Închide meniul

I-a luat luciu’ cu merluciu’! Cea mai tare regată din lume s-a oprit în… pescari. ”Nu ne-a băgat în seamă la accident!”

Cătălin Oprișan Publicat: 1 februarie 2021, 9:37 / Actualizat: 11 mai 2021, 18:30

Reclamă
I-a luat luciu cu merluciu! Cea mai tare regată din lume s-a oprit în… pescari. ”Nu ne-a băgat în seamă la accident!”

Profimediaimages

Boris Herrmann și ”Seaexplorer” au terminat pe locul 5 o competiție extrem de grea. Dacă nu ar fi fost merluciul...

Când a ajuns în portul Ondarroa, Josu Zaldunbide, patronul navei de pescuit ”Hermanos Busto”, s-a dat jos pentru a evalua stricăciunile. Omul era bucuros, după o captură frumușică de merluciu, dar ”ceva” îl lovise. ”Ceva” pentru că nava vrăjmașă nu se oprise, din contră, își continuase drumul. Omul apelase pe radio, dar fără succes, la 80 de mile de coasta franceză. ”N-am avut timp să reacționăm. Era opt și jumătate seara, luminile de veghe și cele de avertizare erau aprinse. A fost un abordaj”, spune pescarul de 55 de ani. ”Ne-a zdruncinat sănătos!”, adaugă.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

După șoc, din cealaltă ambarcațiune a ieșit un bărbat. ”A aprins farurile, a aruncat cârligul prins de barca noastră, rupt, apoi s-a făcut nevăzut! A fost ceva incredibil!”, a mai spus Zaldunbide. ”Am rămas mască. Am sunat, imediat, armatorul. I-am explicat ce și cum. Ne-am gândit că e un contrabandist care nu dorea să ne apropiem. Am văzut că noi putem naviga în continuare, dar doream să știu dacă el nu are o gaură, ceva. L-am apelat pe canalul 16, cel de urgență, dar nu a răspuns. Armatorul a contactat oficialitățile din Madrid, iar acestea l-au lămurit. Avea loc o mare regată!”

Și chiar așa era!

Faimoasa ”Vendee Globe”, regata ce înconjoară lumea dintr-o bucată, cale de 44.000 de kilometri, se afla în plină desfășurare. Cei care participau la ea, se îndreptau către portul ”Les Sabbles d'Olone”, în Franța. Barca ”Seaexplorer”, condusă de germanul Boris Herrmann, lupta pentru primul loc, după 80 de zile și 20 de ore de navigație. Se găsea pe poziția a treia, dar avea o bonificație de șase ore, pentru că se abătuse de la ruta ”normală”, spre a ajuta un alt concurent, Kevin Escoffier, cu o gaură în ambarcațiune. Da, pare greu de crezut, dar, după trei luni pe mări și oceane, cursa urma să se decidă la… minute.

  • Toate cele nouă ediții de până acum au fost câștigate numai de francezi

Pentru că avea reale șanse de câștig, Herrmann nu s-a gândit nici să oprească, nici să evalueze pagubele. A redus viteza la șapte norduri, a tras cât de tare a putut, dar a terminat pe locul al cincilea, o cursă câștigată de francezul Yannick Bestaven. A afirmat că băieții cu merluciul aveau stins sistemul de navigație. ”E absurd. Normal că era deschis!”, spun pescarii, care vin cu propria versiune. ”El era pe pilot automat, un algoritm ce detectează prezența bărcilor în zonă. Dar oare era funcțional? Pentru că nouă nu ne apărea pe ecran!”, spune Zaldunbide. ”Dormeam și m-am trezit brusc. Lovisem o barcă de pescuit”, a recunoscut gremanul faptul că ațipise. Finalmente, s-a lăsat cu scuze, problema a fost soluționată. ”L-am invitat pe la noi, pe la Ondarroa”, au mai spus perscarii, în timp ce presa internațională a titrat că cea mai tare regată din lume a fost stopată de un banc de merluciu…

Reclamă
Reclamă 4
Recomandări

Cum se va încheia meciul România - Belgia de la EURO 2024?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Live Antena Sport
Citește și:
13:23

LIVE VIDEOA treia sesiune de antrenamente de la Formula 1 e ACUM în AntenaPLAY! Calificările sunt la ora 17:00 (Antena 3 CNN şi AntenaPLAY)

13:19

„Îl roade” Ce a remarcat Bănel Nicoliţă la Ianis Hagi, după ce decarul naţionalei a fost rezervă în meciul România – Ucraina 3-0

13:00

România – Belgia, la EURO 2024 | Totul despre meciul care ar putea să le aducă tricolorilor calificarea în optimi la EURO 2024!

12:45

România – Belgia, la EURO 2024 | Selecţionerul Belgiei, de 7 ori mai bine plătit decât Edi Iordănescu! Salariile avute de cei doi

12:42

FCSB, două meciuri amicale în cantonamentul din Olanda

12:21

Turcia – Portugalia LIVE TEXT (19:00). Spectacol cu Cristiano Ronaldo şi Arda Guler

1 Foto„E un parastas al tău?” Replica fabuloasă pe care i-a dat-o Ilie Năstase lui Ion Ţiriac! 2 FotoIvana Knoll e gata să le sucească minţile şi nemţilor: „Mai sexy ca niciodată! Abia aştept ca toată lumea să mă vadă!” 3 România – Ucraina 3-0! Nicolae Stanciu, Răzvan Marin şi Drăguş au scris istorie! „Tricolorii”, meci colosal la EURO 2024 4 FotoFCSB a plecat în cantonament în Olanda! Imagini de pe aeroport cu jucătorii „roş-albaştri” 5 FotoAdrian Mutu, mesaj emoţionant pentru fiica sa cea mare: „Te iubesc!” Adriana a întors toate privirile la braţul tatălui său 6 VIDEODavid Popovici s-a calificat în finala probei 100 de metri liber, în direct pe Antena 3 CNN şi în AntenaPLAY (miercuri, 19:52)
Citește și