Închide meniul

Ce rentă viageră şi-a asigurat David Popovici, la 19 ani! Va primi mai mulţi bani de la statul român decât Ion Ţiriac

Publicat: 4 august 2024, 8:53

Reclamă
Ce rentă viageră şi-a asigurat David Popovici, la 19 ani! Va primi mai mulţi bani de la statul român decât Ion Ţiriac

Ce rentă viageră şi-a asigurat David Popovici, la 19 ani

David Popovici, Ion Ţiriac şi Nadia Comăneci / Colaj Profimediaimages

A devenit cunoscut ce rentă viageră şi-a asigurat David Popovici, la 19 ani. Înotătorul român a făcut senzaţie la Jocurile Olimpice 2024 şi s-a întors acasă cu o medalie de aur şi una de bronz. „Regele Nataţiei” a devenit primul campion olimpic, la băieți, din istoria natației românești.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

De 20 de ani nu mai câștigase niciun reprezentant al României vreo medalie la o ediție a Jocurilor Olimpice. În momentul în care Camelia Potec și Ionuț Florea triumfau la Atena, David Popovici nici măcar nu era născut.

Ce rentă viageră şi-a asigurat David Popovici, la 19 ani

Pentru performanţa remarcabilă reuşită la Paris, David Popovici va încasa renta viageră abia după ce îşi va încheia cariera. Acesta poate primi o sumă importantă lună de lună.

Renta viageră se acordă începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care sportivul se retrage din activitate„, este specificat în lege.

Conform Legii nr. 69 din 28 aprilie 2000, sportivii care au obţinut medalii la cele mai importante competiţii pot cere primirea unei rente viagere. Aceasta se asigură în următoarele condiţii, potrivit legislatie.just.ro:

Reclamă
Reclamă 4

(1) Sportivul de performanţă care a obţinut o medalie de aur, argint sau de bronz în probele individuale sau pe echipe din cadrul jocurilor olimpice sau o medalie de aur la campionatele mondiale şi europene de seniori probe olimpice are dreptul, la cerere şi cu confirmarea Ministerului Tineretului şi Sportului, la o renta viageră.

(2) Renta viageră prevăzută la alin. (1) reprezintă echivalentul a 1,5 salarii medii brute pe economie.

(3) Pentru stabilirea rentei viagere se utilizează salariul mediu brut pe economie comunicat de Comisia Naţionala pentru Statistica pentru luna anterioară celei în care se face plata drepturilor.

Reclamă

(4) Renta viageră se acordă începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care sportivul se retrage din activitate, dar nu mai devreme de data intrării în vigoare a prezentei legi.

(5) În funcţie de nivelul performantei sportive, din renta viageră, calculată potrivit prevederilor alin. (2), drepturile lunare se acordă din 1,5 salarii medii brute pe economie, după cum urmează:

a) – 100% pentru prima medalie de aur obţinută la jocurile olimpice;

– 80% pentru prima medalie de argint obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele mondiale;

– 70% pentru prima medalie de bronz obţinută la jocurile olimpice sau pentru prima medalie de aur obţinută la campionatele europene;

b) 50% din valoarea indemnizaţiei corespunzătoare cuvenite potrivit lit. a) pentru următoarele medalii de aur obţinute la jocurile olimpice, campionatele mondiale sau campionatele europene.

Renta viageră primită de sportivi nu este impozitabilă

(6) Pentru sportivii care cumulează titlul de campion olimpic şi cel de campion mondial sau european ori titlul de campion mondial cu cel european renta viageră acordată pentru cea mai buna performanta se cumulează cu cea pentru performanta inferioară, potrivit nivelurilor prevăzute la alin. (5) lit. b).

(7) Fondurile necesare pentru plata drepturilor prevăzute în prezentul articol se aloca de la bugetul de stat şi se plătesc de Ministerul Tineretului şi Sportului.

(8) Modalităţile de plată a drepturilor prevăzute la alin. (1) se stabilesc prin ordin al ministrului tineretului şi sportului şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

(9) Renta viageră prevăzută în prezentul articol se plăteşte lunar în lei şi nu este impozabilă.

(10) În perioada revenirii în activitate ca sportiv activ plata rentei viagere se suspenda.

În luna mai 2024, salariul mediu brut în România a fost de 8.355 de lei, cu 12.7% mai mare decât în aceeaşi lună a anului trecut. Prin urmare, David Popovici ar trebui să primească 12.535 de lei pentru medalia de aur de la 200 de metri liber. Pentru bronzul de la 100 de metri liber ar urma să i se adauge alţi 8.772 de lei. În total ar fi vorba de 21.307 lei.

