Închide meniul

CIO a luat hotărârea finală în privinţa participării sportivilor din Rusia şi Belarus la Jocurile Olimpice de la Paris

Reclamă

Alex Masgras Publicat: 8 decembrie 2023, 17:58

CIO a luat hotărârea finală în privinţa participării sportivilor din Rusia şi Belarus la Jocurile Olimpice de la Paris

CIO a luat hotărârea finală în privinţa participării sportivilor din Rusia şi Belarus

Logo-ul Jocurilor Olimpice / Profimedia

CIO a luat hotărârea finală în privinţa participării sportivilor din Rusia şi Belarus la Jocurile Olimpice de la Paris, care se vor desfăşura în perioada 26 iulie – 11 august 2024.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

CIO a decis să le permită acestor sportivi să participe la întrecerile de la Paris, cu condiţia să participe sub steag neutru şi să nu susţină invadarea Ucrainei de către Rusia.

CIO a luat hotărârea finală în privinţa participării sportivilor din Rusia şi Belarus la Jocurile Olimpice de la Paris

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a autorizat vineri participarea sportivilor ruşi şi belaruşi la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris sub drapel neutru, excluzând probele pe echipe şi cu condiţia ca ei să nu fi susţinut activ invadarea Ucrainei de către Rusia, informează AFP, potrivit agerpres.ro.

Potrivit unui comunicat al CIO, doar unsprezece „sportivi individuali neutri”, dintre care opt ruşi şi trei belaruşi, s-au calificat până acum la JO 2024, în comparaţie cu aproximativ şaizeci de sportivi ucraineni.

Chestiunea este crucială, deoarece CIO a fost mult timp îngrijorat de absenţa unei delegaţii ucrainene la Paris sau de prezenţa uneia puţin numeroase, ceea ce ar fi făcut ca prezenţa sportivilor ruşi să fie şi mai delicată din punct de vedere politic, chiar şi fără imn sau drapel.

Reclamă

După ce i-a exclus pe ruşi şi pe belaruşi din sportul mondial la sfârşitul lunii februarie 2022, în urma invadării Ucrainei de către Rusia, CIO a acţionat, aşadar, în două etape pentru a organiza revenirea lor, explicând în numeroase rânduri că sportivii nu trebuie „să plătească” pentru acţiunile guvernului lor.

În luna martie, CIO a recomandat federaţiilor internaţionale să-i reintegreze pe ruşi şi pe belaruşi sub drapel neutru în competiţiile lor, amânând totodată „până la momentul potrivit” decizia sa referitoare la JO 2024 de la Paris şi JO 2026 de la Milano-Cortina.

CIO a aşteptat pentru a evalua desfăşurarea competiţiilor, considerată a fi în general satisfăcătoare, şi să vadă evoluţia poziţiei guvernului ucrainean, care a cerut mai întâi sportivilor săi să boicoteze orice eveniment în care sunt implicaţi ruşi, înainte de a-şi atenua poziţia în această vară.

Reclamă 4 / 0/3

Majoritatea federaţiilor internaţionale au urmat această recomandare, în timp ce atletismul refuză în continuare să-i reintegreze pe ruşi. Al 12-lea Summit Olimpic, organizat marţi la Lausanne, a transmis un semnal clar al lumii sportive.

Reprezentanţii federaţiilor internaţionale, ai celor 206 comitete olimpice naţionale şi ai sportivilor au cerut o decizie „rapidă”, pentru a permite prezenţa la Paris a unui mic număr de sportivi ruşi şi belaruşi care au putut trece peste obstacolul calificărilor.

Recomandări

Este absenţa lui Olimpiu Moruţan de la EURO 2024 o pierdere mare pentru România?

Loading ... Loading ...
Reclamă
Citește și:
Ultimele știri
0:39 Gigi Becali l-a comparat pe Florinel Coman cu Diego Maradona: „Asta a făcut la FCSB!”. Propunere în direct de 500.000 de euro 0:21 Decizia luată de Gigi Becali, după gafa colosală a lui Ştefan Târnovanu din Sepsi – FCSB 2-2: „Înseamnă că nu vede bine!” 0:07 „Mi-am bătut joc!” Ştefan Târnovanu şi-a asumat toată răspunderea după Sepsi – FCSB 2-2. Răspuns la ameninţările lui Gigi Becali 0:05 Cât de gravă e accidentarea lui Florinel Coman, din Sepsi – FCSB! Anunţ înaintea confruntării cu Gică Hagi: „Să rupem blestemul!” 24
apr.
23:40
Cum poate deveni FCSB campioană, după remiza cu Sepsi! Roş-albaştrii, la un pas de titlu
24
apr.
22:40
Sepsi – FCSB 2-2. Coman s-a „rupt”, Târnovanu a gafat. Sărbătoarea de titlu a roş-albaştrilor se amână, după un meci de coşmar!
24
apr.
22:40
Fabrizio Romano a anunţat că Xavi va rămâne la Barcelona! Cine l-a făcut pe antrenorul catalanilor să se răzgândească
24
apr.
22:35
VIDEOImagini COLOSALE din vestiarul Unirii Slobozia, după promovarea în Liga 1! S-a sărbătorit pe „modelul” Inter
24
apr.
22:30
VIDEOAEK – Panathinaikos 3-0 şi Aris – Olympiacos 1-1 au fost în AntenaPLAY! Pas uriaş spre titlu pentru AEK. Probleme pentru Lucescu
24
apr.
22:26
Florinel Coman s-a accidentat în Sepsi – FCSB! Lovitură pentru „Mbappe”, înainte de EURO 2024
Vezi toate știrile
Citește și