Închide meniul

O alpinistă iraniană a concurat cu capul gol la Jocurile Asiatice. Reacție dură din partea statului

Alexandru Ivan Publicat: 17 octombrie 2022, 17:18

Reclamă
O alpinistă iraniană a concurat cu capul gol la Jocurile Asiatice. Reacție dură din partea statului

Elnaz Rekabi a concurat cu capul gol la Jocurile Asiatice

Elnaz Rekabi, în timpul unui probe, în 2019 / Profimedia

Alpinista iraniană Elnaz Rekabi a concurat cu capul gol la Jocurile Asiatice. În Iran, acest lucru este considerat o gravă încălcare a legii. Presa de stat este revoltată, ba chiar este așteptată o reacție din partea guvernului. În afara granițelor natale, femeia curajoasă a devenit celebră pentru „revoluția” ei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Campioana iraniană la alpinism, Elnaz Rekabi, a concurat fără voal în finala Campionatelor Asiei de la Seul. Rekabi a purtat voalul la competițiile de până acum, dar nu a făcut acest lucru și la Seul. Presa iraniană a reacționat cu indignare la gestul femeii.

Alpinista iraniană Elnaz Rekabi a concurat cu capul gol la Jocurile Asiatice

„Rămâne de văzut cum va reacționa ministerul sportului la această acțiune”, a scris ziarul pro-guvernamental Hamshahri, citat de n-tv.de

Pe de altă parte, femeia a fost felicitată de iranieni de rând și presa liberă. Corespondentul BBC Bahma Kalbasi a vorbit despre un „moment incredibil”. Gazda postului 1-Live Donya Farahani a scris: „Această femeie este curajoasă! O femeie incredibil de curajoasă!”

La final, Rekabi a ocupat locul patru în finala de la Seul.

Reclamă
Reclamă 4

De la revoluția islamică din 1979, femeile iraniene au fost obligate să poarte batice pe cap și haine lungi, pentru a-și ascunde părul și corpul. Această lege se aplică și tuturor sportivelor din țara islamică, în special în competițiile din străinătate.

Pentru că a concurat fără voal, Elnaz Rekabi ar putea să fie exclusă din echipa națională de alpinism și chiar i-ar putea fi interzisă întoarcerea în țară, notează sursa de mai sus.

Gestul lui Rekabi de la Seul a venit în semn de solidaritate cu mișcarea femeilor. Protestele au fost declanșate de moartea încă nerezolvată a tinerei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani, care a decedat în timp ce se afla în custodia poliției. Tânăra a fost arestată luna trecută pentru că i-a alunecat ușor voalul în public și i se vedeau câteva șuvițe de păr.

Reclamă

Se califică FCSB în turul 3 preliminar al Ligii Campionilor?

Loading ... Loading ...
Citește și:
0:40 27 iul.

FotoNadia Comăneci, imagini colosale la Jocurile Olimpice 2024, alături de Rafael Nadal, Serena Williams şi Carl Lewis

0:35 27 iul.

Vlad Chiricheş i-a răspuns lui Gigi Becali, după FCSB – Oţelul 0-2: „Crede că joc la mişto! Poate nu e ce vrea patronul mereu!”

0:33 27 iul.

Gigi Becali, ofertă uriaşă pentru Louis Munteanu: „M-am enervat şi mai fac transferuri”! Ce i-a propus lui Florin Tănase

0:22 27 iul.

Gigi Becali i-a făcut praf pe majoritatea jucătorilor, dar a avut un preferat după FCSB – Oţelul 0-2: „A fost cel mai bun”

0:06 27 iul.

Gigi Becali a „distrus” un jucător, după FCSB – Oţelul 0-2: „Te nenoroceşte! El a pierdut meciul!”

23:50

FCSB – Oţelul 0-2. Roş-albaştrii au suferit prima înfrângere a sezonului! Gălăţenii au trecut pe primul loc în Liga 1

1 VIDEOLando Norris, cel mai rapid în a doua sesiune de antrenamente din Marele Premiu al Belgiei, live în AntenaPLAY 2 FotoS-a încheiat festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Nadia Comăneci, apariţie pentru istorie 3 VIDEOCallum Voisin va pleca din pole-position în cursa de Formula 3 din Belgia, live în AntenaPLAY 4 VIDEOPaul Aron va pleca din pole-position în cursa de Formula 2 din Belgia, live în AntenaPLAY 5 FotoImagini superbe cu delegaţia României, la festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice 2024! Spectacol pe Sena 6 VideoUltrașii din Bănie și-au ieșit din minți, după Maribor – Universitatea Craiova 2-0. Jucătorii pe care îi cer dați afară!
Citește și