Închide meniul

La apus de Doamnă: ”The day we give in is the day we die”

Cătălin Oprișan Publicat: 7 aprilie 2022, 10:30

Reclamă
La apus de Doamnă: ”The day we give in is the day we die”

Ana Pascu. O mare Doamnă

Foto: FR SCrimă

S-a stins Ana Pascu. O mare Doamnă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

A început la Gent. Campionatul Mondial de juniori, din 1963, pe care l-a cucerit. Scrimeră. Când a trecut la seniori, același ”obicei”, de a pleca acasă cu multe medalii: șapte la întrecerile internaționale. A prins Jocurile Olimpice din Mexic și, mai apoi, de la Munchen. Două ”bronzuri”. Au uns-o ”maestru emerit al sportului”, dar nu titlurile o încălzeau.

După ce s-a retras, a mers în birouri. În birourile Federației Române de Scrimă. Din 1982 până în 2013. Fetele și băieții pe care Doamna Ana Pascu le (îi) păstorea, n-au dezamăgit-o. Din contră, pe palierul respectiv am avut, mereu, rezultate. Niciodată nu s-au auzit scandaluri din curtea FR Scrimă. Pentru că Doamna Președinte impunea respect. Era eroul cu mască, într-o vreme în care COVID-ul nu exista în dicționar. Greii din străinătate o iubeau imens: membră a comisiei de reglementare a Federației Internaționale de Scrimă vreme de peste 22 de ani, arbitră, vice-președinte FIE. O Lady, un om despre care nimeni, niciodată, n-a putut născoci o vorbuliță urâtă.

Prin 2013 și-a dat seama că a obosit. Stătuse aproape trei decenii în fruntea federației, a predat ștafeta lui Mihai Covaliu, D’Artagnan-ul de la Sydney.

”Colectiv”: patru bacterii nosocomiale

Apoi a venit acel 30 octombrie 2015. ”Colectiv”. Alex Pascu era basistul și liderul trupei ”Goodbye to Gravity”. Îl dusese, de mic, la scrimă. ”Ăsta nu e sport!”, spunea atunci, alegând muzica. ”Tapeta cu cartoane de ouă, la 14 ani, adăpostul antiatomic al Federației, ca să poate repete cu colegii”, își amintea, pentru Gsp, Doamna Pascu. Alex a ieșit pe picioarele lui de acolo. Din Franța, prietenii cu ștaif ai doamnei Pascu au insitat: ”Avem totul pregătit, să vină aici!” A refuzat. ”Adică am gândit eu pentru el!” Garanția pentru transfer, 350.000 de euro, fusese obșinută de demnitarii din Hexagon, totul era ca la carte. A contactat mai multe bacterii agresive… Mama a vrut încredere în cei de aici. În oamenii cu halate, în aparate… Când l-au dus la Paris, era prea târziu. Alex s-a stins sus, în avion, în drum spre ”Orașul Luminilor”, în a 11-a zi a lui noiembrie.

Reclamă

Din acel moment, Ana Pascu a devenit Doamna în Negru. Nu și-a iertat, niciodată, decizia. Ceilalți copii ai săi, Scarlat, Laura Badea, Covaliu, Ionescu, i-au fost alături. Multe luni după aceea, l-a așteptat să tot vină. În van. A premiat la JO de la Rio, ca să mai iasă din tușa grea în care intrase.

S-a stins la 77 de ani. Tăcută, la fel cum îi fusese și viața. ”The day we give in is the day we die”.

Din 6 aprilie 2022 suntem mai săraci, fără ca aceasta să fie un șablon. Chiar dacă lumina continuă să ne vină dinspre palate…

Reclamă 4 / 0/3
Recomandări
Citește și:

Va reuşi Dinamo să se salveze de la retrogradare?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
1
mai
0:06
Mihai Stoica nu s-a putut abţine şi i-a dat replica lui Tudorel Stoica: „Oameni pe care i-ai idolatrizat te desconsideră total!”
23:55 VIDEOCoventry – Ipswich 1-2, în AntenaPLAY. Oaspeţii au urcat pe loc de promovare directă în Premier League! Cum arată clasamentul 23:50 Mutarea de geniu făcută de Thomas Tuchel în Bayern – Real Madrid! Bavarezii au întors scorul după numai 12 minute 23:37 Bayern Munchen – Real Madrid 2-2. „Dublă” Vinicius şi răsturnări de scor! Meci de senzaţie pe Allianz Arena! 23:20 Basarab Panduru a făcut o criză de râs când a văzut clipul de prezentare cu Dan Petrescu: „Nu aş fi făcut niciodată aşa ceva” 23:00 „Foarte tare m-am simţit sabotat de Steaua!” Mircea Lucescu, dezvăluiri din culise despre marea lovitură primită în carieră 22:50 Vinicius Jr a deschis scorul în Bayern Munchen – Real Madrid după o fază splendidă! Assist de senzaţie al lui Toni Kroos! 22:23 Conducerea Rapidului a confirmat că vrea să îl aducă pe Mircea Lucescu în Giuleşti: „Ne dorim”! De ce depinde lovitura verii 22:11 Suspendare uriaşă primită de Hakim Abdallah, după ce l-a băgat în spital pe Romario Benzar! Lovitură primită de Dinamo 21:35 Handbaliştii de la Dinamo s-au calificat în Turneul Final Four al European League! Performanţă de senzaţie, după 20 de ani! Vezi toate știrile
Citește și