Închide meniul
NEWS ALERT

România s-a calificat la Cupa Mondială de Rugby din 2023! Apelul Spaniei a fost refuzat

Dan Roșu Publicat: 27 iunie 2022, 15:19

România s-a calificat la Cupa Mondială de Rugby din 2023! Apelul Spaniei a fost refuzat

Jucătorii României, pe Stadionul Arcul de Triumf / Hepta

  • România s-a calificat la CM 2023
  • Spania a fost descalificată

România s-a calificat la Cupa Mondială de Rugby din 2023. O comisie independentă de apel a menţinut decizia de descalificare a echipei Spaniei de la turneul final, a anunţat, luni, World Rugby, fapt sinonim cu calificarea directă a „stejarilor” la competiţia din Franţa.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

În urma apelului depus de Federaţia Spaniolă de Rugby (FER), comisia independentă de apel a menţinut decizia originală a Comisiei independente de judecată, legată de încălcarea regulilor de eligibilitate a jucătorilor în timpul procesului de calificare la Cupa Mondială din 2023, luată pe 5 mai.

România s-a calificat la Cupa Mondială de Rugby din 2023

Spania a fost găsită vinovată că l-a aliniat pe Gavin van den Berg în două meciuri de calificare la CM 2023, deşi acesta nu era eligibil. Sancţiunea comisiei a fost de a amenda federaţia spaniolă şi de penalizare cu puncte, rezultând că Spania nu mai este calificată pentru CM 2023.

Reclamă

Comisia independentă de apel a fost compusă din preşedintele Wang Shao Ing, Adam Casselden şi John Langford (fost jucător australian).

Federaţia spaniolă trebuia să demonstreze în apel că decizia Comisiei de judecată a fost greşită, că este în interesul justiţiei ca decizia să fie schimbată sau că sancţiunea impusă a fost excesivă sau greşită din principiu.

Reclamă

România s-a calificat la Cupa Mondială de Rugby din 2023. Reacţia lui Alin Petrache

„Suntem bucuroși că România a revenit la Cupa Mondială de Rugby și este în acest moment singura națională masculină a țării noastre care participă la un eveniment global. Nu trebuie să diminuăm cu nimic meritul jucătorilor pentru că ei au dus echipa România într-o poziție calificabilă, să nu uităm că în toamnă urma să participăm în Franța la turneul de recalificare. Nu este un cadou pe care îl primim, este un loc pe care echipa l-a obținut prin muncă. Eforturile au fost uriașe și trebuie să le mulțumim jucătorilor, antrenorilor și tuturor cluburilor care au contribuit la aceste meciuri disputate în ultimii ani.
Situațiile nu au fost cele mai bune în această campanie de calificare. Dacă vă reamintiți am început în 2021 antrenându-ne prin malluri și fără un teren clar de antrenament și de meci, cu întârzieri bugetare, multă birocrație și puțină predictibilitate, cu Federația amendată că nu a putut juca pe Arcul de Triumf meciurile de anul trecut, cu pandemie și cu o schimbare a generațiilor.

Tocmai de aceea este importantă această calificare. Revenind la Cupa Mondială, vom evolua într-o grupă extrem de grea cu campioana mondială Africa de Sud, Irlanda, Scoția și probabil Tonga, iar obiectivul nostru este de a obține cel puțin o victorie. Avem nevoie de susținere din partea tuturor, urmează o perioadă lungă de pregătire în care echipa națională are nevoie de liniște, de stabilitate, de cele mai bune condiții. Stadionul Național de Rugby Arcul de Triumf va fi baza centrală a pregătirii Stejarilor pentru Cupa Mondială„, a declarat Alin Petrache, președintele FRR.

Spania a făcut apel

Forul spaniol a încercat să introducă noi probe, care nu fuseseră prezentate anterior, precizează comunicatul, iar comisia de apel a cântărit atent argumentele şi noile dovezi, însă a decis să nu le admită. ”Federaţia spaniolă nu a reuşit să explice de ce probele nu au fost disponibile la momentul judecăţii cazului; nu ar fi în interesul justiţiei să le admită, după ce a au fost luate în considerare circumstanţele, inclusiv faptul că parte a noilor dovezi au fost nu numai incomplete, dar conţineau şi acuzaţii împotriva jucătorului şi a altor persoane în legătură cu alterarea unei fotocopii a documentului său de identitate care a făcut obiectul anchetei”, subliniază comunicatul.

Reclamă

În concordanţă cu regulile World Rugby, decizia Comisiei independente de apel este finală şi n mai există o altă cale de atac.

