Închide meniul

O alpinistă iraniană a concurat cu capul gol la Jocurile Asiatice. Reacție dură din partea statului

Alexandru Ivan Publicat: 17 octombrie 2022, 17:18

Reclamă
O alpinistă iraniană a concurat cu capul gol la Jocurile Asiatice. Reacție dură din partea statului

Elnaz Rekabi a concurat cu capul gol la Jocurile Asiatice

Elnaz Rekabi, în timpul unui probe, în 2019 / Profimedia

Alpinista iraniană Elnaz Rekabi a concurat cu capul gol la Jocurile Asiatice. În Iran, acest lucru este considerat o gravă încălcare a legii. Presa de stat este revoltată, ba chiar este așteptată o reacție din partea guvernului. În afara granițelor natale, femeia curajoasă a devenit celebră pentru „revoluția” ei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Campioana iraniană la alpinism, Elnaz Rekabi, a concurat fără voal în finala Campionatelor Asiei de la Seul. Rekabi a purtat voalul la competițiile de până acum, dar nu a făcut acest lucru și la Seul. Presa iraniană a reacționat cu indignare la gestul femeii.

Alpinista iraniană Elnaz Rekabi a concurat cu capul gol la Jocurile Asiatice

„Rămâne de văzut cum va reacționa ministerul sportului la această acțiune”, a scris ziarul pro-guvernamental Hamshahri, citat de n-tv.de

Pe de altă parte, femeia a fost felicitată de iranieni de rând și presa liberă. Corespondentul BBC Bahma Kalbasi a vorbit despre un „moment incredibil”. Gazda postului 1-Live Donya Farahani a scris: „Această femeie este curajoasă! O femeie incredibil de curajoasă!”

La final, Rekabi a ocupat locul patru în finala de la Seul.

Reclamă

De la revoluția islamică din 1979, femeile iraniene au fost obligate să poarte batice pe cap și haine lungi, pentru a-și ascunde părul și corpul. Această lege se aplică și tuturor sportivelor din țara islamică, în special în competițiile din străinătate.

Pentru că a concurat fără voal, Elnaz Rekabi ar putea să fie exclusă din echipa națională de alpinism și chiar i-ar putea fi interzisă întoarcerea în țară, notează sursa de mai sus.

Gestul lui Rekabi de la Seul a venit în semn de solidaritate cu mișcarea femeilor. Protestele au fost declanșate de moartea încă nerezolvată a tinerei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care a decedat în timp ce se afla în custodia poliției. Tânăra a fost arestată luna trecută pentru că i-a alunecat ușor voalul în public și i se vedeau câteva șuvițe de păr.

Reclamă 4 / 0/3
Recomandări
Citește și:

Rămâne Edi Iordănescu la naţională şi după EURO 2024?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
0:30 VIDEOSporting – Chaves 3-0 şi Braga – Porto 0-1, în AntenaPLAY! Sporting a primit trofeul, Porto merge în grupele Europa League 0:20 Dan Petrescu a umilit-o pe Farul cu CFR Cluj, dar tot s-a enervat după meci! Ce l-a scos din sărite: „Voi spuneți ce vreți” 0:10 Gică Hagi, devastat după ce Farul a fost umilită în ultima etapă de CFR Cluj: „E dureros”! Anunţul pentru sezonul următor 18
mai
23:59
Marele Premiu de Formula 1 de la Imola e în direct pe Antena 1 şi în AntenaPLAY duminică, de la 15:45. Verstappen pleacă primul
18
mai
23:50
Momente uluitoare în meciul CFR Cluj – Farul 5-1! Cristi Ganea l-a ignorat total pe Gică Hagi, după ce „Regele” l-a schimbat!
18
mai
23:28
Andrei Ivan ştie unde a pierdut Universitatea Craiova locul 2: „Asta ne-a costat”! Ce a spus despre un posibil transfer
18
mai
23:10
VideoSporting a primit trofeul Ligii Portugal LIVE în AntenaPLAY! Spectacol total la festivitatea de premiere de pe Jose Alvalade
18
mai
22:48
VideoValentin Mihăilă, surprins alături de Mihai Rotaru la Universitatea Craiova – Sepsi! Imagini de senzație de pe „Ion Oblemenco”
18
mai
22:43
CFR Cluj – Farul 5-1 şi Universitatea Craiova – Sepsi 3-2! Ardelenii sunt vicecampionii României şi merg în Conference League!
18
mai
21:50
FotoCum a fost surprins Gică Hagi după ce Farul a primit 4 goluri de la CFR Cluj în prima repriză
Vezi toate știrile
Citește și