Închide meniul

Va rămâne Verstappen la Red Bull în 2025? Analiza lui Adrian Georgescu

Adrian Georgescu Publicat: 2 august 2024, 8:55

Reclamă
Va rămâne Verstappen la Red Bull în 2025? Analiza lui Adrian Georgescu

Va rămâne Verstappen la Red Bull în 2025?

Max Verstappen/ Profimedia

Care sunt clauzele plecării lui Verstappen? Max are contract cu Red Bull până în 2028, e adevărat. Numai că olandezul, cum se întâmplă în astfel de cazuri, are și clauze de ieșire din contract. Anumite condiții trebuie însă îndeplinite.

ARTICOLUL CONTINUĂ DUPĂ RECLAMĂ

Bizara poveste a „clauzei Marko”

Una a fost însă divulgată în acest sezon. Clauza aceasta spunea că Max Verstappen poate părăsi echipa dacă Helmut Marko pleacă. Marko, fost pilot de F1, este șeful programului de dezvoltare al piloților. În același timp, unul dintre cei doi directori ai echipelor Red Bull. Povestea acestei clauze e destul de bizară. Ea nu apărea în contractul semnat inițial de Max cu Red Bull în 2022. A apărut cândva în 2023, fără știrea directorului principal al Red Bull, Christian Horner. A fost trecută în contractul lui Max Verstappen și semnată de însuși Helmut Marko, care poate semna contracte în numele echipei.

La începutul lui iulie 2024, acționarii trustului, panicați că ar putea rămâne fără Verstappen, au început să preseze pentru anularea acestei clauze. Apoi, Horner și Marko au negociat și octogenarul austriac și-a prelungit înțelegerea cu Red Bull până în 2026.

Dar oare e singura clauză de ieșire a lui Max? Se pare că nu.

Meciurile de culise

Tatăl lui Max, Jos Verstappen, este „la cuțite” cu Christian Horner și nu scapă nicio ocazie să-l critice. El a spus că ar prefera ca Max să semneze cu Mercedes. În cadrul unui show TV din Olanda, întrebat fiind dacă există încă posibilitatea ca fiul său să semneze cu Mercedes, Jos a răspuns: „Așa este”. Chiar și Marko a spus: „Există clauze în contractul lui Max cu Red Bull care-i permit, în anumite condiții, să părăsească oricând echipa”.

Reclamă
Reclamă 4

Dar de ce ar vrea el să plece?

Pentru că nu mai are mașina cea mai rapidă din Formula 1. Unul dintre oamenii-cheie în construcția monoposturilor Red Bull, directorul tehnic Adrian Newey, a plecat. De atunci, monopostul RB20 tot scade în performanțe. Max nu are însă o clauză care să-i permită să plece dacă Newey face același lucru.

Mercedes este echipa care a dominat copios competiția până în 2021. Apoi, în 2022, nu s-au adaptat foarte bine schimbărilor de regulament prin care a fost, după mulți ani, permisă folosirea efectului de sol. Aerodinamica, un capitol la care Red Bull (prin Newey) domina, devenise mai importantă. Numai că în 2026 sunt programate alte schimbări majore de regulament, care oferă o pondere sporită motorului la câștigarea unei curse.

Motorul, o problemă pentru Red Bull

Iar la acest capitol Red Bull nu stă foarte bine. Actualul motorist, Honda, alături de care Max Verstappen a câștigat 3 titluri consecutive între 2021 și 2023, a anunțat în octombrie 2020 că la sfârșitul lui 2021 va părăsi Formula 1. O subsidiară Honda a agreat totuși să livreze propulsoare echipei Red Bull până la capătul lui 2025. Apoi, când nimeni nu mai credea posibil acest fapt, Honda și-a anunțat revenirea în Formula 1 în 2026, numai că nu alături de Red Bull, ci de Aston Martin.

Reclamă

Astfel că, după 2025, Red Bull va folosi motoare produse „în casă”, de propria firmă, Powertrains, cu sprijinul celor de la Ford. Numai că Ford nu a mai fost în Formula 1 din 2004. Deci, în anul 2026, când motorul va conta mai mult ca acum în performanțe, Red Bull nu va avea probabil unul de prim rang.

Cronica unei căderi anunțate

Așadar, chiar dacă va reuși să câștige unul sau ambele titluri în acest an, viitorul nu sună foarte bine pentru Red Bull. Deja căderea suferită în acest sezon anunță un viitor tulbure.

Un reputat jurnalist F1 și comentator al SkySports, Ted Kravitz, spune că Max Verstappen are cu Red Bull un contract asemănător celui pe care l-a avut Vettel, care i-a permis acestuia, în 2014, să plece la Ferrari. Și cei de la BBC susțin că există aceste clauze, care leagă rămânerea lui Verstappen de performanțele mașinii și ale echipei.

Nimeni nu știe însă exact care sunt clauzele plecării lui Verstappen. Dar ele există.

Mercedes își permite să aștepte

CEO-ul Mercedes F1, Toto Wolff, a spus de multe ori că și-l dorește pe Verstappen. De asemenea, că îl va aștepta să se decidă cât de mult va putea. Altfel spus, Verstappen are locul asigurat acolo până în ultimul moment. Dacă Max spune „pas”, Wolff îl poate promova oricând pe Kimi Antonelli sau chiar aduce pe Sainz. Spaniolul a semnat cu Williams, dar se spune că și el are o clauză de eliberare, dacă primește o ofertă de la Mercedes.

Se califică FCSB în play-off-ul Ligii Campionilor?

Loading ... Loading ...
Citește și:
10:21

FotoCâţi bani a primit solistul din momentul controversat al „Cinei cea de Taină”, de la deschiderea Jocurilor Olimpice

10:18

Novak Djokovic, veşti îngrijorătoare după calificarea în semifinalele Jocurilor Olimpice: „Atunci voi avea o idee”

10:11

„Am fost foarte supărat!” Dan Petrescu a răbufnit, după victoria la scor a lui CFR Cluj! Ce l-a enervat pe „Bursuc”

10:00

Team Romania la Jocurile Olimpice 2024 – ziua 7 | Trei echipaje la canotaj luptă pentru medalie. Atleţii români intră în concurs

9:56

„Asta mă face fericit cel mai mult!” Reacţia lui Denis Drăguş, după ce a „spart gheaţa” şi a marcat primul gol la Trabzonspor

9:54

PAOK Salonic, lovitură pe piaţa transferurilor! Echipa lui Răzvan Lucescu şi-a prezentat noul atacant de 11 milioane de euro

1 FotoAnunţul fiului lui Ion Ţiriac după ce David Popovici a cerut noi bazine de înot şi investiţii mult mai mari în sportul românesc! 2 AUR pentru România la Jocurile Olimpice! Performanţă uriaşă pentru Andrei Cornea şi Marian Enache! 3 UPDATETeam România la Jocurile Olimpice 2024 – ziua 6 | Două medalii la canotaj! Bărbosu şi Ghigoarţă s-au clasat pe locurile 17 şi 22 4 Ion Ţiriac l-a caracterizat cu un singur cuvânt pe David Popovici, după ce a câştigat medalia de bronz la 100 de metri liber 5 EXCLUSIVDarius Olaru, mesaj războinic înaintea dublei FCSB – Sparta Praga: „Încercăm să-i lovim”. Ce a spus despre accidentare 6 Reacţia de mare campion a lui David Popovici în faţa lui Pan Zhanle. Chinezul a demolat vechiul record mondial
Citește și