Având în vedere sancţiunea de zece puncte aplicată echipei Spaniei în clasamentul calificărilor europene, rezultă că România s-a calificat la Cupa Mondială din 2023, înlocuind Spania, iar Portugalia va înlocui România la turneul final de calificare din noiembrie 2022.

Spania a fost amendată cu 25.000 de lire sterline

Spania a fost amendată în primă instanţă cu 25.000 de lire sterline (31.080 de dolari) şi penalizată cu cinci puncte pentru fiecare dintre cele două meciuri în care a jucat Van den Berg.

FER a anunţat că echipa Alcobendas va fi retrogradată în divizia a doua a campionatului Spaniei pentru „falsificarea de către membri ai clubului a documentului jucătorului său Gavin van den Berg”.

S-a stabilit că membri ai clubului din Alcobendas au manipulat paşaportul lui van den Berg, pentru a părea că sud-africanul nu a lipsit din Spania mai mult de două luni în primul an şi a facilita astfel reclasificarea sa ca jucător domestic în beneficiul clubului.

Ulterior, Federaţia spaniolă a deschis o procedură disciplinară extraordinară împotriva clubului Alcobendas, deoarece FER „avea cunoştinţă de o posibilă modificare a unui document oficial care îi acorda lui Gavin van den Berg statutul de jucător eligibil”.

Reclamă
Reclamă
Citește și:
Pe același subiect
Probleme în lotul României, înainte de meciul cu Scoţia, de la Cupa Mondială
Alte sporturi • 26 sept., 14:09
Probleme în lotul României, înainte de meciul cu Scoţia, de la Cupa Mondială. 3 rugbişti, chemaţi în Franţa
Real Madrid a acuzat dur arbitrajul după înfrângerea cu Atletico Madrid
La Liga • 25 sept., 19:56
Real Madrid a acuzat dur arbitrajul după înfrângerea cu Atletico Madrid: „Este jenant. Prestaţie lamentabilă”
Luis Rubiales și-a dat demisia de la conducerea Federației Spaniole de Fotbal!
Fotbal extern • 11 sept., 0:41
Luis Rubiales și-a dat demisia de la conducerea Federației Spaniole de Fotbal!
O legendă a României, mesaj pentru „stejari” înaintea debutului la Cupa Mondială de Rugby
Alte sporturi • 9 sept., 12:24
O legendă a României, mesaj pentru „stejari” înaintea debutului la Cupa Mondială de Rugby: „Vom reveni acolo unde am mai fost”
Preliminarii EURO 2024
Fotbal extern • 8 sept., 23:45
Preliminarii EURO 2024 | Slovacia – Portugalia 0-1 și Georgia – Spania 1-7 au fost meciurile serii. Toate rezultatele
Ultimele știri
0:07 VideoAngel Di Maria, bucurie nebună după golul marcat în Benfica – Porto! Cifre fabuloase pentru starul argentinian 0:05 Dorinel Munteanu și-a avertizat jucătorii după Oțelul – Dinamo 1-0: „Cine nu respectă nu va fi prieten cu mine” 0:01 Sergio Ramos, autogol uluitor în FC Barcelona – Sevilla. Lamine Yamal l-a făcut de râs pe experimentatul fundaș 29
sept.
23:55
VIDEOBenfica – FC Porto 1-0. Angel Di Maria a decis „Clasicul” Portugaliei. A fost spectacol total în AntenaPLAY. Toate fazele
29
sept.
23:39
Ovidiu Burcă s-a prăbuşit emoţional după Oţelul Galaţi – Dinamo 1-0: „Nu îmi mai puneţi întrebarea asta!”
29
sept.
23:13
Neluţ Roşu, dărâmat după autogolul din Oţelul – Dinamo 1-0: „Dacă eram în atac, o dădeam 5 metri peste poartă! O seară neagră!”
29
sept.
23:10
VIDEOFază controversată în Benfica – FC Porto! Arbitrul l-a eliminat pe Fabio Cardoso, după ce a atins mingea înainte de contact
29
sept.
22:33
VideoShow total în tribune la Benfica – Porto! Atmosferă colosală creată de fani
29
sept.
22:20
VIDEOGol fabulos de la 30 de metri marcat de Denis Alibec! Atacantul a înscris din nou pentru Muaither
29
sept.
21:50
Oțelul – Dinamo 1-0. Echipa lui Ovidiu Burcă a ajuns la 4 înfrângeri consecutive. Trupa lui Dorinel, pe loc de playoff
Vezi toate știrile
EMISIUNI
Eduard Novak, la AS.ro LIVE
Eduard Novak, la AS.ro LIVE