Închide meniul

(P) Transpirație abundentă: cauze, complicații și gestionarea manifestărilor

Publicat: 29 aprilie 2024, 16:10 / Actualizat: 6 mai 2024, 18:36

Reclamă
(P) Transpirație abundentă: cauze, complicații și gestionarea manifestărilor

Transpirație abundentă: cauze, complicații și gestionarea manifestărilor

Sursa foto: Shuttestock

Transpirație abundentă: cauze, complicații și gestionarea manifestărilor. Transpirația abundentă (hiperhidroza) poate cauza o scădere a încrederii în propria persoană, precum și o distanțare față de cercurile sociale pe care le frecventezi. Din fericire, există soluții pentru această problemă, pe care le vom analiza mai jos. Află alături de noi care sunt factorii declanșatori ai acesteia și cum pot fi gestionate manifestările specifice transpirației abundente.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Transpirație abundentă: cauze, complicații și gestionarea manifestărilor. Tipuri de hiperhidroză (transpirație abundentă)

Există două tipuri de hiperhidroză:

Hiperhidroza focală primară – acestă afecțiune are un caracter cronic, fiind provocată de o modificare la nivel genetic. Persoanele cu hiperhidroză focală primară o pot moșteni genetic, aceasta fiind, de altfel, cea mai des întâlnită formă de hiperhidroză. Afectează în special zona axilelor, palmele, tălpile și tenul. Debutul acesteia are loc înainte de 25 de ani.

Hiperhidroza generalizată secundară – este activată de o afecțiune subiacentă, sau poate reprezenta sunt simptom secundar al administrării unui anumit tip de medicamentație. De regulă, se manifestă în timpul somnului.

Afecțiuni ce pot cauza hiperhidroza generalizată secundară:

Reclamă

Complicații ale transpirației abundente

Persoanele cu transpirație abundentă sau hiperhidroză se pot confrunta cu anumite complicații la nivel cutanat: infecții, crăparea excesivă a pielii, decolorarea anumitor zone de piele sau pierderea fermității acesteia.

De asemenea, transpirația abundentă sau hiperhidroza poate afecta calitatea stilului de viață și, în consecință, sănătatea mintală. Persoanele în cauză ar putea fi nevoie să-și modifice rutina zilnică sau să renunțe la activități sociale.

Transpirația constantă poate fi atât de severă încât modul in care se comporta acestea s-ar putea schimba odată cu timpul, pe măsura ce problema începe să afecteze puternic psihicul.
De exemplu, anumite acțiuni banale, precum ridicarea brațelor, ar putea fi limitate în anumite condiții, mai ales atunci când și alte persoane de față. De aceea, suportul oferit de specialist, pentru diagnosticarea corectă și abordarea acestei probleme medicale, este foarte important.

Reclamă 4 / 0/3

Diagnostic și opțiuni pentru gestionarea problemei

În cadrul unei evaluări de specialitate, medicul poate pune diagnosticul de hiperhidroză, în cazul în care pacientul a observat cel puțin două dintre situațiile următoare, timp de cel puțin 6 luni:

  • transpirația apare în zona axilelor, pe palme, tălpi și ten;
  • transpirația este la fel de abundentă pe ambele părți ale corpului;
  • un episod de transpirație excesivă durează cel puțin o săptămână.

De asemenea, este important ca medicul specialist să cunoască dacă există antecedente de hiperhidroză în familia pacientului, sau dacă această problemă interferează cu capacitatea de a face anumite activități.

Există și o serie de teste ce ar putea indica specialistului un caz de transpirație abundentă, sau posibilitatea dezvoltării unei afecțiuni subiacente. În acest caz, alte evaluări de specialitate pot fi necesare, pentru un diagnostic pus corect.

În privința opțiunilor pentru gestionarea manifestărilor hiperhidrozei, medicul poate recomanda:

  • utilizarea unui antiperspirant cu formulă specială (în cazurile ușoare de hiperhidroză);
  • aplicarea de curenți electrici de nivel scăzut pe zonele afectate, pentru blocarea temporară a glandelor sudoripare (iontoforeză);
  • injectarea toxinei botulinice, cu rol in blocarea nervilor ce stimulează glandele sudoripare (în cazurile severe de hiperhidroză);
  • intervenția chirurgicală pentru îndepărtarea glandelor sudoripare de la nivelul axilelor; de asemenea, se poate recomanda efectuarea unei simpatectomii toracice endoscopice, pentru separarea nervilor ce transportă mesaje către glandele sudoripare.

Consultul de specialitate este esențial pentru diagnosticarea corectă a formelor de transpirație abundentă (hiperhidroză) și identificarea celor mai bune opțiuni de tratament. De asemenea, evaluarea în cabinetul medicului specialist poate arăta faptul că transpirația abundentă reprezintă, de fapt, un simptom al unei alte afecțiuni. Așadar, în cazul în care se observă manifestări precum cele analizate mai sus, pe o perioadă de cel puțin 6 luni, programarea pentru o vizită la medic este recomandată.

Citește și:

Care este cel mai bun antrenor al momentului în fotbalul mondial?

Vezi rezultatele

Loading ... Loading ...
Reclamă
Ultimele știri
9:11 Adi Popa regretă revenirea la FCSB! Mesajul categoric transmis: „Am cedat presiunii lui Gigi Becali!” 8:37 Ce a răspuns Răzvan Lucescu când a fost întrebat dacă e cel mai bun antrenor român 8:34 Dan Petrescu, sfătuit să-l transfere pe jucătorul lui Dinamo, care a fost huiduit de fani la baraj: „Se ‘bate’ cu Deac!” 8:16 Mircea Lucescu, semnal de alarmă pentru Dinamo după victoria de la baraj: „Nu înseamnă mult, mă aşteptam la altceva!” 20
mai
23:46
Ioan Andone cere şi el plecarea lui Zeljko Kopic de la Dinamo: „Trebuie un antrenor român. Aş păstra doar 5 jucători”
20
mai
23:26
„Vreţi să rămâneţi la Dinamo?” Zeljko Kopic, anunţ despre viitorul său după victoria cu Csikszereda: „Am 46 de ani, nu 60!”
20
mai
23:20
VIDEOFinlanda – Danemarca 3-1 a fost în AntenaPLAY! Duel încins la Campionatul Mondial de hochei
20
mai
23:11
Răzvan Lucescu şi-a dezvăluit clauza pe care o are în contractul cu PAOK! Ce a spus de interesul lui Beşiktaş
20
mai
23:05
Palermo – Venezia 0-1, în AntenaPLAY. Eşec pentru echipa lui Nedelcearu, în turul semifinalelor play-off-ului pentru Serie A
20
mai
23:01
Lotul Argentinei pentru Copa America 2024! Lionel Messi va împlini 37 de ani chiar la turneul final
Vezi toate știrile
Citește și