12:58 Max Verstappen, despre condiţiile extreme din calificările pentru sprintul din MP al Chinei: „Ca şi cum ai conduce pe gheaţă” 12:49 Constantin Budescu a plecat de la Farul Constanța! Ultimele detalii despre situația mijlocașului 12:24 „Nu avem patroane!” Gigi Becali nu a mai prins bilete la FCSB – Rapid! Întâmplare uluitoare înainte de marele derby 12:09 Farul Constanța – CFR Cluj, LIVE TEXT (20:30). Luptă incendiară între Gică Hagi și ardeleni! Echipele probabile 11:55 Răsturnare de situaţie! Istvan Kovacs nu va mai arbitra FCSB – Rapid! Cine va fi la centru la derby 11:54 VideoLando Norris, după ce va pleca primul în cursa de sprint a Marelui Premiu al Chinei: „A fost o nebunie”. Ce îl întristează 11:28 Dănuț Lupu a făcut praf Generația de Aur: „Ce au câștigat?!”. Verdict dur despre cea mai bună națională a României 11:08 „Munti time!” Dorinel Munteanu, comparație senzațională între Oțelul și Bayer Leverkusen! Se consideră un Xabi de România :) 11:03 „Te încântă!” Mihai Pintilii, laude la scenă deschisă pentru Octavian Popescu: „Când are chef!” Vezi toate știrile
Citește și