Închide meniul

Simona Halep, victorie importantă în scandalul de dopaj: „S-a identificat modalitatea prin care Roxadustatul a pătruns în organism”. Ce urmează pentru „Simo”

Iulian Focșăneanu Publicat: 5 decembrie 2022, 14:52

Simona Halep, victorie importantă în scandalul de dopaj: „S-a identificat modalitatea prin care Roxadustatul a pătruns în organism. Ce urmează pentru „Simo

Simona Halep, victorie importantă în scandalul de dopaj

Simona Halep este suspendată pentru dopaj / Profimediaimages

  • Simona Halep este suspendată pentru dopaj
  • Victorie importantă obţinută de campioana noastră

Simona Halep a obţinut o victorie importantă în scandalul de dopaj. Cristian Jura, judecătorul român de la TAS, a venit cu detalii de ultimă oră despre situaţia în care este fostul lider WTA. Campioana noastră s-ar fi „contaminat” cu Roxadustat prin intermediul unui supliment alimentar contaminat.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Agenția franceză de toxicologie și farmacologie, care a fost angajată de Simona Halep, a identificat sursele de contaminare cu substanţa interzisă. Testul pozivit al Simonei datează de pe 29 august 2022, după ce a fost eliminată încă din primul tur la US Open.

Simona Halep a obţinut o victorie importantă în scandalul de dopaj

Se pare că s-a identificat modalitatea prin care Roxadustatul a pătruns în organismul sportivei, și anume prin ingerarea unui supliment alimentar contaminat. Produsul contaminat este un produs care conține o substanță interzisă, fără ca aceasta să fie precizată pe eticheta produsului sau în informațiile accesibile printr-un demers rezonabil de căutare pe internet”, a declarat Cristian Jura pentru prosport.ro.

Reclamă

Cristian Jura a dezvăluit ce trebuie să demonstreze Simona Halep pentru a scăpa de toate acuzaţiile de dopaj. Românca în vârstă de 31 de ani a obţinut deja un prim succes.

Sportiva se află, în continuare, în acest moment între ridicarea suspendării, respectiv eliminarea oricăror sancțiuni, și suspendarea de 4 ani din activitatea sportivă. Suspendarea poate fi redusă sau chiar anulată dacă sunt întrunite cumulativ cele două condiții prevăzute de Codul Mondial Anti-Doping: să se stabilească foarte clar modul în care a pătruns substanța în organism și lipsa intenției sportivului de a lua substanța interzisă pentru îmbunătățirea performanței sportive.

Reclamă

Una dintre condiții a fost îndeplinită, s-a stabilit clar modul în care a ajuns substanța în organismul sportivei. Urmează ca sportiva să demonstreze și lipsa vinovăției și a neglijenței. Adică, sportivul sau altă persoană să dovedească faptul că Simona nu a știut sau suspectat și că nu putea în mod rezonabil să știe sau să suspecteze, chiar prin manifestarea celei mai atente precauții, faptul că a folosit sau că i s-au administrat substanțe interzise sau că a folosit metode interzise„, a declarat judecătorul TAS.

Ce urmează pentru Simona Halep după ce a fost suspendată pentru dopaj

Românul de la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a anunţat şi ce urmează pentru Simona.

Procedural, urmează mai multe etape. Mai întâi, e o audiere provizorie organizată în fața Agenției Internaționale de Integritate a Tenisului. În această etapă este posibilă ridicarea suspendării provizorii a sportivei, ținând cont de dovezile că a ingerat un supliment contaminat.

Reclamă 4 / 0/3

Dar aș face o precizare importantă. Așa cum este posibilă ridicarea suspendării provizorii, la fel de bine ea poate fi menținută, depinde foarte mult de probatoriu.

Urmează procedura pe fond care se va judeca în fața Sport Resolutions de la Londra. Aici solicitările vor fi făcute în funcție de ce s-a decis în cadrul primei audieri. Abia în această fază sportiva își poate demonstra nevinovăția.

O ultimă etapă s-ar putea desfășura în fața Tribunalului pentru Arbitraj Sportiv TAS de la Lausanne, în condițiile în care sportiva nu este mulțumită de decizia celor de la Sport Resolutions„, a mai spus Jura.

