În ultimul timp se discută foarte mult despre doi piloți foarte tineri: italianul Andrea Kimi Antonelli (născut pe 25.08.2006) și englezul Oliver Bearman (născut pe 8 mai 2005). Cât de buni sunt Bearman și Antonelli? Ei sunt în prezent colegi de echipă în F2 la PREMA Racing.
Bearman a pășit în F1 cu dreptul
Oliver Bearman e primul pilot de Formula 1 venit pe lume când Michael Schumacher era deja septuplu campion mondial. Nu știu cum e știrea asta pentru voi, dar mie îmi dă frisoane.
Bearman a debutat în acest an în Formula 1, la Marele Premiu al Arabiei Saudite. L-a înlocuit la Ferrari pe Carlos Sainz. La debutul lui de la Jeddah, în trei ore și jumătate de la mometul în care a aflat că va concura, Bearman a trecut de la o mașină la o alta cu mai bine de o treime cai-putere în plus. La monopostul Ferrari forțele de inerție resimțite sunt mult mai mari, cu alte distanțe de frânare și unde parametrii de controlat sunt mai mulți și mai complecși. Rezultatul? A scos în Q2 un timp cu doar 0,036 secunde mai slab ca al lui Hamilton.
Mai degrabă Verstappen sau mai degrabă Mazepin?
“N-am văzut niciodată ceva mai bun” a declarat despre tânărul pilot englez Jock Clear, directorul Academiei Ferrari. Clear a fost, printre altele, “performance engineer” pentru Jacques Villeneuve, Coulthard, Barrichello, Nico Rosberg, Michael Schumacher și Hamilton. “Impresionant” a spus și Hamilton, care a terminat cursa din Arabia Saudită în spatele lui Bearman.
Pe de altă parte, așa cum au scris cei de la gpblog, dacă am judeca după prestația lui din F2, Bearman nu ar trebui să fie în Formula 1. Este, în prezent, pe locul 15 în F2, cu 34 de puncte. Nu a ocupat până acum niciun loc pe podium. Singura lui cursă memorabilă a fost la Monte Carlo, când a plecat de pe poziția a 12-a și a terminat pe locul al patrulea.
Tatăl are bani
O explicație a prezenței sale la Haas, din 2025, este sprijinul financiar al tatălui său, David Bearman, CEO al Aventum Group, un sprijin estimat a fi anual între 10 și 15 milioane de dolari.
Dar asta e regula în prezent. În zilele noastre, nu pătrunzi în “Marele Circ” fără un sprijin financiar consistent. S-au dus vremurile în care Kimi Raikkonen primea o șansă doar pentru că era rapid. Poate singura excepție, azi, este Esteban Ocon, cu părinți de condiție modestă, care a fost “salvat” în 2014 de către Toto Wolff.