Închide meniul

Cât de buni sunt Bearman și Antonelli? Analiza lui Adrian Georgescu

Adrian Georgescu Publicat: 12 august 2024, 8:00 / Actualizat: 12 august 2024, 10:13

Reclamă
Cât de buni sunt Bearman și Antonelli? Analiza lui Adrian Georgescu

Cât de buni sunt Bearman și Antonelli? Analiza lui Adrian Georgescu

Profimedia

În ultimul timp se discută foarte mult despre doi piloți foarte tineri: italianul Andrea Kimi Antonelli (născut pe 25.08.2006) și englezul Oliver Bearman (născut pe 8 mai 2005). Cât de buni sunt Bearman și Antonelli? Ei sunt în prezent colegi de echipă în F2 la PREMA Racing.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Bearman a pășit în F1 cu dreptul

Oliver Bearman e primul pilot de Formula 1 venit pe lume când Michael Schumacher era deja septuplu campion mondial. Nu știu cum e știrea asta pentru voi, dar mie îmi dă frisoane.

Bearman a debutat în acest an în Formula 1, la Marele Premiu al Arabiei Saudite. L-a înlocuit la Ferrari pe Carlos Sainz. La debutul lui de la Jeddah, în trei ore și jumătate de la mometul în care a aflat că va concura, Bearman a trecut de la o mașină la o alta cu mai bine de o treime cai-putere în plus. La monopostul Ferrari forțele de inerție resimțite sunt mult mai mari, cu alte distanțe de frânare și unde parametrii de controlat sunt mai mulți și mai complecși. Rezultatul? A scos în Q2 un timp cu doar 0,036 secunde mai slab ca al lui Hamilton.

Mai degrabă Verstappen sau mai degrabă Mazepin?

N-am văzut niciodată ceva mai bun a declarat despre tânărul pilot englez Jock Clear, directorul Academiei Ferrari. Clear a fost, printre altele, “performance engineer” pentru Jacques Villeneuve, Coulthard, Barrichello, Nico Rosberg, Michael Schumacher și Hamilton. “Impresionant” a spus și Hamilton, care a terminat cursa din Arabia Saudită în spatele lui Bearman.

Reclamă
Reclamă 4

Pe de altă parte, așa cum au scris cei de la gpblog, dacă am judeca după prestația lui din F2, Bearman nu ar trebui să fie în Formula 1. Este, în prezent, pe locul 15 în F2, cu 34 de puncte. Nu a ocupat până acum niciun loc pe podium. Singura lui cursă memorabilă a fost la Monte Carlo, când a plecat de pe poziția a 12-a și a terminat pe locul al patrulea.

Tatăl are bani

O explicație a prezenței sale la Haas, din 2025, este sprijinul financiar al tatălui său, David Bearman, CEO al Aventum Group, un sprijin estimat a fi anual între 10 și 15 milioane de dolari.

Dar asta e regula în prezent. În zilele noastre, nu pătrunzi în “Marele Circ” fără un sprijin financiar consistent. S-au dus vremurile în care Kimi Raikkonen primea o șansă doar pentru că era rapid. Poate singura excepție, azi, este Esteban Ocon, cu părinți de condiție modestă, care a fost “salvat” în 2014 de către Toto Wolff.

Reclamă

Calitățile unui campion mondial

Care e diferența dintre un pilot foarte bun și unul care va câștiga titlul mondial? Nimeni nu știe. Vorbind de britanici, Johnny Herbert părea cândva o mare speranță și era dat drept noul Nigel Mansell. Martin Brundle la fel. Niciunul n-a ajuns însă campion mondial. Nici măcar aproape de titlul mondial.

Sunt câteva calități importante ale unui pilot, mai ales în cazul unuia foarte tânăr. Cea mai importantă, după mine, este adaptabilitatea. Dacă îi dai unui pilot un cărucior de supermarket cu motor de mașină de spălat, iar el scoate totuși un timp bun pe tur, asta înseamnă că are viitor. Adaptabilitatea nu înseamnă doar să iei forma vasului în care ești pus, ci să analizezi informațiile pe care ți le oferă mediul înconjurător, să-ți adaptezi reacțiile la ele, să te mulezi pe personalitatea oamenilor cu care lucrezi.

Să fii capabil să înveți ceva și de la o muscă zburând deasupra capului tău, dacă ai ocazia.

Factorul mental. Sunt pregătiți?

