Închide meniul

A trișat Red Bull? Analiza lui Adrian Georgescu

Adrian Georgescu Publicat: 22 august 2024, 8:00

Reclamă
A trișat Red Bull? Analiza lui Adrian Georgescu

A trișat Red Bull? Analiza lui Adrian Georgescu

Monopostul Red Bull / Profimediaimages

Un vechi și reputat jurnalist, Peter Windsor, a postat zilele trecute pe X (fostul Twitter) un mesaj. Conform acestuia, se pare că Red Bull ar fi folosit un sistem inteligent de frânare, înainte ca echipa să fie obligată să-l îndepărteze, în cursa din Miami. Aceasta ar explica abandonul cauzat de frâne din Australia al lui Verstappen și problemele echipei de după MP al Chinei.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Există o potrivire interesantă, care ar putea susține această ipoteză.

O subliniere bizară

În Formula 1 ai voie să ai frânare diferențiată, dar numai între cele două punți. Toate echipele fac acest lucru. Fiecare team reglează această distribuție, care contribuie la egalizarea temperaturilor discurilor de frână, la reducerea distanței de frânare (prin deplasarea ponderii către puntea din față), la echilibrarea monoposturilor și la corectarea comportamentului subvirator sau supravirator. Frânarea diferențiată între roțile aceleiași punți, stânga-dreapta, e însă interzisă.

În articolul 11.1.2 din Regulamentul tehnic, rubrica Circuite de frânare și distribuție a presiunii, scrie că “este interzis orice sistem sau mecanism care poate produce, sistematic sau intenționat, cupluri de frânare asimetrice pe o anumită axă”. Interesant e însă faptul că această precizare, care exista în numărul din iunie al buletinului FIA, a fost scoasă în evidență cu o altă culoare în numărul de la sfârșitul lunii iulie.

Reclamă
Reclamă

De ce a fost nevoie de această evidențiere? De obicei, atunci când FIA intervine asupra unui detaliu tehnic al unui paragraf din regulament, o face pentru a umple orice „zone gri” care ar putea fi exploatată de către o echipă. Sublinierea putea să servească la „avertizarea” unei anume echipe care căuta să obțină un avantaj în acea zonă sau care deja îl obținuse.

Cum funcționează frânarea diferențiată

Cum funcționează însă un astfel de sistem și de ce este interzis?

La intrarea într-un viraj, forțele de inerție mută încărcarea către pneul din exteriorul axei. Un dispozitiv care ar redistribui forța de frânare între cele două roți distribuie, în mod controlat, mai multă forță de frânare pe pneul exterior. Acest lucru contribuie la o uzură mai redusă a pneurilor prin evitarea blocării.

Reclamă

Mașinile construite de Adrian Newey sunt, în general, performante în viraje rapide, profitând de o rigiditate mai mare a suspensiei. În același timp, ele își mențin eficacitatea pe secțiunile lente. În prima parte a sezonului, concurența nu a reușit un asemenea setup echilibrat. Potrivit lui Peter Windsor, scăderea în performanțe a mașinilor Red Bull poate fi explicabilă și prin demontarea acestui sistem.

Și McLaren a încercat un asemenea sistem, în 1998

Ideea frânării diferențiate nu e nouă în Formula 1. Sistemul cu cea de-a treia pedală a fost introdus de McLaren în cea de-a doua jumătate a sezonului 1997. Cu ajutorul acestuia, piloții puteau aplica o frânare suplimentară pe una dintre cele două roți din spate. Prin reducerea vitezei roții interioare comparativ cu a celei exterioare, ajuta mașina să vireze. Să notăm că monpostul McLaren de atunci era tot o mașină gândită de Adrian Newey. Acest sistem a fost declarat ilegal după câteva curse desfășurate în 1998, în urma unei contestații introduse de Ferrari, după ce, inițial, fusese considerat OK.

Reclamă

Va câştiga Rapid titlul în acest sezon, sub conducerea lui Marius Şumudică?

Loading ... Loading ...
Citește și:
12:35

Motivul uluitor pentru care un jucător de la Barcelona poate fi suspendat, chiar dacă nu a jucat în prima etapă

12:12

Andrei Nicolescu a anunţat unde se va juca Dinamo – FCSB! Ce regret are administratorul special al „câinilor”

11:45

Un internaţional elveţian a semnat cu o formaţie din Liga 1! CV impresionant pentru atacantul de 26 de ani

11:25

LASK Linz – FCSB LIVE TEXT (20:00). Campioana României luptă pentru calificarea în Europa League. Echipele probabile

10:57

Jannik Sinner, apărat de un alt jucător care a fost depistat cu clostebol: „Este pentru imbecili”. Săgeţi către Nick Kyrgios

10:28

Gigi Becali, luat la ţintă şi de austrieci! Cum a fost descris patronul FCSB-ului înaintea dublei cu LASK: „Are cazier”

1 FotoFiica lui Marius Şumudică, mesaj emoţionant după ce tatăl său şi-a îndeplinit cel mare mare vis 2 FotoMarius Şumudică, uluit de locuinţa milionarului Dan Şucu: „Nu pot cumpăra eu o asemenea casă, era ca un muzeu” 3 FotoDeian Sorescu şi-a cerut iubita în căsătorie. Tânăra a izbucnit imediat în plâns 4 Foto„Dacă rămânea în Moldova, cred că nu mai era printre noi” Povestea cutremurătoare a Anastasiei, medaliata cu argint de la Paris! 5 „Mișcare senzațională” Scoţienii au reacţionat după ce au aflat că Rapid îl vrea pe Ianis Hagi! Ce au scris de duelul Ianis-Gică! 6 „Rapidistul Şumudică a murit!” Decizia brigăzii ultra după venirea lui Marius Şumudică la Rapid!
Citește și