Închide meniul

La apus de Doamnă: ”The day we give in is the day we die”

Reclamă

Cătălin Oprișan Publicat: 7 aprilie 2022, 10:30

La apus de Doamnă: ”The day we give in is the day we die”

Ana Pascu. O mare Doamnă

Foto: FR SCrimă

S-a stins Ana Pascu. O mare Doamnă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

A început la Gent. Campionatul Mondial de juniori, din 1963, pe care l-a cucerit. Scrimeră. Când a trecut la seniori, același ”obicei”, de a pleca acasă cu multe medalii: șapte la întrecerile internaționale. A prins Jocurile Olimpice din Mexic și, mai apoi, de la Munchen. Două ”bronzuri”. Au uns-o ”maestru emerit al sportului”, dar nu titlurile o încălzeau.

După ce s-a retras, a mers în birouri. În birourile Federației Române de Scrimă. Din 1982 până în 2013. Fetele și băieții pe care Doamna Ana Pascu le (îi) păstorea, n-au dezamăgit-o. Din contră, pe palierul respectiv am avut, mereu, rezultate. Niciodată nu s-au auzit scandaluri din curtea FR Scrimă. Pentru că Doamna Președinte impunea respect. Era eroul cu mască, într-o vreme în care COVID-ul nu exista în dicționar. Greii din străinătate o iubeau imens: membră a comisiei de reglementare a Federației Internaționale de Scrimă vreme de peste 22 de ani, arbitră, vice-președinte FIE. O Lady, un om despre care nimeni, niciodată, n-a putut născoci o vorbuliță urâtă.

Prin 2013 și-a dat seama că a obosit. Stătuse aproape trei decenii în fruntea federației, a predat ștafeta lui Mihai Covaliu, D’Artagnan-ul de la Sydney.

”Colectiv”: patru bacterii nosocomiale

Apoi a venit acel 30 octombrie 2015. ”Colectiv”. Alex Pascu era basistul și liderul trupei ”Goodbye to Gravity”. Îl dusese, de mic, la scrimă. ”Ăsta nu e sport!”, spunea atunci, alegând muzica. ”Tapeta cu cartoane de ouă, la 14 ani, adăpostul antiatomic al Federației, ca să poate repete cu colegii”, își amintea, pentru Gsp, Doamna Pascu. Alex a ieșit pe picioarele lui de acolo. Din Franța, prietenii cu ștaif ai doamnei Pascu au insitat: ”Avem totul pregătit, să vină aici!” A refuzat. ”Adică am gândit eu pentru el!” Garanția pentru transfer, 350.000 de euro, fusese obșinută de demnitarii din Hexagon, totul era ca la carte. A contactat mai multe bacterii agresive… Mama a vrut încredere în cei de aici. În oamenii cu halate, în aparate… Când l-au dus la Paris, era prea târziu. Alex s-a stins sus, în avion, în drum spre ”Orașul Luminilor”, în a 11-a zi a lui noiembrie.

Reclamă

Din acel moment, Ana Pascu a devenit Doamna în Negru. Nu și-a iertat, niciodată, decizia. Ceilalți copii ai săi, Scarlat, Laura Badea, Covaliu, Ionescu, i-au fost alături. Multe luni după aceea, l-a așteptat să tot vină. În van. A premiat la JO de la Rio, ca să mai iasă din tușa grea în care intrase.

S-a stins la 77 de ani. Tăcută, la fel cum îi fusese și viața. ”The day we give in is the day we die”.

Din 6 aprilie 2022 suntem mai săraci, fără ca aceasta să fie un șablon. Chiar dacă lumina continuă să ne vină dinspre palate…

Reclamă 4 / 0/3
Recomandări

Este absenţa lui Olimpiu Moruţan de la EURO 2024 o pierdere mare pentru România?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
0:39 Gigi Becali l-a comparat pe Florinel Coman cu Diego Maradona: „Asta a făcut la FCSB!”. Propunere în direct de 500.000 de euro 0:21 Decizia luată de Gigi Becali, după gafa colosală a lui Ştefan Târnovanu din Sepsi – FCSB 2-2: „Înseamnă că nu vede bine!” 0:07 „Mi-am bătut joc!” Ştefan Târnovanu şi-a asumat toată răspunderea după Sepsi – FCSB 2-2. Răspuns la ameninţările lui Gigi Becali 0:05 Cât de gravă e accidentarea lui Florinel Coman, din Sepsi – FCSB! Anunţ înaintea confruntării cu Gică Hagi: „Să rupem blestemul!” 24
apr.
23:40
Cum poate deveni FCSB campioană, după remiza cu Sepsi! Roş-albaştrii, la un pas de titlu
24
apr.
22:40
Sepsi – FCSB 2-2. Coman s-a „rupt”, Târnovanu a gafat. Sărbătoarea de titlu a roş-albaştrilor se amână, după un meci de coşmar!
24
apr.
22:40
Fabrizio Romano a anunţat că Xavi va rămâne la Barcelona! Cine l-a făcut pe antrenorul catalanilor să se răzgândească
24
apr.
22:35
VIDEOImagini COLOSALE din vestiarul Unirii Slobozia, după promovarea în Liga 1! S-a sărbătorit pe „modelul” Inter
24
apr.
22:30
VIDEOAEK – Panathinaikos 3-0 şi Aris – Olympiacos 1-1 au fost în AntenaPLAY! Pas uriaş spre titlu pentru AEK. Probleme pentru Lucescu
24
apr.
22:26
Florinel Coman s-a accidentat în Sepsi – FCSB! Lovitură pentru „Mbappe”, înainte de EURO 2024
Vezi toate știrile
Citește și