Apoi, este chestiunea mentală. Ce faci în acele trei ore și jumătate dintre primirea veștii că vei concura pentru Ferrari în F1 și urcarea în mașină? E ca și cum ai fi solist vocal într-o trupă tribut de rock și primești un telefon de la managerul celor de la Iron Maiden. “Bruce Dickinson a plecat și n-avem înlocuitor. Cânți în seara asta cu noi la Rio?”. Cum îți setezi mentalul pentru așa ceva? Cum îți domini emoțiile? Bearman e bun la acest capitol, după cum s-a văzut la Jeddah.

Însă cea mai importantă calitate este constanța. Aici Oliver Bearman stă cam rău. Are foarte multe abandonuri în F2. Iar Haas este o echipă unde fiecare șansă primită trebuie transformată în puncte.

Rezultatele spun că Antonelli e mai rapid

Coechipierul lui Bearman, Kimi Antonelli, stă mult mai bine la acest capitol. Cu aceeași mașină, este pe locul al șaptelea în F2, cu 87 de puncte. Mai mult decât dublul punctelor lui Bearman. A câștigat și o cursă de sprint, pe ploaie, la Silverstone, și una “feature”, la Hungaroring. Ambele victorii au fost dublate de realizarea celui mai rapid tur.

Antonelli, pentru care FIA a acordat o dispensă de vârstă, este, în prezent, ținut cumva în șah. Există un loc liber la Mercedes, prin plecarea lui Lewis Hamilton la Ferrari. Toto Wolff, CEO la Mercedes F1, încă nu a anunțat ce pilot va ocupa acest loc la anul. Există încă speranța că-l poate aduce pe Verstappen? Sau pe Sainz? Ambii piloți au, se pare, clauze de ieșire din înțelegerile lor cu Red Bull, respectiv cu Williams.

Se pare însă că Antonelli este în pole-position pentru locul de la Mercedes. Mutarea ar urma să fie anunțată, pentru efect maxim, la începutul lui septembrie, în preajma cursei de la Monza.

Greșelile și problemele monopostului PREMA l-au ținut pe Kimi Antonelli pe loc în prima parte a sezonului. Însă exact asta și a vrut Wolff să vadă: cum se adaptează pilotul adolescent la o mașină cu probleme. “Vă spun limpede: la vârsta lui, lipsa de maturitate nu mi-ar fi permis să iau decizii atât de bune într-un mediu atât de competițional. Vreau să-l văd făcând greșeli, să învețe din ele, să continue să-și ghideze echipa pentru a-I îmbunătăți performanța, să conserve pneurile”.

Va fi din nou Florin Tănase un jucător decisiv pentru FCSB?

Loading ... Loading ...
Citește și:
17:14

Elisabeta Lipă, după încheierea JO 2024: „Putem face Los Angeles-ul să fie mult mai bun”. Mesaj şi pentru Federaţia de Gimnastică

17:11

VideoAntenaSport Update! Cele mai tari ştiri ale zilei de 12 august

16:51

Unul dintre cei mai vechi jucători de la Rapid a plecat din Giuleşti! Anunţul făcut de club: „Mult succes!”

16:39

Mihaela Cambei, discurs magistral la sosirea în România: „A fost ceva unic şi va rămâne unic!” Promisiune uriaşă

16:30

Răzvan Lucescu o avertizează pe Malmo înaintea returului de la Salonic: „Va fi un meci diferit. Avem mentalitate de învingători”

15:38

Antrenorul de la Benfica, replică tranşantă pentru critici după eşecul din prima etapă: „Responsabilitatea e a mea!”

1 VIDEOFC Porto – Gil Vicente 3-0. Start perfect de sezon pentru „dragoni”. Show total în Liga Portugal, live în AntenaPLAY 2 Team România la Jocurile Olimpice 2024 – ziua 16 | Delvine Relin Meringor, locul 7 la maraton. Joan Melly nu a încheiat cursa 3 Unde îşi va primi Ana Bărbosu medalia de bronz! Anunţul făcut de Comitetul Internaţional, după scandalul de la Jocurile Olimpice 4 Suma plătită de statul român, după ce 16 români au câştigat medalii la Jocurile Olimpice! Ce se întâmplă cu Sabrina Voinea 5 Scene şocante la Buzău! Jucătorii Rapidului, înjuraţi şi scuipaţi de propriii fani: „Afară din Giuleşti!” 6 FotoIubita lui Valentin Mihăilă, răvăşitoare pe plaja din Monaco: „Sirenă”. Ami l-a dat peste cap pe atacantul român
Citește și