Închide meniul

Kung fu Cantona. ”Regreți ceva?” ”Sigur! Că nu l-am lovit și mai tare și că fotograful n-a căzut din copac!”

Antena Sport Publicat: 27 aprilie 2021, 17:12

Reclamă
Kung fu Cantona. ”Regreți ceva?” ”Sigur! Că nu l-am lovit și mai tare și că fotograful n-a căzut din copac!”

Hepta

Cantona, așa cum ne-a obișnuit: încercând, mereu, să șocheze

26 ianuarie 1995. Eric Cantona este eliminat în partida Crystal Palace – Manchester United, de către arbitrul Alan Wilkie, în minutul 48, după un fault dur. Așa, ca o curiozitate: e a cincea oară când pleacă mai devreme la vestiare… Încă e egal, 0-0, dar egal se va termina, 1-1. 

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Francezul nu pare nervos la început. Umblă la gulerul ridicat, trece prin fața managerului Alex Ferguson și dă impresia că se va duce la vestiare. Matthew Simmonds, un suporter al gazdelor, îl înjură și face semne obsecene către el. Pentru că tânărul e în primul rând, Cantona aude un: ”Întoarce-te în Franța, cu a ta mamă c…ă, bastardule!” Hop, face cale întoarsă și, cu o mișcare de kung-fu, îl lovește, peste panourile publicitare, pe Simmonds! Cade, se ridică, și începe să dea cu pumnii. Coechipierii îl calmează cu greu, Schmeichel îl extrage de acolo în timp ce fanii locali, 18.224 de spectatori, urlă și ar păpa din el. Faimoasa ”schemă” face înconjurul lumii.

Folosit pentru a fi dat exemplu: ”Nu faceți ca el!”

Agresiunea îl costă pe Eric nouă luni de suspendare și 120 de ore de muncă în folosul comunității. Plus stigmatul de jucător-problemă. La 26 de ani de atunci, Cantona nu regretă nimic. Ba da, după cum afirmă în filmul ”The United Way”, la care este co-scenarist, dar și povestitor: ”M-au insultat de mii de ori și niciodată nu am reacționat. Dar uneori ești fragil… Regret, totuși, ceva: Mi-ar fi plăcut să-l lovesc mai tare! Am fost sancționat nouă luni. M-au folosit pentru a mă da exemplu!”

Apoi continuă. ”Nu aveam voie să joc deloc, dar m-am băgat la un meci amical, disputat cu porțile închise. Fotograful era suit într-un copac, în afara arenei. A tras poza. Din păcate, n-a căzut! A doua zi, imaginea era în toate ziarele. Federația Engleză a vrut să mă suspende și mai mult”, adaugă francezul. ”Altă echipă mă dădea afară, cu siguranță… Asta e diferența între United și celelalte trupe…. Alex Ferguson m-a dorit și l-am simțit ca pe un tată pentru mine. Însă din acel moment, am avut numai probleme cu presa și cu suporterii echipelor adverse”, recunoaște el.

Reclamă

Eric Cantona a evoluat din 1992 în 1997 la Manchester United. A adunat 185 de partide și a marcat 82 de goluri. Patru titluri de campion. 

Recomandări
Citește și:

Care va fi finala UEFA Champions League?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
0:15 VIDEOMax Verstappen, pole position în cursa de sprint a Marelui Premiu de la Miami (Antena 3 CNN şi în AntenaPLAY, de la ora 19:00) 3
mai
23:57
Mihai Stoica a anunţat o schimbare majoră la FCSB: „Poate chiar se va ajunge să se voteze!”
3
mai
22:55
„Penibil!” Oficialii de la Sepsi au ieșit la atac după 4-1 cu Farul! Mesaj dur despre scandările xenofobe
3
mai
22:45
„Nu le-am dat nicio șansă” Reacții categotice din tabăra lui Sepsi după 4-1 cu Farul! Ce s-a spus despre performanța de la Ovidiu
3
mai
22:37
Prima reacţie a lui Gică Hagi, după umilinţa din Farul – Sepsi 1-4: „Un meci de care îţi este ruşine! E greu să accepţi”
3
mai
22:26
Marius Ștefănescu, anunțul momentului despre transferul la FCSB. Ce a spus despre declarațiile lui Laszlo Dioszegi
3
mai
22:16
VIDEOProgramul complet al F1 Academy™ de la Miami! Abbi Pulling, pe primul loc în a doua sesiune de antrenamente, live în AntenaPLAY
3
mai
21:59
Farul – Sepsi 1-4! Umilință uriașă pentru echipa lui Gică Hagi! Safranko a făcut spectacol la Ovidiu
3
mai
21:29
România – Japonia LIVE VIDEO în AntenaPLAY (13:30). Ultimul meci de la Campionatul Mondial de hochei pentru tricolori
3
mai
21:27
OFICIAL! Edi Iordănescu poate convoca 26 de jucători pentru EURO 2024. Decizia luată de UEFA
Vezi toate știrile
Citește și