La apus de Doamnă: ”The day we give in is the day we die”

De Cătălin Oprișan
Publicat: 7 aprilie 2022, 10:30

S-a stins Ana Pascu. O mare Doamnă.

Reclamă

Foto: FR SCrimă

A început la Gent. Campionatul Mondial de juniori, din 1963, pe care l-a cucerit. Scrimeră. Când a trecut la seniori, același ”obicei”, de a pleca acasă cu multe medalii: șapte la întrecerile internaționale. A prins Jocurile Olimpice din Mexic și, mai apoi, de la Munchen. Două ”bronzuri”. Au uns-o ”maestru emerit al sportului”, dar nu titlurile o încălzeau.

Reclamă

După ce s-a retras, a mers în birouri. În birourile Federației Române de Scrimă. Din 1982 până în 2013. Fetele și băieții pe care Doamna Ana Pascu le (îi) păstorea, n-au dezamăgit-o. Din contră, pe palierul respectiv am avut, mereu, rezultate. Niciodată nu s-au auzit scandaluri din curtea FR Scrimă. Pentru că Doamna Președinte impunea respect. Era eroul cu mască, într-o vreme în care COVID-ul nu exista în dicționar. Greii din străinătate o iubeau imens: membră a comisiei de reglementare a Federației Internaționale de Scrimă vreme de peste 22 de ani, arbitră, vice-președinte FIE. O Lady, un om despre care nimeni, niciodată, n-a putut născoci o vorbuliță urâtă.

Prin 2013 și-a dat seama că a obosit. Stătuse aproape trei decenii în fruntea federației, a predat ștafeta lui Mihai Covaliu, D’Artagnan-ul de la Sydney.

Reclamă

”Colectiv”: patru bacterii nosocomiale

Apoi a venit acel 30 octombrie 2015. ”Colectiv”. Alex Pascu era basistul și liderul trupei ”Goodbye to Gravity”. Îl dusese, de mic, la scrimă. ”Ăsta nu e sport!”, spunea atunci, alegând muzica. ”Tapeta cu cartoane de ouă, la 14 ani, adăpostul antiatomic al Federației, ca să poate repete cu colegii”, își amintea, pentru Gsp, Doamna Pascu. Alex a ieșit pe picioarele lui de acolo. Din Franța, prietenii cu ștaif ai doamnei Pascu au insitat: ”Avem totul pregătit, să vină aici!” A refuzat. ”Adică am gândit eu pentru el!” Garanția pentru transfer, 350.000 de euro, fusese obșinută de demnitarii din Hexagon, totul era ca la carte. A contactat mai multe bacterii agresive… Mama a vrut încredere în cei de aici. În oamenii cu halate, în aparate… Când l-au dus la Paris, era prea târziu. Alex s-a stins sus, în avion, în drum spre ”Orașul Luminilor”, în a 11-a zi a lui noiembrie.

Din acel moment, Ana Pascu a devenit Doamna în Negru. Nu și-a iertat, niciodată, decizia. Ceilalți copii ai săi, Scarlat, Laura Badea, Covaliu, Ionescu, i-au fost alături. Multe luni după aceea, l-a așteptat să tot vină. În van. A premiat la JO de la Rio, ca să mai iasă din tușa grea în care intrase.

S-a stins la 77 de ani. Tăcută, la fel cum îi fusese și viața. ”The day we give in is the day we die”.

Din 6 aprilie 2022 suntem mai săraci, fără ca aceasta să fie un șablon. Chiar dacă lumina continuă să ne vină dinspre palate…

Reclamă

EMISIUNI

Dan Petrescu, la AS.ro LIVE

Ultimele știri
12:41 Cristiano Ronaldo i-a anunțat pe cei de la Manchester United că nu ajunge la reunire! Care este motivul și cum au reacționat conducătorii 12:39 OFICIAL | Gabriel Jesus a fost transferat de Arsenal. „Tunarii” au plătit o „avere” pe brazilian: „A fost o plăcere să joc pentru Manchester City” 12:06 Prin ce chinuri au trecut David Popovici și Robert Glință: „În România e foarte dificil. Am ajuns împotmolit în noroi până la gât!” 11:44 Dan Petrescu a stabilit cine va fi portarul lui CFR Cluj: „El va apăra!”. Anunțul conducerii campioanei despre Florin Niță 11:17 Dan Petrescu se teme înainte de Pyunik – CFR Cluj: „Fotbalul românesc e un dezastru!”. Ce şanse crede că are echipa lui în primul tur din preliminariile UEFA Champions League 11:08 CFR Cluj, „în gardă” înaintea meciului cu FC Pyunik din preliminariile Champions League: „Nu avem multe informații, s-ar putea să fie o surpriză!” 10:44 Ce amendă a primit Nick Kyrgios după ce a făcut un scandal monstru la Wimbledon 2022! Australianul l-a jignit pe arbitru: „Ești prost?!” 10:28 AS.ro LIVE | Interviu eveniment cu Cosmin Moţi, în emisiunea lui Cătălin Oprişan. Fostul internaţional român a venit cu poveşti de senzaţie 10:05 Laurenţiu Reghecampf, lovitură pentru Gigi Becali. L-a transferat la Neftchi Baku pe „uriaşul” de naţională care era pe lista lui FCSB 9:45 Ilie Dumitrescu și Dan Petrescu au „rupt” complet prietenia: „Împărțeam un sirop de 1 leu, dar în viață uiți momentele de genul!”
Pe același subiect
Colaj cu Aqua Chow
Diverse • 1 iul., 20:32
FOTO
O tânără de 23 de ani, ucisă cu bestialitate de fostul iubit. A fost înjunghiată de 30 de ori
Jose Arnoldo Amaya a murit după ce a fost bătut de jucători şi ultraşi
Extra • 14 iun., 17:45
Tragedie în lumea sportului! Un arbitru a murit după ce a fost bătut de jucători şi ultraşi
Tânărul pugilist Simiso Buthelezi a decedat
Alte Sporturi • 13 iun., 15:23
Siphesihle Mntungwa, adversarul pugilistului care a decedat după ce și-a pierdut cunoștința în ring, şochează: „Mă sinucid!”
Close