Cum renta viageră maximă este stabilită acum la 16.635 de lei, atât ar putea primi şi David Popovici. El ar încasa o sumă similară cu Nadia Comăneci, Sandra Izbaşa, Elisabeta Lipă sau Marian Drăgulescu.

Pentru rezultatele excepţionale de la Jocurile Olimpice 2024, David Popovici va primi 200.000 de euro de la COSR.

Ce pensie poate avea miliardarul Ion Ţiriac

Ion Ţiriac încasează lunar o pensie de 12.000 de lei de la statul român. Fostul jucător de tenis a ales însă să nu o ridice în ultimii 25 de ani.

Toţi banii au intrat într-un cont şi nu au fost folosiţi încă, ţinând cont de averea avută de fostul jucător.

Motivul pentru care Ion Ţiriac are o pensie atât de mare se leagă de perioada în care acesta şi-a terminat cariera în tenis. Următorii 20 de ani acesta a fost ofiţer în Ministerul de Interne şi a ieşit la pensie cu grad de colonel, susţine sursa citată.

Ţiriac a revenit pe primul loc în topul celor mai bogaţi români. Are o avere estimată de Forbes la 2.1 miliarde de dolari.

Ion Țiriac i-a făcut un cadou uriaș lui David Popovici

Ion Țiriac i-a făcut un cadou uriaș lui David Popovici, la doar câteva ore după ce a devenit campion olimpic, la proba de 200 m liber de la Jocurile Olimpice de la Paris, acolo unde David a intrat în istorie.

Alexandru Ion Ţiriac este cel care a făcut anunţul că Fundaţia Ţiriac va face cadou câte o limuzină de lux pentru fiecare român prezent la Jocurile Olimpice care îşi va trece în cont o medalie de aur.

Cadoul reprezintă o limuzină electrică, Hyundai Ioniq 5, al cărei preţ este de aproximativ 50.000 de euro. Acesta este cadoul făcut de miliardarul român pentru cei mai buni sportivi din Team Romania.

Ca un gest de apreciere şi mândrie, Fundaţia Ţiriac propune un premiu prin care să îi răsplătească pe cei consideraţi comori locale. Munca lor şi mândria pe care ne-au adus-o tuturor românilor sunt uriaşe.

Fiecare dintre sportivii care vor câştiga o medalie de aur la Jocurile Olimpice va primi ultimul model de lumizină Hyundai Ioniq 5″, e anunţul făcut de Alexandru Ion Ţiriac, pe Instagram.

Se califică FCSB în play-off-ul Ligii Campionilor?

Loading ... Loading ...
Citește și:
12:42

Novak Djokovic – Carlos Alcaraz LIVE TEXT, ora 15:00. Marea finală de la Jocurile Olimpice 2024

12:04

Stella Rutto a ratat calificarea în finală la 3.000 metri obstacole, de la Jocurile Olimpice 2024

11:50

CFR Cluj – U Cluj LIVE TEXT, 22:00! Derby spectaculos în Gruia. Dan Petrescu, rivalul lui Ioan Ovidiu Sabău. Echipele probabile

11:50

LIVE TEXTTeam Romania la Jocurile Olimpice 2024 – ziua 9 | Speranţe tricolore la atletism. Bianca Ghelber, asalt spre finală!

11:02

Dan Petrescu l-a auzit pe David Popovici şi a făcut o comparaţie crudă între România şi Ungaria: „Hai să spunem realitatea!”

10:48

„Această luptă este pentru demnitatea mea!” Imane Khelif, reacţie fermă după ce a câştigat o medalie la Jocurile Olimpice

1 FotoImagini de senzaţie cu Ianis Hagi şi Elena în luna de miere. Paradisul unde au plecat cei doi: „Ce frumuseţe!” 2 Team Romania la Jocurile Olimpice 2024 – ziua 8 | O nouă MEDALIE DE AUR la canotaj! Echipajul de 8+1 feminin a făcut spectacol 3 Foto„Băi, nu vă e ruşine?” Sandu Lungu a răbufnit din cauza scandalului uriaş de la Jocurile Olimpice: „Până unde merge nesimţirea?” 4 Farul Constanța – Poli Iași 2-0. Prima victorie pentru Gică Hagi în noul sezon. Meciul de la Ovidiu, întrerupt de două ori! 5 Andrei Nicolescu a anunţat noi transferuri la Dinamo! Ce i-a transmis Mircea Lucescu: „M-a încântat” 6 David Popovici, martorul unui scandal incredibil. Dezvăluirea momentului. „Am vrut să şterg acea umilinţă”
Citește și