Pe ce loc va încheia Simona Halep anul 2022, după ce a fost acuzată de dopaj

Simona Halep n-a mai jucat din luna august, când a fost învinsă de Daria Snigur în primul tur de la US Open 2022. Ea va încheia anul cu două titluri cucerite, la Melbourne Summer Set 1 și Toronto.

Chiar și în aceste condiții, Simona se menține în TOP 10. Jucătoarea de 31 de ani va încheia anul 2022 pe locul 10 în clasamentul WTA.

Site-ul WTA a publicat clasamentul final din acest an. Iga Swiatek va încheia 2022 în postura de lider, fiind urmată pe podium de Ons Jabeur și Jessica Pegula.

În articolul respectiv, oficialii WTA n-au menționat nimic legat de scandalul de dopaj în care este implicată Simona Halep.

Reclamă

„Românca a câștigat două titluri în acest an – Melbourne Summer Set 1 și Toronto -, și și-a făcut drum către al 8-lea an din carieră în care încheie în TOP 10”, a notat site-ul oficial WTA.

Ar trebui să fie convocat Ianis Hagi la EURO 2024 dacă nu va juca la Alaves în următoarea perioadă?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Citește și:
Ultimele știri
20:30 Anunţul lui Andrei Nicolescu după decizia teribilă primită de Dinamo: „Vom ataca”! Planul „câinilor” pentru a scăpa de sancţiune! 19:54 Englezii nu îi dau României nicio şansă la EURO 2024! Verdict dur pentru grupa „tricolorilor” 19:11 CSM Bucureşti – Dunărea Brăila 35-35! „Thriller” în Liga Naţională de handbal! Brăilencele au reuşit o revenire de senzaţie 18:51 Victor Angelescu, dezvăluire de ultimă oră în scandalul materialelor pirotehnice: „Ştiam că fanii dau cu torţe cu FCSB” 18:50 Sandro Tonali, acuzat de Federaţia Engleză că a pariat din nou! De câte ori a încălcat regulamentul după transferul la Newcastle 18:12 Reacţie categorică a presei din Scoţia, după anunţul făcut de Ianis Hagi: „Este impresionant” 18:00 Tudorel Stoica a reacţionat după declaraţiile lui Gică Hagi despre fiul său, Ianis: „A exagerat, îi face rău băiatului lui” 17:42 Dani Alves şi Robinho, desfiinţaţi de un fost coechipier: „Dacă îi făceau asta fiicei mele, nu mai eram la interviu acum” 16:59 Irina Begu s-a calificat în sferturile de finală din Antalya! Românca, fără set pierdut de la revenirea în circuit 16:57 Bocciu şi ceilalţi doi ultraşi ai Rapidului rămân în arest! Decizia de ultimă oră a instanţei Vezi toate știrile
Pe același subiect
Anunţ uriaş despre participarea Simonei Halep la Jocurile Olimpice de la Paris: "Exită o portiţă. Am început demersurile"
Tenis • 27 mart., 17:42
Anunţ uriaş despre participarea Simonei Halep la Jocurile Olimpice de la Paris: „Există o portiţă. Am început demersurile”
Cum a putut reacţiona Nick Kyrgios după ce Simona Halep a fost acuzată că "s-a dopat masiv"
Tenis • 26 mart., 18:50
Cum a putut reacţiona Nick Kyrgios după ce Simona Halep a fost acuzată că „s-a dopat masiv”: „Am înţeles”
Camelia Bălţoi prezintă AntenaSport Update! Cele mai tari ştiri ale zilei de 26 martie
Antena Sport Update • 26 mart., 17:52
Camelia Bălţoi prezintă AntenaSport Update! Cele mai tari ştiri ale zilei de 26 martie 2024
Sorana Cîrstea, prima reacţie după ce a fost eliminată de la turneul de la Miami!
Tenis • 26 mart., 9:54
Sorana Cîrstea, prima reacţie după ce a fost eliminată de la turneul de la Miami! Ce a spus despre Simona Halep
Andy Roddick a intervenit în scandalul dintre Simona Halep şi Caroline Wozniacki
Tenis • 26 mart., 7:46
Andy Roddick a intervenit în scandalul dintre Simona Halep şi Caroline Wozniacki: „Totul este o afacere”